NM Espresso: despre paturile suplimentare pentru bolnavii de COVID, „operațiunea serviciilor speciale” din Transnistria și despre €300 milioane pentru drumuri
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre paturile suplimentare pentru bolnavii de COVID, „operațiunea serviciilor speciale” din Transnistria și despre €300 milioane pentru drumuri

Epidemia: situația

Un nou antirecord zilnic s-a înregistrat astăzi în Moldova: 1121 de cazuri noi de COVID (după ce s-au procesat 3728 de teste). Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul pandemiei a ajuns până la 59 915 persoane. 43 008 dintre acestea s-au însănătoșit, 1424 au decedat (18 – în ultimele 24 de ore). 15 483 de persoane care s-au infectat continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 776 dintre ele fiind în stare gravă, iar 32 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Din cauza agravării situației epidemiologice, în raionul Cimișlia s-a decis închiderea, de la 10 octombrie, a școlilor, grădinițelor, piețelor și magazinelor (cu excepția celor alimentare) și sistarea activității transportului public.

Spitalele: situația locurilor

După ce numărul zilnic de îmbolnăviri de coronavirus în Moldova a depășit o mie de cazuri, pe rețelele sociale a apărut o informație precum că în spitale nu mai sunt locuri pentru cei care s-au contaminat cu COVID. NM a contactat spitalele din raioane și din Chișinău și a scris despre ceea ce a aflat.

Primăria capitalei a informat că va fi deschisă o secție COVID cu 110 locuri în Spitalul clinic municipal nr. 1 și vor mai fi pregătite 200 de paturi la Centrul COVID de la Moldexpo, unde va fi pregătită și o secție de reanimare cu 20 de locuri.

Electorala: CEC a recalculat numărul alegătorilor

Potrivit datelor actualizate ale Comisiei Electorale Centrale, în registrul de stat al alegătorilor sunt înregistrați peste 3,2 milioane de cetățeni ai Moldovei cu drept de vot. De notat că aproape o jumătate dintre ei trăiesc peste hotare (232 mii) și în Transnistria (256 mii).

Banii: €300 milioane pentru drumuri

Moldova va primi un credit de €300 milioane pentru reparația șoselei de centură în jurul Chișinăului, dar și a drumurilor naționale M3 și M5. Potrivit informațiilor Ministerului Economiei, recent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții și-au dat acordul pentru finanțarea acestor proiecte.

CC: ONG-urilor le-au permis să ia bani

După ce a examinat demersul unui deputat PAS, Curtea Constituțională a permis organizațiilor obștești să presteze servicii cu plată pentru politicieni în perioada campaniei electorale. CC a declarat neconstituționale prevederile Legii cu privire la organizațiile obștești recent adoptate de către parlament, care interziceau astfel de servicii.

„Gemenii”: guvernul nu plătește datoriile

Încă în această primăvară, Moldova a plătit, în baza deciziei CEDO, €1,5 milioane foștilor acționari ai „Gemenii” pentru profitul ratat. Dar până în prezent, nu a plătit, în baza aceleiași decizii, €2 milioane pentru bunurile acestora care au fost confiscate. Din această cauză, suma penalităților a ajuns până la o jumătate de milion de lei. NM a analizat, de ce guvernul nu se grăbește să dea acești bani, de ce a încercat să conteste decizia CEDO și ce nu e în regulă în acest caz.

Transnistria: istoria reținerii

La Camenca, forțele de securitate din Transnistria au efectuat percheziții, noaptea trecută, în casa lui Andrei Amarfi, colaborator al poliției Florești, care a fost reținut în ajun. Chișinăul a declarat despre ilegalitatea acțiunilor autorităților din Transnistria.

Alexandru Jizdan, președintele comisiei parlamentare pentru securitate națională, a comunicat că în afară de polițistul din Florești, forțele de securitate din Transnistria „au răpit” și alți trei cetățeni ai Moldovei. Potrivit afirmațiilor lui Jizdan, acestea au fost „operațiuni bine planificate ale serviciilor speciale, organizate conform aceluiași scenariu”.

Mai târziu, MAI din Transnistria a anunțat că doi cetățeni ai Moldovei dintre cei reținuți au fost eliberați, inclusiv polițistul din Florești. MAI a menționat că aceștia au fost eliberați după o discuție telefonică dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski. Potrivit informațiilor Tiraspolului, cei reținuți au la activ câteva infracțiuni pe care le-ar fi comis pe teritoriul Transnistriei.

TOP NM (septembrie)

În mod tradițional, noi am elaborat un top al articolelor și video-urilor de autor care au apărut pe site-ul NM pe parcursul lunii trecute. Astfel, dacă le-ați ratat în luna septembrie, le puteți citi și viziona acum.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 octombrie

  • Șeful MAEIE și președintele CEC vor susține o conferință de presă în care vor informa, cum va fi organizată votarea în străinătate.
  • Centrul Independent de Jurnalism și PNUD vor discuta în cadrul Clubului de presă despre influența epidemiei asupra exporturilor.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: