Energia electrică
Tariful la energia electrică în Moldova a fost majorat din nou. Pentru consumatorii Premier Energy (centrul și sudul țării), tariful va crește de la 2,17 până la 2,64 lei pentru kWh, iar pentru consumatorii FEE Nord (nordul țării) — de la 2,51 până la 2,86 lei kWh. Noile tarife vor funcționa de la 1 iunie. Astfel, de la 1 aprilie, energia electrică s-a scumpit cu 75% pentru consumatorii Premier Energy și cu 37,5% pentru consumatorii FEE Nord.
Carburanții
Prețul unui litru de benzină Ai-95 în Moldova s-a apropiat de 33 de lei, iar cel al motorinei — de 30 de lei. La fel ca și în alte țări din Europa, prețurile la carburanți în Moldova înregistrează recorduri deja de mai multe luni. Europa încearcă să rezolve această problemă prin diferite metode: micșorarea impozitelor pentru benzină, compensarea parțială a prețului sau chiar înghețarea acestuia. NM a clarificat, de ce astfel de soluții sunt imposibile în Moldova și ce ar putea totuși să întreprindă autoritățile.
Salariile
NM a constatat că mai multe companii din Moldova intenționează să majoreze salariile angajaților lor în legătură cu creșterea record a prețurilor în țara noastră. În același timp, doar 7 la sută din companii sunt dispuse să majoreze salariile la nivelul inflației (27%). NM a discutat cu reprezentanții diferitelor ramuri ale economiei și a relatat, dacă aceștia au bani pentru majorare și de ce salariile nu sunt astăzi problema principală a afacerilor.
Produsele alimentare
Consiliul Suprem de Securitate a recomandat guvernului să sporească rezervele obligatorii de produse alimentare și să elaboreze strategia securității alimentare pentru anii 2022-2023.
UE
Ministrul de externe Nicu Popescu a plecat la Bruxelles pentru a discuta chestiunea privind acordarea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană. Popescu nu a specificat, cu cine va purta negocieri în acest sens.
Armament
UE a anunțat că este dispusă să acorde ajutor militar pentru Moldova. Însă oficialii de la Bruxelles au dat asigurări că nu este vorba despre arme letale, ci despre «sprijin în unele domenii, cum ar fi: logistică militară, mobilitate, securitate cibernetică, comandă și control, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice».
Comentând intenția statelor NATO de a oferi sprijin militar Moldovei, cei din Rusia au declarat că acest lucru nu va contribui la consolidarea securității țării.
Cei de la Tiraspol au declarat că sunt îngrijorați de un astfel de scenariu: «Acolo unde cresc mușchii, totul se termină cu război. Este o axiomă».
Opoziția
Ex-președintele Igor Dodon a chemat toate forțele de opoziție să participe la protestele antiguvernamentale. Dodon consideră că președintele Maia Sandu și guvernul pregătesc aderarea politică și militară la România și renunțarea la neutralitate. Și că pentru aceasta, «destabilizează în mod intenționat situația din țară».
România
Autoritățile României au anunțat că până în prezent, aproximativ un milion de cetățeni ai Moldovei au obținut cetățenia României sau o treime din populația țării. Alte circa 100 mii de cereri sunt în proces de examinare.
Găgăuzia
O delegație a Găgăuziei în frunte cu bașcanul Irina Vlah va participa la forumul economic internațional anual de la Sankt-Petersburg, care se va desfășura la mijlocul lunii iunie. Potrivit organizatorilor, reprezentanții a 115 țări și teritorii și-au confirmat deja participarea. Sunt așteptați circa 500 de vorbitori.
Homofobia
În mai multe țări, inclusiv în Moldova, în luna iunie se desfășoară marșuri ale comunității LGBT. În aceeași perioadă, oponenții politici ai LGBT își activizează agenda homofobă. NM a prezentat în articolul «Додон, Чебан и гомофобия» («Dodon, Ceban și homofobia»), ce atribuție au în acest sens fobiile, arestarea lui Dodon și Rusia.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 iunie
- Ședința Consiliului Municipal Chișinău.