NM Espresso: despre satele și casele din Moldova închise în carantină, coronavirus și Costiujeni și sărbătorirea Pesah în condiții de stare de urgență
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre satele și casele din Moldova închise în carantină, coronavirus și Costiujeni și sărbătorirea Pesah în condiții de stare de urgență

Coronavirusul: situația în Moldova și în lume

 118 cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în Moldova în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total al celor care s-au îmbolnăvit a ajuns până la 1174 de persoane. Cele mai multe cazuri sunt la Chișinău și Soroca. În Transnistria sunt 10 (în total – 66): principalele focare din stânga Nistrului sunt la Tiraspol, Bender și raionul Slobozia.

 

Carantina

 Autoritățile au decis să închidă în carantină satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă, în care s-au înregistrat 29 de persoane infectate. La Soroca, vor fi înăsprite regulile carantinei, întrucât acolo continuă să crească numărul de persoane infectate cu COVID.

 Un cămin familial din sectorul Telecentru al capitalei a fost închis în carantină după ce doi locatari au fost diagnosticați cu coronavirus. Una dintre ușile de la intrarea în bloc a fost sudată. Acesta nu este primul bloc din Chișinău și din suburbii care a fost izolat. NM a aflat, în ce cazuri casele „se închid” în carantină, ce înseamnă aceasta și ce pot face persoanele care trebuie să meargă la serviciu.

 

 

Spitalele și medicii

 Sanatoriul „Constructorul” din Chișinău este pregătit pentru a găzdui bolnavi suspectați de coronavirus. Aici ar putea fi plasați până la 120 de pacienți.

 

 

Zona de risc

 11 lucrători medicali și 21 de pacienți din două secții ale Spitalului de la Costiujeni au fost diagnosticați cu coronavirus. Avocatul Dumitru Rusu a vorbit într-un blitz interviu acordat pentru NM despre măsurile care trebuie întreprinse în clinicile de psihiatrie și internatele psihoneurologice pentru a apăra pacienții de infectarea cu COVID.

 

În lume

 SUA continuă să dețină întâietatea după numărul de persoane infectate cu COVID – aproape 400 de mii. Urmează Spania (aproape 142 de mii) și Italia (peste 135 de mii). În România, s-au depistat 344 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, iar numărul total al bolnavilor este de 4761 de persoane.

 

Banii

 Donații de peste 13 milioane de lei au ajuns pe conturile deschise de Ministerul Finanțelor din Moldova pentru combaterea coronavirusului. Autoritățile însă nu au cheltuit niciun leu din acești bani, chiar dacă de la deschiderea conturilor au trecut trei săptămâni.

 

 

Fermierii

 Fermierilor le-a fost permis să-și comercializeze legumele și fructele, doar că numai la Chișinău și Bălți și doar în locuri special amenajate în acest scop, în aer liber.

 

 

Judecătorii

 Vârsta de pensionare a judecătorilor ar putea fi majorată de la 50 până la cei 63 de ani standard. La fel, ar putea fi anulată îndemnizația unică de concediere, care constituie 50 la sută din salariul mediu lunar calculat pentru toți anii de activitate a judecătorului.

 

Penitenciarele

 Moldova a intrat în top-10 țări europene cu cel mai mare număr de deținuți, precum și în lista țărilor cu cele mai aglomerate penitenciare și mortalitate înaltă printre deținuți.

 

 

Pesah

 Evreii din toată lumea vor începe să celebreze, la 8 aprilie, Pesah – zi care marchează ieșirea evreilor din robia egipteană. Rabinul Shimshon Daniel Izakson a acordat un interviu pentru NM în care a vorbit despre lecțiile epidemiei și carantinei și despre modul în care comunitatea evreilor din Moldova va sărbători anul acesta Pesah.

 

 

„Jurnalul de carantină”

 Timp de aproape două săptămâni, NM a publicat „jurnalele de carantină” ale colaboratorilor redacției, care au povestit despre o zi din viața lor în condiții de izolare: noi lucrăm la distanță de aproape o lună, ieșind din casă doar pentru realizarea sarcinilor. De asemenea, am relatat, cum facem față stresului, pentru că suntem nevoiți să scriem mereu despre epidemie. Am decis să sistematizăm aceste „jurnale”, obținând astfel „un jurnal al autoizolării NM” comun, dar foarte diferit.

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 aprilie

 Va avea loc ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de coronavirus.

 Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va comunica în cadrul briefingului informații de ultimă oră despre situația coronavirusului în țară.

 Institutul pentru Politici și Reforme Europene va organiza dezbateri pentru a identifica modalitățile de susținere a angajaților în perioada crizei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: