NM Espresso: despre o lună de coronavirus în Moldova, anularea carantinei în satul Bălceana și florile din Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre o lună de coronavirus în Moldova, anularea carantinei în satul Bălceana și florile din Chișinău

Coronavirusul: situația în Moldova și în lume

91 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate în Moldova în ultimele 24 de ore, numărul total al celor infectați ajungând până la 1056 de persoane. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la Chișinău, Soroca și Ștefan Vodă. În Transnistria – încă 5 (în total – 58).

Președintele Igor Dodon a declarat că Moldova s-a apropiat de apogeul epidemiei și a dat asigurări că țara noastră este pregătită de aceasta: sunt suficienți medici, locuri pentru pacienți, medicamente și „practic, nu este lipsă de mijloacele de protecție”.

Carantina

Un bloc de locuit cu aproape 400 de apartamente din Stăuceni a fost izolat din cauza că un locatar a fost diagnosticat cu coronavirus. Câțiva angajați ai Combinatului de Ulei din Bălți s-au infectat cu coronavirus. Autoritățile vor decide săptămâna viitoare dacă acest combinat trebuie să fie închis în carantină. Iar în satul Bălceana din raionul Hâncești a fost anulată carantina care fusese instituită la 16 martie. La Chișinău, Cahul și Bălți, 400 de militari ai Armatei Naționale monitorizează împreună cu poliția respectarea regimului de carantină.

Medicii și spitalele

Aproape 100 de studenți ai Universității de Medicină au acceptat să acorde ajutor medicilor și personalului medical pe perioada pandemiei: ei lucrează și la Spitalul „Toma Ciorbă”, și la Institutul de Medicină Urgentă.

Retailul

Măsurile de carantină anunțate în Moldova nu reglementează nicicum activitatea rețelelor de retail și a magazinelor în perioada stării de urgență. NM a analizat, ce măsuri iau diferite rețele de retail în condițiile epidemiei și cum acestea reglementează fluxul de cumpărători.

În lume

Sediul Parlamentului European de la Strasbourg va fi transformat în centru de tratare a coronavirusului: „Dorim ca în această perioadă dificilă să susținem orașul gazdă și locuitorii săi”. Conform ultimelor informații, în Franța au fost depistate peste 98 mii de cazuri de coronavirus. La Ierusalim, ceremonia de transmitere a Focului Haric se va desfășura fără prezența pelerinilor. În China nu este exclus un nou val al epidemiei.

O lună de COVID

Exact acum o lună, la 7 martie, în Moldova a fost confirmat primul caz de infectare cu coronavirus. Între timp, în țară a fost instituit regimul stării de urgență și au fost anunțate restricții care ne-au afectat practic pe fiecare. În timp ce populația țării urmărea evoluția COVID, pe arena politică aveau loc diferite evenimente interesante. Detalii – în noul video NM «Месяц с коронавирусом» („O lună de coronavirus”).

Banii

Banca Națională a redus rata de bază până la minimul istoric de 3,25%. Iar președintele Dodon a dat asigurări că BNM va putea menține stabilitatea cursului leului și a avertizat operatorii de pe piața valutară că BNM va taxa foarte dur speculațiile ce țin de cursul leului.

Frontiera

La hotarul dintre Moldova și Ucraina a fost sistată activitatea altor două puncte de trecere a frontierei: Criva – Mamaliga și Mirnoe-Tabaki. În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Moldovei au intrat peste 2 mii de persoane, dintre care 227 – prin cursele charter.

Florile

Primăria capitalei a decis să nu sisteze activitățile de amenajare a orașului în perioada stării de urgență. Printre altele, la Chișinău vor fi sădite flori, așa cum se face de obicei primăvara. În acest scop s-au cheltuit 700 mii de lei. Cineva se revoltă, dar cei de la Întreprinderea „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” susțin că „florile sunt necesare și că nu este o sumă chiar atât de mare”. Iar primarul de Chișinău Ion Ceban a răspuns la critică: „Noi continuăm să lucrăm și să ne îndeplinim datoria față de locuitorii orașului”.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 aprilie

Va avea loc ședința comisiei juridice a parlamentului.

Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va comunica despre situația epidemiologică din Moldova.

Expert-Grup va susține o conferință online cu genericul „COVID-19. Cum salvăm economia națională”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: