Starea de urgență
În Moldova a fost instituită starea de urgență. Parlamentul a susținut această decizie a guvernului. Premierul interimar Aurel Ciocoi a declarat în fața deputaților că în actuala situație epidemiologică gravă este imposibil să fie deschise noi secții COVID, deoarece pentru aceasta pur și simplu nu sunt suficienți medici. Și pentru aceasta, Ciocoi «a mulțumit tuturor guvernelor, începând cu anii 1990», care «au transformat în ruine» sistemul educației și cel al sănătății din Moldova.
Regimul stării de urgență va funcționa timp de două luni — de la 1 aprilie până la 30 mai. Dar încă nu se știe care vor fi restricțiile. Acest lucru îl va decide Comisia pentru Situații Excepționale, care este condusă de șeful guvernului. Ce-i drept, liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat deja că PSRM nu va admite introducerea unor restricții ca cele din primăvara anului trecut și nici blocarea activității afacerilor. «Lockdown în Moldova nu va fi», a dat asigurări Dodon.
În schimb, se știe cine va monitoriza respectarea măsurilor de carantină — Armata Națională. Maia Sandu a semnat un decret în acest sens. Militarii vor contribui la patrularea străzilor și la menținerea ordinii publice, vor monitoriza deplasările în interiorul țării și vor apăra obiectele de stat importante.
Sandu a declarat că instituirea situației de urgență în țară până la 30 mai este «o tentativă de a amâna dizolvarea parlamentului».
Coronavirus: sinteză
Iar sinteza este tristă — 1871 de cazuri de contaminare și 45 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore în mica noastră Moldova. Printre cei decedați este și un copil de doi ani. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare cu coronavirus confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 230 241. S-au vindecat 207 852 de persoane, 4960 au decedat. 17 429 de persoane continuă acum să se trateze în spitale și la domiciliu, 331 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar X — conectate la aparatele de respirație asistată.
Vaccinuri și vaccinare
La 31 martie, în Moldova au început să se vaccineze împotriva COVID persoanele de peste 60 de ani și cele cu boli cronice. Acestora li se propune să se vaccineze cu AstraZeneca. În paralel, continuă imunizarea lucrătorilor medicali. Potrivit datelor autorităților, în țara noastră s-au vaccinat deja peste 38 mii de persoane.
În Germania s-a recomandat vaccinarea cu AstraZeneca, care acum se numește Vaxzevria, doar a persoanelor care au depășit vârsta de 60 de ani.
Moldova și economia
Ministerul Economiei prognozează că PIB-ul Moldovei ar putea crește anul acesta cu 6% datorită redresării situației din industrie și din agricultură. Însă responsabilii de la minister au remarcat că situația epidemiologică imprevizibilă și-ar putea impune ajustările în această prognoză. Anul trecut, economia Moldovei a scăzut cu 7%.
NM a publicat totalurile economice ale lunii martie, perioadă în care au avut loc mai multe evenimente «bănești». Achiziția vaccinurilor, indexarea pensiilor și a îndemnizațiilor, creșterea prețurilor la benzină, ajustarea ilegală a bugetului — despre toate acestea, dar și despre modul în care ne-am putea gestiona corect finanțele, noi am relatat în totalurile video «Локдаун будет?» («Va fi lockdown?»).
Cerealele și rezervele de stat
Exportul grâului din rezerva de stat a fost interzis în Moldova. Guvernul a introdus această interdicție după solicitarea în acest sens a lui Sandu și a Consiliului Suprem de Securitate, dar și după scandalul privind blocarea camioanelor cu grâu lângă portul Giurgiulești. În articolul «Пшеница на замке» («Grâul sub lacăt»), NM a clarificat, ale cui sunt camioanele care au fost blocate lângă port, ce fel de grâu este acesta, cine intenționa să-l exporte și dacă există în Moldova un pericol al securității alimentare.
Chicu și partidul
Ex-premierul Ion Chicu a anunțat despre crearea unui partid nou — Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Scopul principal al formațiunii, potrivit lui Chicu, este «modernizarea Moldovei în baza consolidării societății pe calea integrării în UE». Fostul premier a mai dezvăluit și câteva nume ale foștilor și actualilor funcționari, care vor face parte din partidul său.
Comentând această noutate, Igor Dodon a declarat că mai degrabă va fi dispus să formeze o coaliție cu partidul lui Chicu decât cu partidul lui Sandu, dacă, desigur, noua formațiune va ajunge în parlament. Totodată, Dodon a menționat că el și Chicu au opinii diferite «în unele chestiuni principiale».
Și despre ceea ce va fi astăzi, 1 aprilie
- Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului.
- Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în ședință.
- La primăria Chișinău se vor desfășura consultări publice în privința «standardelor de calitate în transportul public».