NM Espresso: Despre remanierile de cadre din guvern, livrările de armament și scrisoarea de la Tiraspol către Putin
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: Despre remanierile de cadre din guvern, livrările de armament și scrisoarea de la Tiraspol către Putin

Încredere pierdută: remanieri matinale în cabinetul de miniștri  

Deciziile nocturne ale fostei guvernări au fost înlocuite cu remanierile matinale ale actualelor autorități. Nu am reușit să ne trezim de-a binelea, că am aflat uimiți că Vladimir Bolea, deputat PAS, este noul ministru al agriculturii în guvernul nostru. La ora 8 dimineața, deputatul a depus jurământul. Președintele și prim-ministrul i-au urat lui Bolea succese în această funcție, fiind siguri că anume el este cel care va putea aduce agricultura la un nou nivel. Natalia Gavrilița a spus că „pentru mulți, această numire nu a fost o surpriză”.

Dar nu-i chiar așa. Nici chiar Viorel Gherciu nu s-a așteptat – în acel moment, el încă nu văzuse cererea cu privire la demisia sa. La festivitatea de prezentare a noului șef angajaților, Gavrilița era în compania celor doi miniștri. Unuia i-a spus, cât este de bun și cum va face față tuturor încercărilor, altuia – vezi tu, înțelegi și singur că agriculturii îi va fi mai bine cu Bolea. Ulterior, Gherciu le-a spus jurnaliștilor că mai devreme, a aflat de la premier că va trebui să plece. Dar nu s-a așteptat că va fi atât de repede. Gherciu nu a comentat de ce această decizie nu a fost anunțată public mai devreme, dar a sugerat că întrebările nu sunt pentru el. Dar nici nu vrea să ardă podurile, criticând acțiunile celor de la putere.

Cei din serviciul de presă al lui Gavrilița ne-au comunicat că premierul a demis ministrul, „pentru că acesta a pierdut încrederea prim-ministrului”.  

După alegerile parlamentare din anul 2021, noul ministru, care poate fi deputat încă o lună, a fost ales în calitate de președinte al comisiei pentru agricultură. Magistru în economie, specialist în drept și istorie, Bolea a fost directorul câtorva companii înainte de a fi deputat.

Acum, locul său în parlament ar putea fi ocupat de către Svetlana Dimitrioglo, magistru în antreprenoriat digital și inovații, care este următoarea pe lista PAS.

Iar premierul nu a exclus și alte demisii la ministerele în care „lucrurile se mișcă greu”.

 


 

Nu înarmare, ci reînarmare 

Livrările de arme în Republica Moldova se efectuează, dar deocamdată din cele ușoare, de calibru mic, pentru forțele de menținere a păcii. Despre aceasta a comunicat Valeriu Mija, secretar de stat la Ministerul Apărării, în interviul pentru NM «Не вооружение, а перевооружение армии» („Nu înarmarea, ci reînarmarea armatei”). Acesta a menționat că pacificatorii din Republica Moldova trebuie reînarmați conform standardelor UE și NATO. Apoi, vor putea fi cumpărate muniții de la alte contingente în locurile de dislocare a militarilor din Armata Națională.

Însă Republica Moldova planifică să achiziționeze și arme de artilerie, pentru a înlocui moștenirea sovietică. Dar oricum, se are în vedere reînarmarea, susțin cei de la Ministerul Apărării. NATO sprijină modernizarea acestui sector, în cadrul unei inițiative din anul 2014.

Ministerul Apărării menține „un canal de comunicare deschis” și cu militarii ruși. Acesta contribuie la „evitarea unor provocări și situații în care cineva interpretează ceva greșit”.


 

Transnistria: „codul galben” și adresarea către Putin 

Vadim Krasnoselski, liderul administrației de la Tiraspol, a prelungit „codul galben” de pericol terorist în regiune pentru încă 15 zile. Cei de acolo nu exclud posibile „atacuri teroriste”.

Iar Igor Smirnov, care a fost la șefia regiunii de pe malul stâng al Nistrului din anul 1991 până în anul 2006, i-a adresat o scrisoare lui Putin. Împreună cu primii deputați din regiunea transnistreană, Smirnov l-a rugat pe președintele FR să soluționeze problema privind activitatea consulatului Rusiei de la Tiraspol, din cauza căreia cetățenii ruși din Transnistria nu-și pot prelungi pașapoartele. Să vedem, cât de trainice sunt vechile legături.

 


 

Amendă din cauza Dodon 

Consiliul Audiovizualului a sancționat posturile de televiziune NTV-Moldova și Primul în Moldova cu 25 mii de lei și, respectiv, 10 mii de lei. Acestea au uitat să prezinte toate punctele de vedere în știrile despre citarea la procuratură a Galinei Dodon, soția ex-președintelui. TNT Exclusiv TV și Accent TV s-au ales doar cu avertizări pentru prezentarea incorectă a știrilor despre reținerea lui Dodon.

Compătimirea lui Dodon față de aceste posturi tv este de înțeles. Pentru că NTV-Moldova și TNT Exclusiv TV sunt posturile tv ale socialistului Corneliu Furculiță. Iar Primul în Moldova și Accent TV sunt deținute de către Samuil Grigorean și Natalia Ermilova, cetățeni ai FR.

 


 

Căutat de Interpol 

Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi, acuzat în dosarul despre furtul miliardului, a fost anunțat în căutare prin Interpol. În prezent, Andronachi este fugar, deși a fost arestat și în absența sa. Ținând cont de căutarea – deocamdată nereușită – a lui Plahotniuc, Șor și Platon, această noutate nu-l va speria cu siguranță pe Andronachi.


Urare pentru două zile: Odihniți-vă bine și petreceți weekendul util pentru trup și suflet.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: