NM Espresso: despre o eventuală criză energetică, vizita la Moscova și despre ceea ce se pregătește în Găgăuzia
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: despre o eventuală criză energetică, vizita la Moscova și despre ceea ce se pregătește în Găgăuzia

Reținerea lui Stoianoglo: reacții

Procurorul Victor Furtună, care gestionează dosarul procurorului general destituit Alexandr Stoianoglo, a cerut ca acesta să fie plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Reținerea lui Stoianoglo a provocat reacții controversate. Astfel, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că boicotează ședința parlamentului. Deputații PSRM și PCRM consideră că acesta este un dosar penal la comandă, care vorbește despre încercarea guvernării actuale de a instaura dictatură în țară.

Iar la Comrat, a doua zi consecutiv, se desfășoară un miting în susținerea procurorului general destituit din funcție. La această acțiune participă și deputați și ex-deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Aceștia îndeamnă oamenii să meargă la Chișinău la 10 octombrie ca să ceară eliberarea lui Stoianoglo.

La rândul său, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a numit reținerea lui Stoianoglo „presiune directă asupra acestuia și încercare de a-l impune să tacă”.

Criza energetică

De la 11 octombrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan ar putea să reducă furnizarea de energie electrică în Moldova din dreapta Nistrului. Despre aceasta se menționează într-o scrisoare pe care întreprinderea respectivă o expediază deja companiilor energetice. În scrisoare se spune că din cauza că nu este reglementată situația privind asigurarea a transportării în volum deplin a gazelor naturale rusești prin Ucraina, sunt reduse livrările de gaze către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

 „Moldovagaz” a îndemnat recent consumatorii să reducă consumul de gaze. Cei din cadrul companiei au menționat că din cauza că acordul cu „Gazprom” a fost prelungit cu doar câteva ore înainte de a expira, concernul rus nu a avut temei pentru rezervarea capacităților necesare pentru a transporta gazele naturale prin sistemul de transportare a gazelor din Ucraina către consumatorii din Moldova pentru luna octombrie.

În vizită în Rusia

Două delegații oficiale din Moldova au plecat concomitent în Rusia. Vicepremierul Andrei Spânu a plecat la Sankt-Petersburg, pentru negocieri cu „Gazprom”, iar alt vicepremier, șeful Biroului pentru reintegrare Vladislav Kulminski – la Moscova, la întrevederea cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei.

Coronavirus

1777 de persoane din Moldova au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Numărul celor contaminați din țara noastră a ajuns până la 303 208 persoane.

Numărul celor care s-au tratat de coronavirus a ajuns până la 285 752 de persoane (+1512 în ultimele 24 de ore).

Alte 27 de persoane cu vârstele cuprinse între 48 și 84 de ani au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Biserica, împotrivă

Biserica ortodoxă din Moldova și-a exprimat dezacordul în legătură cu ratificarea în prima lectură de către parlament a Convenției de la Istanbul, care apără drepturile femeilor. Mitropolia Moldovei a publicat o adresare deschisă către președinte, deputați și guvern.

În special, biserica nu este de acord cu definiția conceptului de „gen” care este indicată în Convenție. În opinia bisericii, Convenția presupune că încă de la naștere, omul este de gen „neutru”.

Știri pe scurt

Iulia Leorda, sportiva din Moldova care participă în categoria de greutate de 53 de kg, a câștigat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de lupte libere de la Oslo.

Moldova și Lituania au semnat un acord interguvernamental cu privire la recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 octombrie

  • Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.
  • Se va desfășura ședința în dosarul despre arestarea lui Alexandr Stoianoglo.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: