NM Espresso: despre „întrevederea fierbinte” dintre PDM, PSRM, PAS și DA, sechestrarea bunurilor Victoriabank și despre noul scandal despre portul Giurgiulești
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre „întrevederea fierbinte” dintre PDM, PSRM, PAS și DA, sechestrarea bunurilor Victoriabank și despre noul scandal despre portul Giurgiulești

Epidemia: situația

382 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat azi în Moldova, fiind procesate 2174 de teste. Bilanțul celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a crescut până la 28223 de persoane. 19,7 mii dintre acestea s-au însănătoșit, iar 857 au decedat. Peste 7600 de pacienți continuă tratamentul, 426 dintre ei fiind în stare gravă, iar 28 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Fermierii, protestele și politicienii

Producătorii agricoli care au fost afectați de seceta severă au organizat proteste în 10 raioane ale țării, aducând tehnica agricolă pe șosele. Ei au avertizat că vor bloca drumurile și  au cerut de la autorități susținere financiară: „Acum două săptămâni, ni s-a promis câte 1 mie de lei pentru un hectar, apoi a fost vorba despre 500 de lei, iar acum – despre 400 de lei. De aceea noi nu vom ceda”.

Iar patru partide parlamentare – PDM, PSRM, PAS și DA – s-au întâlnit și au discutat despre situația din agricultură și cea privind coronavirusul.  „Schimbul de opinii a fost fierbinte”, au menționat cei din PDM, dar au subliniat că partidele de la guvernare și cele din opoziție s-au întrunit pentru prima dată într-un asemenea format și ele au reușit să formeze două grupuri de lucru.

Comentând această întrevedere, cei de la PAS au spus că ei insistă asupra convocării ședinței extraordinare a parlamentului, dar partidele de la guvernare sunt de altă părere: acestea consideră că grupurile de lucru trebuie mai întâi să propună soluții pentru sectorul agricol și pentru combaterea mult mai eficientă a epidemiei. Iar cei de la DA au menționat că susțin pe deplin revendicările fermierilor (să fie instituită stare de urgență  în agricultură, să fie anulată pentru un an plata impozitelor ș.a.) și, la fel, insistă asupra unei ședințe urgente a legislativului.

Furtul miliardului și Victoriabank

Instanța a acceptat demersul procuraturii cu privire la punerea sub sechestru a bunurilor Victoriabank în valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Este vorba despre automobile, imobile și valori mobiliare de stat. Procuratura Generală a anunțat că această bancă este vizată în investigația „furtului miliardului”. Din contul bunurilor instituției bancare, procurorii intenționează să restituie o parte din banii furați.

Cei de la Banca Națională au menționat în acest context că situația de la Vitoriabank s-a schimbat după reformele realizate la această instituție, dar și după ce acționari majoritari ai Victoriabank au devenit Banca Transilvania și BERD. BNM a mai subliniat că Victoriabank colaborează cu ancheta.

Giurgiulești: și iarăși scandal 

Un nou scandal s-a iscat în cazul portului Giurgiulești. Fostul proprietar al portului, care este de mai mult timp în litigii cu actualul proprietar, a acuzat Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare de intervenție în procesul de judecată. BERD primește 65% din veniturile portului după ce a rambursat toate datoriile actualului proprietar al portului. Detalii – în articolul «ЕБРР берут на порт» („BERD luat în port”).

Chișinău: „Casa cu fața spre cimitir”, „Arbatul” și „Autosalubritate”

Nici chișinăuienii și nici autoritățile locale de mult nu mai decid, cum va arăta Chișinăul. Aceasta o fac dezvoltatorii. Anume ei continuă să construiască în centrul istoric blocuri cu multe etaje, anume ei, fără a ține cont de opinia orășenilor, doresc să construiască în parcul central un centru de business cu mai multe etaje, iar în locul cinematografului „Gaudeamus” – un complex locativ. Cine poate apăra orașul și pot oare să fie impuși dezvoltatorii să îndrăgească Chișinăul? Despre aceasta, dar și despre multe altele – în noul podcast al NM „Casa cu fața spre cimitir”.

Iar primăria de Chișinău a anunțat că „Arbatul” din capitală – piața de tablouri și suveniruri care, până nu demult, era în scuarul de lângă Teatrul „M. Eminescu” – va fi transferat în scuarul Catedralei, pe aleea de-a lungul străzii Columna. Pentru aceasta, aleea va fi asigurată cu construcții speciale pe care artiștii își vor putea expune tablourile.

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat demisia directorului întreprinderii municipale „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev. Acesta a fost destituit din funcție la cererea primarului Ion Ceban, care a prezentat rapoartele cu privire la verificarea activității întreprinderii și la acțiunile din cauza cărora a izbucnit incendiul la gunoiștea din Țânțăreni.

Corupția – ce-i cu ea?

Discuțiile despre corupția din Moldova, care a pătruns în toate domeniile vieții, demult au devenit un loc comun. Dar înțelegem noi oare ce înseamnă corupție? De exemplu, „mulțumirea” acordată unui medic sau unui funcționar – gest acceptat la noi – care pur și simplu și-au făcut bine misiunea, înseamnă corupție? Într-un nou proiect video, NM a decis să întrebe oamenii pe străzi, dacă ei consideră anumite acțiuni și situații ca fiind manifestare a corupției. Iar pe experți i-a întrebat, prin ce sunt periculoase pentru societate asemenea „tradiții”?

Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 august

– Va avea loc ședința Consiliului Suprem de Securitate. După aceasta, Dodon va susține o conferință de presă;

– Se va desfășura ședința guvernului;

– „Partidul Nostru” va organiza un flashmob „Claxonează, dacă ești împotriva lui Dodon”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: