Alegeri și referendum
Campania electorală din Moldova a început oficial. Anul acesta, alegerile prezidențiale vor avea loc în aceeași zi cu referendumul constituțional despre viitorul european al Moldovei. Publicitatea politică este interzisă, cu excepția celei pentru candidații la alegeri și participanții la referendum.
În prima zi a campaniei electorale, au intrat oficial în cursă actuala președintă, Maia Sandu, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
La prezentarea sa, Sandu a promis creșterea salariilor și pensiilor, precum și introducerea alimentației gratuite în școli. «Misiunea noastră este să integrăm Moldova în marea familie europeană, familia păcii durabile și a prosperității», a declarat Sandu.
La prezentarea lui Stoianoglo a fost difuzat un film documentar despre el. Stoianoglo a spus că «a rămas fidel valorilor morale și principiilor sănătoase întreaga viață, nu a trădat încrederea oamenilor și a țării sale, a respectat strict legea și a crezut în triumful legii».
Natalia Morari, Tudor Ulianovschi și Igor Munteanu au reușit să depună la CEC, în ultima zi, listele cu semnături și celelalte documente pentru a fi înregistrați drept candidați la alegerile prezidențiale.
Între timp, Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea pentru amestecul Rusiei în alegerile din Moldova și în referendum. Printre pericolele menționate sunt dezinformarea și coruperea alegătorilor: «Dezinformarea sponsorizată de Kremlin, finanțarea ilegală a campaniei și presupusa cumpărare de voturi reprezintă amenințările serioase la adresa suveranității, securității și corectitudinii alegerilor din Moldova».
Noua conducere Moldovagaz
Moldovagaz ar putea fi condusă de Dorin Junghietu, care a câștigat concursul pentru funcția de membru al Consiliului de Administrație al companiei. În prezent, el este manager la compania petrolieră și de gaze SICIM Kazakhstan. Actualul director al Moldovagaz, Vadim Ceban, a fost propus de Ministerul Energiei pentru funcția de vicepreședinte. Se pare însă că Ceban a dat în judecată ministerul și comisia de concurs, dar procesul nu are legătură cu rezultatele concursului, ci cu «accesul la informații». Principala întrebare care rămâne este dacă Gazprom va aproba noii membri ai Consiliului de Administrație propuși de Moldova. Cu toate acestea, Ministerul Energiei are un plan alternativ pentru această situație. Detalii în articol.
Credit pentru Moldova
Canada va acorda Moldovei un credit în valoare de 120 milioane de dolari canadieni (88,4 milioane USD, care va fi folosit pentru sprijinirea cheltuielilor bugetare, inclusiv pentru ajutorarea gospodăriilor și refugiaților, precum și pentru dezvoltarea sectorului privat și al energiei verzi.
Noii membri ai CSM
Parlamentul i-a numit pe noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii: Sergiu Băieșu și Tatiana Tabunșcic, profesori și doctori în științe juridice la Universitatea de Stat. Mandatele acestora sunt de șase ani și au fost desemnați în urma unui concurs organizat de Comisia juridică a Parlamentului.
Numiri internaționale
Carolina Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei, a fost aleasă pentru doi ani în funcția de vicepreședinte al Comitetului pentru Energie Durabilă din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a ONU (UNECE). Novac va coordona activitatea comitetului și a grupurilor de lucru tematice.
Bălți
Consiliul municipal Bălți a exprimat un vot de neîncredere viceprimarilor Tatiana Dubițcaia și Ghenadie Șmulschi. Dubițcaia a calificat decizia consiliului drept «curat politică». Șmulschi, deocamdată, nu a comentat situația.
Scandalul cu scriitorii în Transnistria
Tiraspolul a negat informațiile conform cărora scriitorii moldoveni nu au fost lăsați să intre în regiunea transnistreană. Potrivit «grănicerilor» locali, scriitorii aveau literatură în care se menționa că «transnistrenii sunt separatiști care au comis atrocități împotriva populației autohtone», precum și că «Rusia a ocupat Transnistria în 1992 și a atacat Moldova». Această literatură urma să fie distribuită la liceul din Bender.
Unul dintre scriitori, Dumitru Crudu, a respins acuzațiile, numindu-le minciuni. El susține că li s-au confiscat documentele și li s-a interzis accesul în Bender. Potrivit scriitorului, în revista pe care o aduceau nu era menționat că «toți transnistrenii sunt barbari, iar ei nu au fost numiți separatiști: «Este o manipulare cum nu am mai văzut. Ne-au atribuit lucruri pe care nici măcar nu le-am visat să le spun».
Dictare
Ministerul Educației a publicat rezultatele Marii Dictări Naționale la limba română. Anul acesta, au participat peste 1 800 de persoane. Dintre acestea, 122 au primit nota 9, iar cinci persoane au obținut nota 10. Toți au fost premiați cu seturi de cărți de la Editura Cartier, vouchere pentru achiziționarea de cărți de la librăriile Librarius, invitații la spectacolele Teatrului «Luceafărul» și abonamente la antrenamente la Arena Chișinău. Premiile au fost înmânate de către ministrul Educației, Dan Perciun.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!