NM Espresso: despre lipsa antenelor pe acoperișul Ambasadei UE, activitățile deputaților și discriminare din cauza limbii
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre lipsa antenelor pe acoperișul Ambasadei UE, activitățile deputaților și discriminare din cauza limbii

Spionaj

În Moldova continuă discuțiile despre investigația jurnalistică din care reiese că angajații Ambasadei Rusiei la Chișinău spionau conducerea țării și recurgeau la atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat. Pe acoperișul Ambasadei Rusiei erau amplasate antene cu ajutorul cărora, potrivit investigației, erau efectuate interceptări.

Ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks s-a lăsat fotografiat pe acoperișul misiunii diplomatice pe care o conduce și a publicat imaginea pe Facebook, însoțită de mesajul «antene satelit nu avem». Mai în glumă, mai în serios, diplomatul a mai menționat că angajații ambasadei UE au «atât de mult de lucru, încât nu le rămâne timp să se uite la televizor».

În context, Chișinău a decis să reducă cu 45 de persoane numărul angajaților Ambasadei Rusiei la Chișinău. 22 dintre acestea sunt diplomați. De asemenea, Chișinăul a renunțat la încă două acorduri cu CSI: cu privire la Forţele Armate şi Trupele de Grăniceri și, respectiv, cu privire la Forţele Armate Strategice.


Discriminare

Președintele Consiliului pentru egalitate Ian Feldman a declarat că instituția a primit mai multe plângeri după incidentul de la Spitalul Republican. Acesta a mai spus că există discriminare în Moldova din cauza limbii vorbite, însă a adăugat că este de părere că toți cetățenii țării, indiferent de limba vorbită, dispun de «suficiente drepturi». Feldman a subliniat că este important cum reacționează autoritățile la astfel de probleme și a mai menționat că, deseori, statul preferă să închidă ochii la acestea.


Energie

La ședința Guvernului, premierul Dorin Recean a cerut remanieri la Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Potrivit oficialului «este inacceptabilă situația» la întreprindere «ca și atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management».

Ministerul Mediului a anunțat că s-a autosesizat cu privire la informațiile apărute în mass-media privind înhumarea păcurii pe teritoriul depozitului Termoelectrica. Potrivit instituției, s-a autosesizat și Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Se menționează că începând cu 20 până pe 25 iulie a fost efectuat un control și prelevate «probe mixte de sol contaminat cu reziduuri de păcură» pentru a fi evaluat eventualul prejudiciu cauzat mediului.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a respins informația din presă, potrivit căreia șeful interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, a demisionat. Oficialul a precizat că procesul de schimbare a conducerii întreprinderii a fost inițiat încă acum câteva săptămâni.


Diplomație

Premierul Recean a discutat cu președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, aflată într-o vizită la Chișinău, despre implementarea proiectelor de infrastructură, consolidarea mediului de afaceri și creșterea eficienței energetice.

Iar ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a discutat cu deputații lituanieni despre integrarea europeană a Moldovei.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Fred Duijn, despre negocierile în format «5+2» și relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.


PAS

Curtea Constituțională se va expune astăzi cu privire la inițiativa deputaților PAS de a modifica Constituția, astfel încât parlamentarilor să le fie permis de a avea ocupații private.

NM a analizat aspectele proiectului de lege. Printre avantaje se numără faptul că se va exclude crearea unei clase largi de «deputați de carieră», precum și ieșirea din umbră a afacerilor anumitor deputați. Printre dezavantaje poate fi numit riscul apariției conflictelor de interese. Mai multe detalii în analiza «Trebuie permis deputaților să aibă afaceri?» («Можно ли депутатам заниматься бизнесом?»).


ȘOR

În Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea Curții Constituționale, prin care Partidul «ȘOR» este declarat neconstituțional.
Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a explicat când va participa bașcanul Evghenia Guțul la ședința Guvernului.

«Este o procedură legală care trebuie să fie încheiată. Ușile guvernului sunt deschise atunci când vin membrii la ședințele de cabinet, îi vedeți cu toți. Atunci când vor fi încheiate procedurile legale, vom avea o componență deplină la casa Guvernului. Cert este că pe această problematică trebuie să ne conducem de buchia legii», a răspuns Vodă.


Aeroport

Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au anunțat despre organizarea unei licitații publice pentru amenajarea unei noi parcări pe teritoriul aerogării. Se menționează că noua parcare va soluționa problema spațiului insuficient de la Aeroport. Anterior, administrația Aeroportului a declarat că mașinile din Ucraina au ocupat 75% din parcare.


Ce ne așteaptă pe 27 iulie?

10:00 ședința ANRE

10:00 donație din partea Uniunii Europene și a Fundației Soros Moldova: mașini pentru serviciile sociale din Cimișlia, Chișinău, Edineț și Ialoveni

13:00 ședința Consiliului Superior al Magistraturii

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: