Pe cine a apelat Dodon?
Noi toți ghiceam zilele acestea, cu ce se va ocupa în continuare ex-președintele Dodon: va pleca la întâlnirile cu oamenii prin orașele și satele Moldovei sau va continua să-și perfecționeze engleza, să facă sport și să mai citească niște cărți. Și în timp ce magistrații decideau, procurorul Iarmaliuc, care instrumentează dosarul lui Dodon, a spus că, potrivit anchetei, în primele două săptămâni de la arest, fostul șef de stat a efectuat vreo 700 de apeluri telefonice (sau, în medie, câte 44 de apeluri pe zi). Pe cine a contactat Dodon – ancheta abia urmează să stabilească. În consecință, judecătorii Curții de Apel au lăsat în vigoare decizia primei instanțe, de aceea Dodon va fi acasă cel puțin până la 22 septembrie.
Din capitolul curiozități: ex-comunistul Dodon s-a întâlnit la Curtea de Apel cu un alt ex-comunist, Sergiu Sîrbu. De notat că politicienii nu doar că s-au întâlnit, ci și-au dat mâna, și-au dorit succese unul altuia. Reamintim că ambii sunt bănuiți de îmbogățire ilicită.
Vest sau Est?
În timp ce în viața politică din Moldova nu prea sunt schimbări, în Europa se discută despre perspectivele UE, în componența căreia va fi și Moldova, și Ucraina, și alte țări. Declarația îi aparține cancelarului Germaniei Hermann Stolz.
Despre politică, dar deja despre cea din est, și-au amintit și cei din sudul Moldovei. Pe pagina oficială a bașcanului Găgăuziei a apărut un mesaj precum că Irina Vlah a avut o întrevedere cu liderul Tatarstanului, la Kazani. Aceștia au discutat despre „situația politică și social-economică actuală și despre perspectivele cooperării interregionale”, precum și despre experiența Tatarstanului, pe care Găgăuzia vrea s-o preia.
Despre ce „strigă” protestatarii
Între timp, după ce au primit un nou lot de merch, activiștii locali au organizat un protest lângă Ambasada SUA la Chișinău. Zeci de oameni au îmbrăcat tricouri negre cu inscripția „Ai ieșit împotriva Maiei Sandu – te-ai ales cu dosar penal” și cu portretele lui Dodon, Tauber și Stoianoglo. Probabil, anume despre această consolidare a opoziției a vorbit Dodon anterior, la un miting.
Un alt miting, dar fără strigăte, s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale.Această acțiune a fost organizată de către cicliști. Ce-i drept, nici aici nu s-a trecut fără grotesc: cicliștii „au murit” pentru 15 minute, dorind astfel să atragă atenția guvernului față de lipsa infrastructurii urbane. Și, se pare, au atras-o. Vicepremierul Spânu a ieșit la participanții acțiunii, doar că acesta a recunoscut că cei din guvern înțeleg totul, dar „deocamdată nu știu cum să soluționeze această problemă”.
Ce-i de citit?
În weekend, cu ocazia Zilei Independenței, pe site-ul NM au fost publicate concomitent două texte mari, deloc întâmplătoare. Unul dintre acestea este despre Circ. Da, anume despre acela. Aici, totul e ca la oameni: după glorie și atenție a urmat declinul și uitarea. Această istorie este „povestită” de Circul propriu-zis, care are 41 de ani. Este istoria unui contemporan de-al nostru și istoria țării în miniatură. Citiți neapărat, dacă încă nu ați reușit.
Cel de-al doilea text este despre capacitatea de a găsi ceva bun chiar și atunci când se pare că totul este rău. Este un text despre pace, libertate, democrație și despre tot ceea ce am reușit totuși să construim timp de 30 de ani și care de mult ne pare un lucru obișnuit.
Apropo despre libertatea noastră. Despre libertate a vorbit un medic care a venit din Rusia și a fost în PMAN de Ziua Independenței: „M-am fotografiat cu prim-ministrul. Pentru mine, este un șoc. Sper că toți vor înțelege, cât de importantă este această libertate în toate”, a declarat el încântat.
Alte noutăți – pe scurt
- Liderul regiunii transnistrene Krasnoselski a scris „a opta scrisoare” către Sandu. În acest mesaj, el „cheamă la discuții pentru o reglementare pașnică”.
- În Moldova se lucrează asupra modificărilor la regulamentul circulației rutiere. Printre acestea – interzicerea conducerii trotinetelor electrice de către persoanele care nu au atins vârsta de 16 ani.
- MAI a cheltuit 2,26 milioane de lei pentru verificarea alertelor false cu bombă. Cea mai mare parte a cheltuielilor a revenit lunii iulie.
- „Termoelectrica” va achiziționa 20 mii tone de păcură care va putea fi utilizată în cazuri excepționale, iar „Energocom” va achiziționa de la „Moldovagaz” 10 milioane metri cubi de gaze naturale, care vor fi stocate în depozitele din România.
Ce va fi astăzi, 30 august:
- La ora 9:00, CEC se va întruni într-o ședință extraordinară în cadrul căreia va fi examinată chestiunea privind organizarea alegerilor locale în câteva localități, planificate pentru ziua de 16 octombrie.
- La ora 10:00, va continua ședința Consiliului Municipal Chișinău, care a început la 26 august.