NM Espresso: despre tarifele la gazele naturale, «dictatura» politică și despre «O altă Moldovă»
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre tarifele la gazele naturale, «dictatura» politică și despre «O altă Moldovă»

Datoriile «Moldovagaz» și noile tarife 

De mâine, noi toți vom fi informați, la radio și TV, despre metodele de a economisi gazele naturale și energia electrică. Și nu în zadar: tarifele sunt în creștere. Dar chiar și în situația actuală, aproximativ 1% din populație, sau puțin peste 200 de mii de locuitori ai Moldovei pot plăti facturile pentru utilități. În schimb, 60 la sută din populație trăiesc foarte modest. Bineînțeles, guvernul susține că va avea grijă de acești oameni. Însă, așa cum a recunoscut recent și președintele Maia Sandu, «oricât și-ar dori statul să sprijine populația, nu ar putea compensa toate aceste creșteri ale prețurilor resurselor energetice». 

Nici declarația președintelui «Moldovagaz» nu adaugă optimism. Acesta a anunțat că, deși Moldova a transferat integral plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august (compania trebuia să efectueze această plată până la 20 august), prețul de achiziție pentru Moldova în luna septembrie va continua să crească. Și dacă în tariful actual este inclus prețul de 899 de dolari pentru o mie de metri cubi, acesta ar putea ajunge în luna septembrie până la 1881 de dolari pentru o mie de metri cubi, deci, se va majora cel puțin de două ori. 

Președintele «Gazprom»-ului Miller a avut negocieri cu vicepremierul Spânu. Potrivit unui comunicat al «Gazprom»-ului, cei doi au vorbit despre faptul că partea moldovenească va trebui să plătească pentru gazele naturale rusești, care vor fi livrate ulterior, integral și în termenele contractuale«. 

În schimb, în regiunea transnistreană totul este «stabil» și, se pare, datoria de 7 miliarde de dolari nu deranjează pe nimeni. Tarifele la resursele energetice pentru populație nu cresc în ultimii cinci ani. Consumatorii casnici plătesc 1,2 lei (în moneda locală) pentru un metru cub de gaze naturale sau de aproape două ori mai puțin decât consumatorii din Rusia. Dar poate că regiunea transnistreană furnizează gaze naturale Rusiei? NM Espresso: despre tarifele la gazele naturale, «dictatura» politică și despre «O altă Moldovă»

Dar nici asta nu e tot: Agenția de Mediu a refuzat să acorde autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Autorizația actuală expiră la 31 august și, prin urmare, este posibil ca furnizarea de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan să fie pusă sub semnul întrebării. Sau nu? Vom afla deja la 1 septembrie.
 
Atenție: «dictatură» și «justiție televizată» 

Se pare că opoziția moldovenească poate să utilizeze, cu îndrăzneală și temeinic, lozinca: «nicio zi fără proteste». Un live scurt, fie și de 10 minute, dar e un protest în care vor fi neapărat acuzații de «dictatură», «ilegalități juridice» și «nerespectarea principiilor democratice». Probabil, va fi util să reamintim că despre astfel de noțiuni, cum ar fi «dictatură» și «democrație», se vorbește deja în clasele superioare de liceu. Și ar trebui să se știe, ce presupun acestea. Mai ales deputații parlamentului care, chemându-și simpatizanții, au organizat un protest lângă Ambasada SUA.

NM Espresso: despre tarifele la gazele naturale, «dictatura» politică și despre «O altă Moldovă»

Captură video privesc.eu



Despre drept și justiție au amintit și avocații fostului șef de stat, care este cercetat pe patru capete de acuzare. Aceștia s-au plâns la Consiliul Superior al Procurorilor împotriva procurorului care instrumentează dosarul lui Dodon, acuzându-l de «justiție televizată». Ei afirmă că Dodon nu a efectuat 700 de apeluri telefonice. Și în timp ce cererea lor va parcurge un nou cerc birocratic, Dodon continuă să stea acasă. 

Va sta acasă și Olga Bondarciuc, fostul notar al lui Plahotniuc, care a fost extrădată anterior din Belgia în Moldova. Procurorii nu sunt de acord cu decizia Judecătoriei sectorului Ciocana și, se pare, sunt îngrijorați că Bondarciuc ar putea fi la fel de vorbăreață ca și alte persoane vizate în dosare de rezonanță.
 
Ce ați putea viziona? 

De la lucruri mari, să trecem la cele pământești, cum am fi noi. Reporterii noștri Dașa și Kolea au realizat o nouă ediție «O altă Moldovă». De data aceasta, de la Telenești. Acolo, ei au aflat, cu ce trăiesc localnicii, de ce vorbesc despre relațiile cu Rusia în termeni ca «robie» și «colonie», de ce își iubesc orașul și cum s-a întâmplat că Telenești a devenit un oraș cu cinci cimitire.

Ce ați putea citi? 

Cancelarul Germaniei a discutat despre felul în care va fi UE, «cu 30 sau 36 de țări membre în componența Uniunii», iar noi am vorbit cu analiștii și experții despre semnificația acestui lucru pentru noi. Spoiler: Moldova încetează să mai fie o «zonă gri», iar Occidentul o include în granițele sale. 

Posturile de televiziune din Moldova se pregătesc să lanseze noi emisiuni televizate în noul sezon tv, printre acestea fiind mai multe emisiuni în limba rusă. Noi am relatat despre contentul pe care acestea îl pregătesc și despre ceea ce vor relata.
 
Ce va fi astăzi, 31 august 

La Chișinău este planificată o serie de evenimente festive care vor începe la ora 10:00, cu depuneri de flori la monumentul lui Mihai Eminescu și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor. În continuare, în diferite sectoare ale capitalei vor avea loc concerte și alte acțiuni festive. Menționăm că, în mod tradițional, sărbătoarea este marcată în toate raioanele Moldovei. 

Iar pe site-ul NM va fi publicat un șir de materiale cu ocazia sărbătorii. Vom prezenta istoriile unor străini care au învățat limba română și o listă a cursurilor de limba română pentru cei care încă nu au studiat-o. La fel, vom prezenta unele cuvinte din limba română care s-au înrădăcinat, de mult și sigur, în limba rusă. Într-un cuvânt, va fi interesant. Accesați site-ul nostru și citiți NewsMaker. 

Felicitări cu ocazia sărbătorii!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: