NM Espresso: despre oamenii cu inimă mare, actele de patriotism și despre noul proiect NewsMaker

Țară mică cu inimă mare 

În ajunul Zilei Independenței, președintele țării ne-a felicitat cu prilejul sărbătorii, amintindu-ne de unitatea și bunătatea de care a dat dovadă populația Republicii Moldova de la începutul războiului din Ucraina.

Mai târziu, și speakerul Igor Grosu ne-a felicitat, îndemnându-ne „să ne consolidăm în jurul unui ideal comun și în dorința de a contribui plenar la dezvoltarea țării”. Mesajul de felicitare a fost transmis în sala de ședințe a parlamentului, unde deputații care s-au întrunit într-o ședință extraordinară și au aprobat rectificările la bugetul pentru anul curent.

Și Grupul Băncii Mondiale a adresat un mesaj de felicitare cetățenilor Republicii Moldova. În mesaj se menționează că anume criza a făcut posibilă descoperirea „unei țări mici cu o inimă atât de mare”.

 

Dar ce-i acasă? 

Iar acasă, e aceeași situație: populația Republicii Moldova este mereu nemulțumită și consideră că „țara merge într-o direcție incorectă”. Și aceasta, în ciuda faptului că, potrivit statisticii, noi trăim deja mai bine.

Sunt nemulțumiți și cei din partidul „Șor”. Ei au organizat din nou un mic protest – de data aceasta, lângă sediul Delegației UE în Republica Moldova. Mesajul este aceeași: „Tauber este un deținut politic”. Aceștia au adus la miting un banner mare pe care era scris: „Nu fiți muți, orbi și surzi la abuzurile guvernării PAS”. Delegația UE a venit deja cu o reacție în acest sens. Delegația a comunicat că „va monitoriza evoluțiile legate de anchetele penale în cazurile de rezonanță din Republica Moldova”.

În principiu, opoziția este nemulțumită. În așa măsură, că nu a considerat de cuviință să vină la ședința parlamentului. Fie că a avut treburi mai importante, fie că s-a pregătit de sărbătoare. Socialiștii au decis să declare vot de neîncredere guvernului, doar că la următoarea sesiune parlamentară. Iar deputatul fugar Șor, în numele fracțiunii, a înregistrat un mesaj video pe fundalul parlamentului, în care a declarat că „PAS a transformat ședințele legislative în adunări de partid”. Probabil, urmărește online sau înregistrarea.

 

Ce vizionăm? 

Ieri, noi am lansat proiectul #riltok în care reporterul nostru Denis Dermenji va studia legendele urbane și cele de pe internet, va relata, cine și cum lansează mituri „vii” și cine se află în spatele tuturor acestora. În această ediție – despre cine și de ce a inventat „militarizarea” Republicii Moldova, care sunt, de fapt, restricțiile pentru armata moldovenească și ce se întâmplă acum cu aceasta, dar și pentru cine este convenabil să afirme că țara, chipurile, „se înarmează”.

 

Pe scurt despre alte noutăți: 

–      Autoritățile Republicii Moldova intenționează să aloce 24 milioane de lei pentru complexul sportiv Chișinău Arena. În schimb, la toamnă, acesta trebuie totuși să fie dat în exploatare.

–      Studenții refugiați din Ucraina vor putea să-și continue studiile în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

–       Primarul de Chișinău a spus, cine (nu) finanțează partidul său. Spoiler: Ceban nu are nevoie de bani.

 

Ce va fi astăzi, 27 august: 

  • În mod tradițional, evenimentele principale de astăzi se vor desfășura în Chișinău. Din program: depuneri de flori, evoluarea orchestrei prezidențiale, parada orchestrelor militare și un concert (centrul capitalei va fi blocat toată ziua).

Cum ați mai putea să vă petreceți weekendul în Chișinău și în afara capitalei – aflați din tradiționalul nostru ghid de artă #SăTeÎndrăgosteștiÎn48DeOre. Din colecție: festivaluri, concerte, parade de modă și chiar rafting.

Felicitări cu ocazia sărbătorii!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: