gagauzinfo.md

NM Espresso: despre prima jumătate de an a procurorului general  Stoianoglo, anularea BAC-ului și „filmul de groază” de la spitalul din Comrat

Epidemia: situația din Moldova

În ultimele 24 de ore, în Moldova au fost procesate 1086 de teste, fiind depistate 252 de cazuri noi de coronavirus. Astfel, numărul total al celor infectați a crescut până la 5406 persoane. Din acestea, 2176 s-au însănătoșit, 184 au decedat.

Starea de urgență și restricțiile

Regimul stării de urgență în Moldova nu va fi prelungit după 15 mai, însă interdicțiile și restricțiile vor fi eliminate treptat, deoarece în țară încă se înregistrează multe cazuri noi de COVID.

Cafenelele, restaurantele și hotelurile din Moldova și-ar putea relua activitatea după data de 1 iunie. Însă doar dacă în țara noastră se va ameliora situația epidemiologică, a spus premierul Ion Chicu.

Examenele de BAC

Autoritățile au decis să anuleze examenele de bacalaureat din acest an din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru „a proteja copiii”, a menționat Chicu.

Banii 

Autoritățile Moldovei au hotărât să împrumute bani prin plasarea pe piețele internaționale a eurobondurilor în valoare de 500 de milioane de dolari, pe o perioadă de șapte ani. Guvernul discută acum cu specialiștii, cu ce dobândă permite plasarea acestor obligații ratingul creditar al Moldovei. 

Iar Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a acordat Moldovei un credit în mărime de 70 de milioane de euro pentru susținerea sistemului de sănătate și pentru atenuarea consecințelor crizei pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Iar guvernul a alocat 1,5 milioane de lei din bugetul de stat pentru compensații ce vor fi acordate victimelor represiunilor politice. Banii vor fi distribuiți unui număr de 29 de persoane care și-au pierdut bunurile în urma naționalizării sau colectivizării.

Stoianoglo 

După numirea lui Alexandru Stoianoglo în funcția de procuror general, a trecut aproape o jumătate de an. În această perioadă, la procuratură au avut loc mai multe transformări. Într-un interviu acordat pentru NM, Stoianoglo a menționat, de ce el nu este „omul lui Dodon”, ce caută procurorii la Banca Națională după cinci ani de la furtul miliardului și dacă în Moldova este posibilă o procuratură profesionistă și corectă. Interviul –  «Впервые за 10 лет прокуратура не имеет отношения к политике» („Pentru prima dată în ultimii 10 ani, procuratura nu are nicio legătură cu politicul”). Video – «Мы вообще такие независимые, более независимые, чем Папа Римский» („În general, noi suntem atât de independenți, mult mai independenți decât Papa de la Roma”).

Parlamentul 

Partidul DA s-a declarat pentru demiterea guvernului Chicu și formarea unui guvern „al salvării naționale”. Totodată, cei de la DA au menționat că nu intenționează să formeze o coaliție cu partidele „toxice”.

Partidul „Șor” a declarat imediat că va susține „orice inițiativă cu privire la moțiunea de cenzură împotriva guvernului”. Anterior, și grupul parlamentar Pro Moldova a îndemnat la demiterea guvernului Chicu, ideea fiind susținută de Partidul „Șor”. Totodată, Pro Moldova a propus să fie format în parlament un bloc antiguvernamental.

Deputatul PDM Monica Babuc a spus că grupul foștilor democrați Pro Moldova și Partidul „Șor” au propus bani mari deputaților care au părăsit recent PDM. Potrivit afirmațiilor lui Babuc, este vorba despre sume de la 250 de mii de euro până la 500 de mii de euro. 

Deputatul independent Ion Groza a aderat, la 13 mai, la PAS.

Spălătoria de la Comrat: filmul de groază

În Găgăuzia a izbucnit un scandal din cauza unei înregistrări video de la spălătoria spitalului din Comrat, în care sunt tratați pacienții cu COVID. Încăperea spălătoriei seamănă cu un subsol vechi după potop, iar mașinile de spălat – cu niște monștri ruginiți care scuipă șuvoaie de apă. Cu câteva zile înainte de apariția înregistrării, președintele Dodon a vizitat acest spital. Ce-i drept, el a fost condus în alt bloc. Detalii și înregistrarea – în articolul «Додону такое не покажешь» („Lui Dodon nu i-ai arăta așa ceva”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 mai

Va avea loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, după care Dodon va susține un briefing.

Se va desfășura ședința Comisiei pentru Situații Excepționale și cea a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus

Consiliul Audiovizualului se va întruni în ședință.

La Primăria de Chișinău se va discuta despre soluțiile tehnice pentru dezvoltarea sistemului de transport public.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: