sputnik.md

NM Espresso: despre protestele în susținerea lui Stoianoglo, Sandu „cu poporul”, insuficiența de gaze și înviorarea relațiilor cu Moscova

Cazul Stoianoglo

Subiectul principal rămâne să fie reținerea procurorului general Stoianoglo, care fusese suspendat din funcție. În mai puțin de 12 ore, Stoianoglo și-a schimbat statutul din procuror general în persoană reținută într-un dosar cu o listă mare de articole din Codul penal. Cum s-au întâmplat toate acestea, cu detalii – aflați din articolul nostru «Убрать генпрокурора за 11 часов. Как задерживали Стояногло. Главное» („Eliminarea procurorului general în 11 ore. Cum a fost reținut Stoianoglo. Esențial”.

Reținerea lui Stoianoglo a provocat proteste. La Chișinău, reprezentanții „Congresului Civic” și ai „Partidului Nostru” au protestat lângă clădirea parlamentului. La Comrat, activiștii civici au venit la un miting lângă sediul Adunării Populare și au cerut eliberarea lui Stoianoglo. Iar deputații APG au adoptat în acest sens o adresare specială, rezervându-și dreptul la acțiuni de nesupunere. Mitingurile de la Comrat vor continua și în zilele următoare.

Și Partidul Socialiștilor va organiza un miting în susținerea lui Stoianoglo. PSRM i-a îndemnat pe toți să iasă la 10 octombrie la „un protest împotriva dictaturii”. Totodată, deputații socialiști au fost în izolatorul în care a fost plasat Stoianoglo pentru a verifica, în ce condiții este întreținut acesta.

Și reprezentanții guvernării și-au expus opinia în acest caz. Președintele Sandu a spus că „își dorește ceea ce-și doresc și cetățenii – respectarea strictă a legii”. Iar speakerul Grosu a declarat că în organele de drept încă sunt dintre cei care „se opun transformărilor”, dar el speră că dosarul penal împotriva lui Stoianoglo se va finaliza în conformitate cu legea.

Adjuncții procurorului general Ruslan Popov și Iurie Perevoznic, care au fost suspendați din funcții, consideră că dosarul și reținerea lui Stoianoglo sunt ilegale. Aceștia au anunțat că au transmis către Consiliul Superior al Procurorilor un pachet de documente care, în opinia lor, confirmă nevinovăția lui Stoianoglo.

Iar Consiliul Superior al Procurorilor a propus în cadrul ședinței extraordinare ca procurorul Dumitru Robu să fie numit în calitate de procuror general interimar. Acesta a mai deținut funcția de procuror general interimar, în anul 2019. Iar în aceeași zi, Sandu a semnat decretul de numire a lui Robu. NM a selectat tot ce se știe despre noul-vechiul procuror general interimar.  

COVID

1588 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore. Alte 26 de persoane contaminate au decedat din cauza COVID-19.

Iar poliția a efectuat raiduri în piețe, centre comerciale și cluburi de noapte pentru a verifica dacă în aceste locuri se respectă măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului. Regulile nu se prea respectă: în urma verificărilor, peste 100 de persoane au fost amendate.

Călătorii

Pentru cei pe care pandemia nu-i împiedică să călătorească, noi am elaborat două ghiduri detaliate despre condițiile în care cetățenii Moldovei pot călători în Turcia și în Italia.

Moldova – Rusia

În relațiile moldo-ruse s-a produs o înviorare. La 7 octombrie, o delegație a guvernului Moldovei condusă de vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski va efectua o vizită la Moscova.

Vicepremierul Andrei Spânu va pleca într-o vizită la Sankt-Petersburg, unde va participa la Forumul Internațional al Gazelor. Se va discuta și despre Acordul dintre „MoldovaGaz” și „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale.

Iar liderul socialiștilor Dodon este deja la Moscova. Acesta a avut o întrevedere în capitala rusă cu Dmitri Kozak, coordonatorul Moldovei de la Kremlin.

Știri pe scurt

De la 1 noiembrie, vor intra în vigoare noile tarife ale Agenției Servicii Publice.

„Moldovagaz” a îndemnat consumatorii să reducă consumul de gaze. În sistemul de transportare a gazelor scade presiunea.

ANRE a majorat din nou prețurile maxime la carburanți.

Lucrătorii medicali din Moldova pot fi vaccinați împotriva coronavirusului cu cea de-a treia doză.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 7 octombrie

Parlamentul se va întruni în ședință în plen.

O delegație a guvernului Moldovei condusă de vicepremierul Kulminski va efectua o vizită la Moscova.

Vicepremierul Andrei Spânu va pleca la Forumul Internațional al Gazelor de la Sankt-Petersburg.

La Comrat va avea loc un miting în susținerea lui Stoianoglo.

Va avea loc ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: