NM Espresso: despre polemicile dintre Usatîi și o prezentatoare tv, vaccinul cel mai bun, deschiderea cimitirelor și evadarea eșuată de la închisoare
Full Article 6 minutes read

NM Espresso: despre polemicile dintre Usatîi și o prezentatoare tv, vaccinul cel mai bun, deschiderea cimitirelor și evadarea eșuată de la închisoare

Alegeri

Moldova continuă să se pregătească de alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc la 11 iulie. De exemplu, pentru a participa la scrutin, Partidul Comuniștilor este gata să se unească într-un bloc electoral cu Partidul Socialiștilor. „PCRM și conducerea partidului rămâne pe aceleași poziții în ce privește aprecierea activității PSRM și a președintelui acestuia Dodon”, au menționat cei din formațiune, motivându-și decizia de a forma un bloc cu socialiștii prin faptul că „în situația politică actuală, există amenințări reale că forțele unioniste de dreapta vor veni la guvernare, ceea ce pune în pericol independența și suveranitatea Moldovei, statalitatea țării”.

În noul bloc „Renato Usatîi” al lui Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, au intrat Anatol Ciubotaru, ex-directorul Spitalului Clinic Republican (SCR) și Iurie Bolboceanu, ex-deputat al Partidului Democrat. Totodată, potrivit afirmațiilor lui Usatîi, din partea blocului electoral pe care l-a creat va concura Marin Ciobanu, administratorul zonei economice libere Bălți.

Veaceslav Nedelea, consilier municipal din Chișinău, a plecat din Partidul Democrat. Acesta a reamintit că timp de 11 ani, a fost „ostaș” al PDM. Dar acum nu este de acord cu politica conducerii partidului, susține el. Pavel Filip, președintele PDM, și-a exprimat regretul în legătură cu plecarea lui Nedelea. „Probabil, el are niște supărări. Îmi pare foarte rău de domnul Nedelea, dar am speranța că va trece peste aceste supărări și va reveni înapoi în echipă. […] Despre domnul Nedelea nu putem vorbi că a fost influențat, cumpărat”, a spus Filip.

COVID

333 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, cinci dintre acestea fiind lucrători medicali. Alte 20 de persoane au decedat din cauza coronavirusului. Astfel, numărul celor decedați a ajuns până la 5912 persoane.

Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei, a declarat că situația epidemiologică este liniștită și a propus ca perioada de acțiune a regulilor privind trecerea frontierei transnistrene, care au fost până la pandemie, să fie prelungită cel puțin până la 1 iunie, „ținând cont de faptul că numărul de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul transnistrenilor este în descreștere”.

Imunizare

11 344 de persoane din Moldova s-au vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 24 de ore. 9999 dintre acestea au primit prima doză a vaccinului, iar 1345 – a doua. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, timp de două luni de imunizare în Moldova s-au utilizat 171 820 de doze de vaccin anti-COVID.

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, s-a adresat din nou către Ministerul Sănătății pentru a permite trecerea capitalei la imunizarea generală împotriva coronavirusului. Acesta a spus că în ultimele câteva zile, numărul de cereri pentru vaccinare s-a triplat în capitală, iar dozele de vaccin sunt suficiente pentru a trece la cea de-a treia etapă. Cei de la Ministerul Sănătății sunt sceptici față de propunerea primarului.

Apropo, începând cu ziua de 6 mai, în Transnistria a fost inițiată imunizarea cu vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V. Vaccinarea se efectuează la policlinicile din Tiraspol și din Bender. În primele zile, se preconizează vaccinarea a câte 150-200 de persoane.

Iar președintele Maia Sandu a anunțat că la 7 mai se va vaccina cu AstraZeneca, la policlinica Cancelariei de Stat din Chișinău. Jurnaliștii vor fi prezenți la vaccinare.

În SUA a fost stabilit cel mai bun vaccin împotriva coronavirusului. În opinia Congresului Mondial al Vaccinurilor (World Vaccine Congress Washington), acesta este preparatul producătorului american Moderna. Totodată, în clasamentul vaccinurilor au fost incluse serul rusesc Sputnik V, AstraZeneca, Bharat Biotech, Janssen, Medicago, Novavax, Pfizer/BioNtech și vaccinul pentru animale Zoetis.

Paștele Blajinilor

Mitropolitul Vladimir s-a adresat cu o scrisoare către Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău și către Comisia pentru Situații Excepționale a capitalei în care solicită să fie permisă deschiderea cimitirelor în zilele de 9 și 10 mai, cu ocazia Paștelui Blajinilor, motivând prin faptul că în ultimul timp, numărul celor contaminați s-a redus. Mitropolitul a mai menționat că ceremoniile religioase sunt organizate în aer liber, iar distanța dintre morminte este de până la 2 metri.

Ludmila Boțan, directorul combinatului de servicii rituale din Chișinău, a reacționat la solicitarea mitropolitului. Aceasta a declarat că cimitirul „Sfântul Lazăr” a fost închis în perioada sărbătorilor pascale, deoarece este imposibilă monitorizarea respectării măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului. Iar pentru o abordare egală, au fost închise și celelalte cimitire din Chișinău. Boțan a menționat că oricum, mulți cetățeni pătrund în cimitire fără permis.

La rândul său, Ministerul Sănătății a îndemnat cetățenii să se abțină de la vizitele în citimire în perioada sărbătorilor pascale din cauza riscului înalt de contaminare cu coronavirus.

Evadare

Trei deținuți în vârstă de 17-18 ani, care au evadat la 4 mai din penitenciarul nr. 10 din Goian, au fost totuși reținuți. După ce au evadat, aceștia au reușit să răpească automobile în raionul Criuleni și în Orhei. Pe lângă termenul pe care îl ispășeau, aceștia riscă pentru evadare până la 10 ani de închisoare.

Usatîi și prezentatoarea tv

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” din 5 mai, Renato Usatîi a reacționat dur la faptul că Mariana Rață, moderatoarea emisiunii, a prezentat un citat din Wikipedia. În versiunea în limba română a acestei surse este scris că liderul „Partidului Nostru” a avut legături cu lumea interlopă și „chiar și acum, potrivit zvonurilor, obține finanțare de la persoane din acest mediu”. Usatîi a numit-o pe Rață „propagandistă” și „sectantă”. Asociațiile obștești de media au condamnat declarațiile lui Usatîi și i-au cerut acestuia să-i prezinte jurnalistei scuze publice.

Benzină

Experții de la Centrul Expert-Grup au comparat prețurile la produsele petroliere din Moldova și cele din țările europene și au ajuns la concluzia că, deși în Moldova se vinde cea mai ieftină benzină și motorină din UE, formarea prețurilor la carburanți provoacă numeroase semne de întrebare.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 7 mai

  •       Președintele Maia Sandu se va vaccina cu AstraZeneca
  •       Va avea loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică
  •       Va avea loc ședința CEC
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: