NM Espresso: despre revizuirea recursului lui Dodon împotriva lui Sandu, farmacia „pe roți” a fracțiunii „Șor” și despre 145 de milioane premii pentru bugetari
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre revizuirea recursului lui Dodon împotriva lui Sandu, farmacia „pe roți” a fracțiunii „Șor” și despre 145 de milioane premii pentru bugetari

Coronavirusul: rezumat

1403 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 91 de lucrători medicali, după ce s-au procesat 3623 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei în țara noastră a ajuns până la 128 656 de persoane. 111 314 dintre acestea s-au însănătoșit, 2625 au decedat (27 – în ultimele 24 de ore). 14 717 de persoane care s-au contaminat continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 286 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 60 – conectate la aparatele de respirație asistată.

 

Guvernul și bugetarii

Guvernul a alocat 145,5 milioane de lei pentru premiile anuale care sunt plătite angajaților din sectorul bugetar la sfârșit de an. Premierul Ion Chicu a menționat că 145,5 milioane sunt bani suplimentari la mijloacele care au fost deja alocate mai devreme în aceste scopuri.

 

Dodon vs Sandu

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul depus de Igor Dodon privind cererea de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale și a Maiei Sandu. CSJ a transmis dosarul spre reexaminare. Dodon s-a adresat în instanță după ce Sandu l-a numit în public „hoț”. Dodon a solicitat constatarea declarației ca fiind defăimare și obligarea Maiei Sandu la dezmințirea informației respective.

 

Fermierii: și iarăși protest

Fermierii au protestat din nou în centrul Chișinăului. Aceștia cer majorarea compensației pentru pierderea recoltelor provocate de secetă și menținerea TVA pentru produsele agricole la nivelul de 8% (guvernul a propus majorarea acesteia până la 12%).

 

 

PSRM și viitorul deputat Uzun

Dacă deputatul socialist Vladimir Golovatiuc va deveni ambasador al Moldovei în Rusia, locul acestuia, potrivit listelor PSRM, va fi ocupat de Grigorii Uzun, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei. În articolul «”Микрофон в одно место” и драка на Крещение» („`Microfonul într-un loc` și încăierarea de la Bobotează”), NM a relatat, ce se știe despre acesta.

 

 „Șor” și farmaciile „pe roți”

În Moldova ar putea fi permisă comercializarea medicamentelor în sate în cadrul farmaciilor „pe roți” – gherete furgonete. Aceste amendamente la legislație au fost propuse de fracțiunea „Șor” și aprobate de comisia parlamentară de profil. Anterior, guvernul a dat aviz negativ acestui proiect de lege, menționând că monitorizarea comercializării medicamentelor în astfel de „farmacii” va fi practic imposibilă.

 

Chișinău

Primarul de Chișinău Ion Ceban a comunicat că i-a propus lui Iurie Povar, președintele Uniunii Arhitecților din Moldova, funcția de consilier al primarului. NM a relatat, prin ce este cunoscut arhitectul Povar și de ce câteva mari proiecte de-ale sale, inclusiv proiectul centrului de business pe locul cafenelei „Guguță”, au devenit motive de scandal și au fost însoțite de litigii.

Agenția Națională Arheologică a acuzat primăria de faptul că acțiunile necoordonate și iresponsabile ale serviciilor municipale au dus la deteriorarea multor artefacte arheologice. Este vorba despre așezarea conductelor în centrul istoric al capitalei. Primăria a promis că va coordona cu agenția acțiunile ulterioare.

Autoritățile municipale au mai anunțat că firma proprietară a „casei cu mozaic” de pe bulevardul Negruzzi a decis s-o demoleze. Însă mozaicul va fi demontat și transferat în altă parte. Unde anume – primăria va decide după ce se va consulta cu chișinăuienii.

 

Romii în Moldova

Cum trăiesc romii în afara binecunoscutei localități Soroca? NM a fost în satul Mingir, raionul Hânceșit și a comunicat cu reprezentanții a trei generații ale familiei de romi Căldăraru. Dacă sunt populare căsătoriile timpurii printre romi, ce atitudine au ei față de studii și cum e să fii astăzi rom în Moldova – despre toate acestea aflați din noul video realizat de NM «Убежала из дома и вышла замуж за цыгана» („A fugit de acasă și s-a măritat cu un țigan”).

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 16 decembrie

  • Va avea loc ședința parlamentului.
  • Curtea de Conturi se va întruni în ședință.
  • La primăria municipiului Chișinău vor avea loc discuții publice despre proiectul bugetului capitalei pentru anul 2021.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: