UPDATE Șeful delegației transnistrene la CUC: S-a tras pe teritoriul Ucrainei, nu la Cobasna
Full Article 3 minutes read

UPDATE Șeful delegației transnistrene la CUC: S-a tras pe teritoriul Ucrainei, nu la Cobasna

Mai multe canale de Telegram care reflectează situația din regiunea transnistreană anunță că în apropierea depozitului de muniții din satul Cobasna s-au produs focuri de arme. Din primele informații, nu sunt victime. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol deocamdată nu au comentat situația.

UPDATE (10:37) Șeful delegației transnistrene la CUC Oleg Beleakov a declarat pentru NM că, în prezent, situația la Cobasna este calmă. „A fost un singur foc de armă pe teritoriul Ucrainei. Acum acolo nu se întîmplă nimic”, a spus Beleakov. Acesta nu a putut să ne ofere detalii despre cine a tras și în ce direcție.

UPDATE (10:21) Reprezentantul regiunii transnistrene în Comisia Unificată de Control (CUC) a negat informația privind focuri de armă în regiunea satului Cobasna, scrie agenția rusă TASS.

Depozitul se află în satul Cobasna, situat în raionul Rîbnița. Acesta a apărut în anii 1940. Cea mai mare parte a muniției a fost adusă acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia și alte țări europene. Depozitul este păzit de către trupele rusești de menținere a păcii, care rămân în regiune de 30 de ani, în pofida apelurilor Chișinăului la retragerea acestora.

Acum, conform diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție: obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. O explozie la un depozit de aprovizionare din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone. Se estimează că aproximativ 57% din provizii sunt în întârziere pentru utilizare și transport.

Autoritățile de la Chișinăul au solicitat în repetate rânduri Federației Ruse să distrugă munițiile din acest depozit. O adresare în acest sens a fost enunțată de către președinta R. Moldova Maia Sandu și în septembrie 2021, în cadrul discursului susținut în plenul Adunării Generale a ONU.

***

În ultimele zile, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Pe 25 aprilie,  persoane neidentificate au efectuat împușcături dintr-un aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Nu au fost înregistrate victime sau persoane rănite. Așa-numitul „Minister al Afacerilor Interne” de la Tiraspol a anunțat că explozia s-a produs în jurul orei 17:00 și a fost sparte geamurile de la etajele superioare ale clădirii responsabile de securitatea regiunii, dar și ale unui bloc din apropiere. La fața locului au intervenit miliția locală, pompierii și medicii de la ambulanță.

În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. La fața locului au intervenit miliția și pompierii. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak”. Nu au fost înregistrate victime. Tiraspolul a declarat în regiunea transnistreană „cod roșu de alertă teroristă” pentru 15 zile.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Șefa statului a declarat că analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației. Liderul nerecunoscut al Transnistriei a criticat dur declarația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: