Transnistria
Miercuri dimineața au apărut informații contradictorii despre presupuse focuri de armă în apropierea depozitului de muniții din satul Cobasna, raionul Râbnița (care este considerat unul dintre cele mai mari din Europa de Est). Potrivit „MAI”-ului transnistrean, noaptea, deasupra satului au fost observate câteva drone, iar dimineața, de pe teritoriul Ucrainei s-au produs focuri de armă în direcția Cobasnei. Ulterior, Tiraspolul a declarat că „a fost un singur foc de pe teritoriul Ucrainei, acum acolo este liniște”.
Seara, presa transnistreană a scris că pe teritoriul centrului de radioteleviziune din satul Maiak, raionul Grigoriopol, au fost găsite încă 10 obiecte explozibile, care au fost dezamorsate. Pe 25 aprilie, s-au produs explozii la cele două antene radio-tv.
Ministerul român al Apărării a calificat incidentele din Transnistria drept «tentative a de a provoca un conflict». Instituția nu a precizat cine ar fi provocatorul, însă potrivit datelor acesteia, acest conflict nu are șanse de escaladare. Bucureștiul a subliniat că România nu furnizează armament în Ucraina și subiectul nu este discutat.
Despre ceea ce scrie presa ucraineană, rusă și occidentală despre tensiunile de la Nistru — în materialul «Transnistria — noul front?» («Приднестровье — новый фронт?»). Iar cronica evenimentelor — în transmisiunea online «Tensiuni în jurul Transnistriei» ( «Обострение вокруг Приднестровья»).
Chișinău-Tiraspol-Kiev
Între timp, șeful «MAE»-ului transnistrean Vitalie Ignatiev, într-un comentariu pentru presa rusă, despre evenimentele din Transnistria, a declarat că Tiraspolul și Chișinăul trebuie să semneze un acord de neagresiune, întrucât reintegrarea celor două maluri nu mai este posibilă: «Noi trebuie să punem punct acestui conflict, pentru că, de facto, Moldova este cea care a creat temeiurile juridice pentru existența Transnistriei independente».
Iar consilierul prezidențial din Ucraina Alexei Arestovici a declarat că Ucraina ar putea ajuta Chișinăul să ia cu asalt Transnistria, însă numai în urma unei cereri oficiale din partea autorităților Moldovei: «Dacă va fi nevoie, noi ne vom descurca».
Drept reacție, Chișinăul a subliniat că Moldova intenționează să reglementeze diferendul transnistrean numai pe cale pașnică.
Armata
Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru crearea unei armate profesioniste și moderne. Declarația a fost făcută de către președinta Maia Sandu, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naționale. «O armată puternică și bine echipată oferă țării libertate de acțiune, încredere în forțele proprii și opțiuni strategice», a declarat Sandu și a promis că armata și sistemul apărării vor fi modernizate.
Gaz
Premierul Natalia Gavrilița a declarat că Moldova nu a primit deocamdată un răspuns de la Gazprom la cererea de amânare a termenului prezentării auditului asupra datoriei istorice a Moldovagaz. De aceea, furnizarea de gaz după data de 1 mai este sub semnul întrebării. Moldova trebuia să îl încheie până la această dată. Contractul permite Gazpromului să sisteze livrarea de gaz, dacă Chișinăul nu va respecta termenul.
Între timp, Gazprom a sistat livrarea de gaz către Bulgaria și Polonia — până când aceste țări vor cădea de acord să achite cosumul în ruble.
Interviu NM
În contextul celei de-a 30-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Regatul Țărilor de Jos, Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei la Chișinău, a oferit un interviu pentru NM, în cadrul căruia a explicat de ce pentru Amsterdam colaborarea cu Chișinăul este importantă în mod special în domeniile justiție, libertate mass media și protecția drepturilor comunității LGBT.
Despre cum trăiesc în Moldova persoanele transgen a relatat într-un interviu pentru NM o femeie transgen din Chișinău, care după sinuciderea adolescentei Felis a lansat o petiție online și a remarcat cinci principale probleme cu care se confruntă acești oameni.
Un alt interviu publicat de NM este cel cu Vanea Liulenov, care a devenit cunoscut drept liderul echipei moldovenești KVN «Stoianovka» («Стояновка»). După ce a cucerit Moldova, echipa s-a regăsit în Liga Râsului din Ucraina. În interviul video «Clovnii au devenit cool, iar cei care se considerau cool au devenit clovni», am discutat despre război, artă și responsabilitate.
Și despre ce ne așteaptă astăzi, 28 aprilie
- Ședința CEC și a CMC.