«Spectacol» cu huiduielile la adresa mamei lui Dodon
Unul dintre cele mai discutate evenimente a fost venirea mamei lui Igor Dodon la Procuratura Anticorupție. Câteva persoane au huiduit-o pe Galina Dodonla intrarea în sediul PA. Activista civică Maria Olar a urmărit femeia și în holul procuraturii, numind-o «hoață» și difuzând această acțiune pe Facebook.
Fostul președinte a învinuit-o pe Maia Sandu de comportamentul lui Olar. Precum că șefa statului «permite unor nimicuri, care sunt finanțate în secret de către sponsorii PAS», s-o înjosească pe mama sa.
Cei din administrația lui Sandu au condamnat incidentul, subliniind faptul că «justiția nu trebuie să regleze conturi și să organizeze spectacole».
Apărătorii drepturilor omului și activiștii civici consideră că huiduirea mamei lui Dodon este o persecutare și intimidare. Pe rețelele de socializare, cineva a numit un astfel de comportament față de femeie «violență psihologică», cineva — «prostie», «extremism», «spectacol regizat de persoane de răspundere».
Galina Dodon a fost citată la procuratură pentru a lua cunoștință de rezultatele expertizei munițiilor care au fost depistate în locuința sa în timpul perchezițiilor. Aflându-se în arest la domiciliu, fostul președinte a menționat că este vorba despre gloanțe de vânătoare.
Consecințele intemperiei și schimbul de replici dintre Ceban și Spânu
Un alt scandal s-a iscat între ministrul infrastructurii și primarul de Chișinău. În timpul ploilor torențiale de pe 9 august, Andrei Spânu a publicat o postare pe Facebook, reproșându-i edilului că nu se ocupă de ceea ce trebuie. În timp ce «o ploaie de doar 30 de minute a demonstrat, cât de prost el gestionează acest oraș».
Ceban a presupus că «acești oameni au suferit o traumă gravă în copilărie», dacă «se bucură sadic de faptul că acoperișurile, copacii s-au prăbușit, oamenii au fost răniți și au murit».
Iar consecințele intemperiei au fost grave. Salvatorii au pompat apa din subsolurile blocurilor, au strâns arborii căzuți pe drumuri, acoperișuri și automobilele din Chișinău. În timpul ploilor și al vântului, un bărbat de 43 de ani a fost electrocutat în capitală din cauza firelor de electricitate care au fost deteriorate.
Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău va aloca 2,5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru înlăturarea consecințelor ploilor puternice.
Și în alte raioane ale țării a fost nevoie de ajutorul salvatorilor. 18 localități din Moldova au rămas fără energie electrică, unii arbori au afectat conducta de gaze naturale.
Prognozele «Moldovagaz» și perspectivele livrărilor din România
Apropo de gazele naturale. După ce Comisia pentru Situații Excepționale a permis deconectarea de la 1 august a consumatorilor de la serviciile locativ-comunale, «Moldovagaz» a anunțat că timp de o săptămână, a deconectat peste 700 de consumatori răuplatnici. În continuare, aceștia vor trebui să plătească facturile în avans.
În schimb, «Moldovagaz» nu va putea achita în avans plățile către «Gazprom»pentru gazele naturale consumate în luna august. Președintele companiei a comunicat pentru NM că a solicitat o amânare, dar încă nu a primit un răspuns.
Iar autoritățile României au declarat că au finalizat lucrările de interconectare a transportului de gaze naturale cu Moldova. Și dacă avem nevoie, România poate furniza gaze naturale. Consilierul premierului român a declarat că stocurile sunt suficiente și pentru țara vecină.
Medicament împotriva radiației
Agenția pentru Protecția Mediului a anunțat că în Moldova nu s-au înregistrat niciun fel de depășiri ale nivelului de radiații admisibil după evenimentele de la Centrala Nucleară din Zaporojie.
Iar cei de la Ministerul Sănătății au menționat că iodura de potasiu din România, care este administrată în cazul catastrofelor nucleare, va fi distribuită prin clinici. Aceasta va fi eliberată de către medicii de familie doar în cazul apariției pericolului de răspândire a radiației. În farmacii nu va fi.
Apogeul inflației: opinia experților
Alexandru Fală, economist Expert-Grup: «În orice caz, se așteaptă o scădere a creșterii prețurilor și revenirea la coridorul inflației stabilit. (…) Pe de o parte, un nivel neînsemnat al inflației permite businessului să se dezvolte, pe de altă parte, populația simte mai puțin efectele acesteia».
Tatiana Lariușina, doctor în economie: «Factorii care au determinat creșterea prețurilor și-au epuizat puterea. Din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor, populația a redus consumul, inclusiv de produse alimentare și medicamente».
Restricțiile importurilor în FR — în vizorul premierului
Natalia Gavrilița a cerut un raport al ANSA despre produsele vegetale în care Rosselihoznadzor a depistat dăunători. Șefa cabinetului de miniștri a cerut «să luăm în serios ceea ce a fost semnalat», «să ne preocupăm de calitatea produselor noastre și de menținerea piețelor pe care le avem». Iar dacă este necesar, să fie angajate companii care să certifice produsele de export.
Dosarele victimelor represiunilor — în acces liber
Pe site-ul Agenției Naționale a Arhivelor sunt accesibile circa 20 mii de dosare ale locuitorilor RSS Moldovenești, victime ale represiunilor din perioada 1920-1989. Rudele victimelor pot afla detalii despre aceste dosare în sala de lectură a agenției.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 august:
- 11:00 — Canoistul Serghei Tarnovschi, care a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial, va susține o conferință de presă.
- 13:00 — Institutul pentru Politici și Reforme Europene va organiza o conferință. Secretarul de stat al Ministerului Apărării, experți și analiști militari vor discuta despre neutralitatea RM în contextul noii realități geopolitice.