Întrunire cu ușile închise
Duminică seara, deputații PAS s-au adunat în clădirea administrației prezidențiale: întrunirea nu a fost anunțată, de aceea a provocat zvonuri practic imediat. Nici deputații PAS nu au adăugat claritate. Venind la întrevedere, aceștia evitau jurnaliști cu tradiționalul «totul va fi bine».
Și în timp ce deputații cu frunte cu președintele Sandu și premierul Gavrilița au discutat ceva timp de câteva ore, pe canalele anonime de Telegram s-au răspândit zvonuri despre o eventuală demisie a cabinetului de miniștri și despre succesul acestuia (este vizat actualul consilier prezidențial Recean).
Întrevederea s-a încheiat aproape de ora zece seara, dar n-a urmat nimic clar. Jurnaliștii care vegheau lângă administrația prezidențială s-au ales doar cu un «gest din trei degete» de la Nantoi (mai târziu, deputatul le-a cerut scuze pentru aceasta, dar e prea puțin probabil că jurnaliștii s-au simțit mai bine) și un comentariu foarte vag al deputatului Marian despre «unele remanieri» în actualul cabinet de miniștri și despre chestiuni ce țin de securitatea Moldovei.
De fapt, serviciul de presă al PAS a promis că în timpul apropiat, va comunica despre toate, dar deocamdată, s-a limitat la un scurt comunicat de presă:
«În contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia și a încercărilor grupării hoției și războiului de a crea haos în țară, au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp, pentru a asigura liniștea și pacea în țară. la fel, s-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere», a precizat serviciul de presă al partidului.
Apropo, în timp ce toți erau în așteptarea rezultatelor întrevederii, reprezentanții opoziției și-au amintit (iarăși) despre Plahotniuc, precum că este practica acestuia de a organiza ședințe noaptea. Ministrul muncii și protecției sociale Spătari a decis să răspundă opoziției că «noaptea aceasta va începe la 16:31», deci, odată cu apusul soarelui, de aceea și ședința poate fi numită nocturnă doar dacă e să se țină cont de acest principiu.
În timp ce mai așteptăm detalii noi și posibile demisii, reporterul nostru a vorbit cu experții despre ce ar însemna toate acestea și dacă nu cumva e timpul să ne amintim de Plahotniuc (spoiler: nu):
«Nu văd nicio paralelă cu Plahotniuc. La ședințele de atunci se discutau chestiuni care nu aveau vreo legătură cu guvernarea țării și interesul public. La această ședință, nu s-au încălcat niciun fel de legi, nimeni nu a fost numit», consideră Alexei Tulbure, fostul reprezentant permanent al Moldovei la ONU și în Consiliul Europei.
Vechiul-noul protest al opoziției
Un nou protest s-a desfășurat duminică, în centrul capitalei. Participanții acestuia au decis să continue subiectul funerar și să «îngroape autoritățile». Și dacă duminica trecută aceștia au adus coroane, acum s-au limitat la buchete de flori pe care le-au lăsat lângă o machetă («mormântul») șefului statului și altor persoane oficiale. Priveliște teribilă, trebuie să recunoaștem.
Ca de obicei, organizatorii protestului au anunțat despre 60 de mii de nemulțumiți din toate zonele Moldovei. În schimb, polițiștii au alte cifre. Potrivit acestora, la miting au participat 3600 de oameni. La fel, polițiștii au spus că au reținut 63 de persoane cu un comportament suspect, inclusiv 39 de minori, pentru tentative de a organiza provocări împotriva oamenilor legii și de a destabiliza situația.
Pe scurt, despre alte știri
Fostul deputat Andronachi a fost pus sub învinuire într-un dosar despre tentativa de deposedare a Republicii Moldova de bunul imobil amplasat în Odesa, în care-și are sediul Consulatul Republicii Moldova, în valoare de peste 450 mii de dolari. De notat că în luna octombrie 2021, acesta a fost acuzat în dosarul despre furtul miliardului.
Un locuitor din Strășeni a fost condamnat la trei ani privațiune de libertate din cauza că din 2016 până în 2021, a participat la conflictul militar din Donețk de partea separatiștilor.
Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, a vorbit, la 14 noiembrie, cu ambasadorul SUA Kent Logsdon despre spargerea conturilor de Telegram ale reprezentanților guvernării, precum și despre protestele care se pot solda cu «instabilitatea politică».
Ce ați putea să citiți?
La Chișinău a izbucnit o dispută între administrația unei grădinițe private și o companie care construiește un bloc locativ chiar alături. Disensiunea a demonstrat încă o dată locurile slabe ale sistemului justiției din Moldova și planificarea urbană. Apropo, cazul a ajuns până la CEDO.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi:
- La ora 10:00, va începe ședința Consiliului Municipal Chișinău. Este continuarea ședinței din 11 noiembrie. Potrivit agendei, consilierii vor discuta, printre multe alte chestiuni, despre tarifele la apă pentru locuitorii capitalei.
- La ora 14:00, lângă Teatrul de Operă și Balet va începe un flashmob organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Organizatorii precizează că la 15 noiembrie, populația Pământului va ajunge până la 8 miliarde de persoane.
- La ora 14:00, guvernatorul BNM Armașu va prezenta un nou raport cu privire la nivelul inflației în Republica Moldova.