Numiri în guvern
Doi miniștri noi vor apărea în guvernul Moldovei: ministrul economiei Dumitru Alaiba (actualul deputat PAS și președintele comisiei parlamentare pentru buget și finanțe) și ministrul mediului Rodica Iordanov.
Fostul ministru al economiei Gaibu a demisionat, iar la despărțire, acesta le-a scris colegilor și nouă tuturor o scrisoare în care a prezentat rezultatele activității sale și «restabilirea Ministerului Economiei». Și succesorul acestuia, Alaiba s-a adresat către colegi, dar cu planuri de viitor. Pe scurt: ministrul intenționează să digitalizeze totul, să elimine hârțoagele și procedurile depășite de timp.
Situația de la Ministerul Mediului este alta. Fotoliul de ministru a fost vacant mai mult de 10 săptămâni după ce fostul ministru, Cantaragiu a demisionat din cauza dificultăților ce țin de lansarea site-ului lemne. md. Ulterior, tot ea a acuzat guvernul că «se încearcă transformarea Ministerului Mediului într-un magazin de comercializare a lemnelor». De notat că ministrul desemnat Iordanov a fost până de curând secretar de stat al ministerului.
Ambii miniștri urmează să depună jurământul în fața președintelui.
Acuzații și creații din partea opoziției
Susținătorii partidului «Șor» au protestat din nou. Aceștia s-au remarcat cu noi creații și în fața Procuraturii Anticorupție, cerând demisia lui Dragalin, și lângă Curtea de Apel Chișinău, unde judecătorii examinau demersul avocaților lui Tauber cu privire la modificarea măsurii preventive pentru deputat.
În consecință, magistrații au lăsat-o pe Tauber în arest la domiciliu. Amintim că Tauber este vizată în două dosare penale despre «finanțarea unui partid de către un grup infracțional organizat» și despre «falsificarea raportului despre gestiunea financiară a unei formațiuni politice».
Și socialiștii au fost azi creativi. Aceștia au organizat un flashmob lângă administrația prezidențială, dedicat celor doi ani de președinție ai lui Sandu. Și desigur, au acuzat șefa statului de scumpirea gazelor, căldurii, energiei electrice, carburanților, lemnelor, transporturilor (probabil, unicul lucru de care totuși nu au acuzat președintele este declanșarea războiului în Ucraina, care a provocat scumpirile). Iar protestul propriu-zis s-a desfășurat cu sloganul «Doi ani de mandat ai Maiei Sandu — doi ani de dezastru».
Apropo, Sandu a marcat cei doi ani de președinție alături de locuitorii satelor din raionul Cahul, unde a declarat că «acum doi ani, nici nu și-ar fi imaginat că vom avea un război la hotar».
Și liderul de onoare al Partidului Socialiștilor Dodon a amintit despre sine, ce-i drept, prin intermediul avocaților săi. Motiv în acest sens a fost «scurgerea» așa-numitei «corespondențe private» a consilierului prezidențial Recean. Este vorba despre o înregistrare audio care a fost făcută în locuința lui Dodon, care a ajuns la Recean. Dodon a confirmat autenticitatea înregistrării audio, iar avocații săi declară despre «politizarea dosarului penal deschis împotriva fostului șef al statului». Iar cei de la Procuratura Anticorupție au declarat deja că își rezervă dreptul să nu comenteze «declarațiile provocatoare».
Apropo despre «scurgeri». Pe un site anonim a apărut o nouă «corespondență privată», a directorului executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice Pistrinciuc. Peste o oră de la publicare, Pistrinciuc a comentat-o, declarând că «e un amestec neinspirat de discuții reale cu editări interpuse». Același lucru a fost confirmat și de Valeriu Pașa, expertul comunității WatchDog. md, unul dintre participanții la «corespondența» scursă. Acesta a declarat că acolo au fost publicate doar fragmente din discuția lor.
Ce ați putea să citiți?
În seara de 15 noiembrie, mai mulți cetățeni ai Moldovei au simțit efectul atacurilor masive asupra infrastructurii ucrainene — ne-a fost deconectată energia electrică. Și chiar dacă asigurarea cu energie electrică a fost restabilită rapid — undeva în câteva minute, altundeva în vreo oră — situația de la 15 noiembrie ne-a demonstrat, cât de periculoase pot fi pentru noi atacurile asupra țării vecine.
Explicăm, dacă acestea ar putea să se repete și de ce.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
- La ora 10:00, va începe ședința în plen a parlamentului. În agenda deputaților sunt 11 chestiuni, inclusiv aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare «Moldova Europeană 2030».
- La ora 13:00, va avea loc prezentarea programului ” Voucher Cultural”, care a fost aprobat recent de către guvern.