Războiul din Ucraina
Potrivit informațiilor Kievului, în mai multe orașe ale Ucrainei s-a creat o situație umanitară complicată: rezervele de produse alimentare au rămas pentru trei-patru zile. În unele orașe, nu există lumină, gaz, încălzire și apă.
Rețelele de socializare au devenit una dintre sursele de informații despre războiul din Ucraina. Cum trăiesc orașele din Ucraina în condiții de război — relatează locuitori din Mariupol, Harkov, Sumî, Izium. Despre toate acestea — în articolul «Я уже не верю, что когда-то была другая жизнь» («Nu mai cred că a fost cândva o altă viață». Iar în reportajul video realizat de NM «Николаев после обстрела» («Nikolaev după bombardamente») — despre ceea ce se întâmplă în oraș.
Potrivit datelor unui sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia (VCIOM), numărul cetățenilor ruși care susțin «operațiunea militară» din Ucraina a crescut timp de trei săptămâni de la 65% până la 74%.
Marko Shevchenko, Ambasadorul Ucrainei în Moldova, a declarat că, într-un fel sau altul, populația Rusiei este implicată în ceea ce se întâmplă în Ucraina și că și «majoritatea tăcută este complice al crimelor».
UE a majorat asistența pentru forțele militare ale Ucrainei până la 1 miliard de euro. Iar NATO a decis să-și intensifice prezența în Europa de Est, plasându-și «grupuri de luptă» în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Astfel, NATO va avea opt «grupuri de luptă» (luându-se în calcul Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), plasate de la Marea Baltică până la Marea Neagră.
Cronologia evenimentelor din 23 martie — în transmisiunea online «Războiul din Ucraina. Ziua 27».
Moldova
Ministrul de externe Nicu Popescu a ținut un discurs la ședința Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Noi am selectat cele mai importante declarații ale acestuia în articolul «О беженцах, российском газе и о Приднестровье» («Despre refugiați, gazele naturale rusești și despre Transnistria»).
Gazele naturale
Rusia va transfera în ruble calculele pentru furnizarea gazelor naturale «țărilor neprietenoase». «Să furnizăm mărfuri în UE și SUA și să primim plăți în dolari sau euro nu mai are niciun sens», a menționat președintele FR Vladimir Putin. Moldova nu se regăsește în lista acestor țări.
Între timp, contractul dintre «Gazprom» și «Moldovagaz» ar putea fi reziliat în luna mai. Autoritățile dau asigurări că, în orice caz, Moldova nu va rămâne fără gaze naturale. Însă întrebarea, de unde Moldova va obține gaze naturale în această vară, este una politică și pentru Chișinău. NM a analizat în articolul «Между ценой и войной» («Între preț și război»), ce «problemă a gazelor» urmează să soluționeze guvernul Moldovei.
Refugiații
Peste 3,6 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul războiului. Cei mai mulți dintre aceștia sunt femei și copii. Speriați, obosiți și dezorientați, ei ajung până la frontieră. Care sunt riscurile pentru femeile ucrainene care fug din calea războiului — aflați din articolul «Из беженок — в рабство» («De la refugiată până la sclavă»).
Mass-media
Liliana Vițu, președintele Consiliului Audiovizualului, consideră că restricțiile privind difuzarea în Moldova a posturilor de televiziune și de radio străine, care a fost introdusă ca urmare a războiului din Ucraina, ar trebui să fie stabilite în legislația moldovenească. Este vorba despre reintroducerea în Moldova a interdicției de difuzare a programelor informative din Rusia.
Bani
De la începutul războiului în Ucraina, în Moldova s-a creat o cerere exagerată de anumite produse alimentare și valută. NM a solicitat Băncii Naționale informații despre situația privind depozitele și valuta. Ce ne-a comunicat BNM — aflați din articolul «В Молдове снимают деньги с депозитов?» («În Moldova se retrag banii din depozite?»).
Avia
După ce Moldova a deschis un coridor aerian spre România, trei companii aeriene și-au reluat cursele regulate din Chișinău: Air Moldova, FlyOne și Tarom. Sunt deschise cursele spre Tel Aviv, Istanbul și București.
Permisul de conducere
Guvernul a aprobat o inițiativă conform căreia pretendenții la permisul de conducere categoria B nu vor mai trebui să susțină «poligonul». Toate manevrele («curte», «garaj», «viaduct») vor fi incluse în examenul de conducere prin oraș.
Carburanți
Vești bune. Prețurile la carburanți în Moldova continuă să scadă: benzina Ai-95 s-a ieftinit cu 24 de bani — până la 27,02 lei pentru un litru, iar cel al motorinei — cu 39 de bani, până la 26,16 lei pentru un litru.