NM Espresso: despre noul director al SIS, legea cu privire la dezinformare și despre economisirea gazelor naturale
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre noul director al SIS, legea cu privire la dezinformare și despre economisirea gazelor naturale

SIS și directorul

Parlamentul a aprobat, cu voturile deputaților PAS, cererea de demisie a directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco. Și imediat l-a numit în această funcție pe Alexandru Musteață, în vârstă de 34 de ani. Acesta a activat în cadrul fondurilor internaționale, în Comisia Electorală Centrală și în guvern. Și are studii de masterat specialitatea „securitate națională”. Vorbind despre cetățenia română pe care o deține, Musteață a remarcat că legea interzice colaboratorilor SIS să aibă cetățenie dublă, însă acest lucru nu vizează conducerea SIS.

NM a relatat în articolul «Человек не из системы» („Persoană din afara sistemului”), ce se știe despre directorul SIS, la ce s-ar putea aștepta acesta în cadrul instituției și la ce ne-am putea aștepta de la el.


PAS și dezinformarea

SIS nu va putea bloca site-urile pentru răspândirea dezinformării, iar cetățenii nu vor fi sancționați pentru aceasta cu amenzi enorme. PAS a exclus aceste prevederi din proiectul său de lege cu privire la dezinformare și propagandă. În articolul „Amenzile pentru postările pe rețelele de socializare, anulate”, NM a prezentat, cum a fost redactat proiectul de lege înainte de a fi votat în lectură finală.


Sandu și judecătorii

Refuzul președintelui Maia Sandu de a prelungi mandatul a 13 judecători se discută deja a doua zi în comunitatea juriștilor. Iar în presă a apărut scrisoarea lui Sandu către Consiliul Superior al Magistraturii, în care sunt explicate motivele refuzului. NM a prezentat în articolul «Письмом по судьям» („Cu scrisoarea printre judecători”), de ce președintele nu a prelungit mandatele și cum au reacționat în acest caz judecătorii din „lista refuzaților”, precum și comunitatea juriștilor.


Ministrul și armata

Ministrul apărării Anatolie Nosatîi a vorbit despre situația din armata națională. Aceasta numără 6500 de ostași și ofițeri, iar cea mai mare parte a armamentului și tehnicii a fost moștenită de la armata sovietică. Referindu-se la livrarea de armament, care a fost promisă de partenerii externi, ministrul a menționat că ar putea fi vorba nu doar de arme letale, ci și de echipamente de apărare, căști, mijloace de comunicare etc. Armata națională nu are nevoie de tancuri, susține Nosatîi.


Procuratura și #JusticeInside

În continuarea rubricii #JusticeInside, NM a publicat istoria Lucreției Zaharia, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Aceasta a povestit, cum au râs de ea în școală când a spus că vrea să activeze în poliție, cum poate un interogatoriu să schimbe întreaga procedură penală și dacă procurorii își doresc transformări.


Moldovagaz și gazele naturale

Moldovagaz a recomandat populației să reducă consumul de gaze naturale în perioada crizei energetice și a propus câteva soluții în acest sens: izolarea termică, până la iarnă, a caselor și apartamentelor, acceptarea unei temperaturi mai mici a apei calde și a caloriferelor și să nu fie deschise geamurile pe o perioadă îndelungată în sezonul de încălzire.


Panglica Sf. Gheorghe

Polițiștii au aplicat amenzi de aproape 600 mii de lei pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe în ziua de 9 mai. Cei de la poliție au comunicat că până acum, au fost deja achitate amenzi de 112 mii de lei.


Moldova și persoanele longevive

Moldova își are propriile persoane longevive. Cea mai longevivă femeie din Moldova are 113 ani. Ea trăiește în satul Slobozia Nouă, raionul Soroca. Cel mai longeviv bărbat este un locuitor al satului Corjeuți, raionul Briceni: acesta are 112 ani.


Ucraina și războiul

Miata este o interpretă din Ucraina. Ea a venit la Chișinău din Kiev, împreună cu soțul său și cei doi copii ai lor. În fiecare zi, ea le scrie politicienilor lumii despre ceea ce se întâmplă în țara sa și le spune copiilor, de ce ei nu pot reveni acasă. Despre aceasta, dar și despre multe altele, ea a vorbit în interviul video pentru NM «Я больше не хочу петь по-русски» („Nu vreau să mai cânt în limba rusă”).


UE și sancțiunile

Uniunea Europeană a aprobat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: interzicerea parțială a petrolului rusesc, deconectarea Sberbank, MKB și Rosselhozbank de la SWIFT, interzicerea exporturilor de produse chimice etc.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 iunie

  • Ședințele ANRE, CEC, Consiliului Audiovizualului.
  • Conferința de presă a președintelui Maia Sandu și a premierului Spaniei Pedro Sánchez.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: