Coronavirusul: rezumat
1441 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 58 de lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 3569 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare care s-au înregistrat în țara noastră de la începutul epidemiei a crescut până la 133 360. S-au însănătoșit 115 612 persoane, iar 2700 au decedat (26 — în ultimele 24 de ore). 15 048 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 264 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 58 — conectate la aparatele de respirație asistată.
De la 18 decembrie, în Moldova funcționează un nou protocol de tratament COVID la domiciliu. Actualmente, toți cei care se tratează acasă, sub supravegherea medicului de familie, vor primi medicamente gratuite sau cu o reducere considerabilă, inclusiv cei care nu au poliță medicală. De notat că vor fi tratate și cazurile de pneumonie în formă ușoară.
Ministerul Sănătății a actualizat lista țărilor din «zona roșie» la sosirea din care cetățenii Republicii Moldova trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. Intrarea cetățenilor străini pe teritoriul acestor țări este interzisă. În listă sunt 37 de țări, inclusiv România, Bulgaria, Turcia, Italia și SUA.
Fermierii: a treia zi de proteste
Transportatorii și restauratorii s-au alăturat vineri la protestele fermierilor. Revendicările sunt aceleași: economice — facilități și compensații, politice — demisia guvernului, dizolvarea parlamentului, alegerile anticipate. Poliția a format un cordon în jurul parlamentului. În fața clădirii parlamentului, era multă tehnică agricolă (video). Fermierii susțin că vor protesta până când autoritățile îi vor auzi cu adevărat, pentru că este vorba nu numai despre TVA, dar despre un complex întreg de probleme care nu sunt rezolvate.
Cu o zi mai devreme, joi, protestatarii au înaintat autorităților un ultimatum — fie acestea îndeplinesc toate revendicările fermierilor și propun decizii concrete pentru problemele lor, fie producătorii agricoli vor începe proteste de amploare. Vineri, la ora patru după-amiază, când a expirat termenul ultimatumului, fermierii au anunțat despre un protest de amploare penru ziua de marți, 22 decembrie. Și i-au chemat pe toți să se alăture: «Noi vom acționa și mai dur. Vom bloca parlamentul, guvernul, vămile, aeroportul».
Iar la Căușeni, în noaptea de 18 decembrie, a ars automobilul unuia dintre fermierii care au participat la proteste. Din înregistrările video de pe camerele de supraveghere se vede că automobilul a fost incendiat.
Dodon, despre protestele fermierilor
Președintele în acțiune Igor Dodon este sigur că în spatele protestelor fermierilor sunt liderii din opoziție Andrei Năstase și președinta aleasă Maia Sandu. În opinia lui Dodon, acest lucru îl confirmă faptul că la revendicările economice ale protestatarilor s-au adăugat cele politice. Dodon mai este sigur că noua președintă Maia Sandu nu va îndeplini nicio revendicare a producătorilor agricoli și aceștia își vor aminti de actuala guvernare «ca de vremurile cele bune».
Dodon și legile
Dodon a promulgat un pachet de legi aprobate de majoritatea parlamentară informală la ședința buclucașă din 16 decembrie. Acest pachet conține legi despre reducerea vârstei de pensionare, statutul limbii ruse, anularea legii miliardului, anularea interdicției privind transmiterea știrilor rusești etc.
FMI și legile
FMI a declarat că pachetul de legi adoptat de parlamentul din Moldova la 16 decembrie, printre care sunt și proiectele noului buget de stat, cel al politicii bugetar-fiscale și anularea legii miliardului, pun în pericol stabilitatea financiară și cea economică din țară. FMI a mai subliniat că sprijinul financiar oferit Moldovei de către fond depinde de îndeplinirea condițiilor acestei asistențe de către autoritățile țării.
Moldova și gazele
În anul 2020, «Moldovagaz» nu va încheia un nou contract de livrare a gazelor cu concernul rus «Gazprom», ci îl va prelungi cu un an pe cel actual. Vadim Ceban, președintele «Moldovagaz», a explicat pentru NM, de ce e așa, menționând că în anul viitor, Moldova va continua negocierile cu «Gazprom» despre noul contract.
Găgăuzia și alegerile
Alegerile ordinare pentru Adunarea Parlamentară a Găgăuziei vor avea loc la 4 aprilie 2021. Data scrutinului a fost aprobată la ședința APG din 18 decembrie.