Dodon fără închisoare
Dosarul fostului șef de stat Igor dodon continuă să ia amploare și să fie discutat. Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia cu privire la arestul la domiciliu al lui Dodon. Procurorii cer ca Dodon să petreacă cele 30 de zile de arest în izolatorul penitenciarului nr. 13.
Președintele Maia Sandu a comentat pentru prima dată acest dosar și a spus că a aflat din presă despre reținerea lui Dodon, când se afla în SUA. Sandu a îndemnat Procuratura Generală să studieze desfășurarea procesului, în special, la 23 și 24 mai, când în locuința lui Dodon și a rudelor sale au fost efectuate percheziții.
Și politicienii străini reacționează în acest caz. Kremlinul consideră că arestul la domiciliu al lui Dodon este o intimidare a «politicianului care pledează pentru legături strânse cu Rusia». Despre aceasta a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei.
Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a declarat că, dimpotrivă, nu vede componenta politică în investigația dosarului fostului președinte.
Tauber cu acuzații
Marina Tauber, deputată a partidului «Șor», a fost audiată la 27 mai de către procurorii Procuraturii Anticorupție și i-au fost înaintate acuzațiile. Deputata nu a fost plasată în arest la domiciliu, dar i-a fost interzis să părăsească țara pe un termen de 60 de zile.
Moldova, fără gaze naturale?
Moldovagaz s-a adresat către Comisia guvernamentală pentru situații de urgență cu solicitarea de a obliga Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe noile tarife la gazele naturale până la 31 mai, pentru ca acestea să fie aplicate începând cu luna iunie. Cei din companie speră că decizia va fi luată săptămâna viitoare. Potrivit afirmațiilor lui Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, dacă tariful la gazele naturale nu va fi majorat, va fi pusă în pericol furnizarea gazelor în Republica Moldova.
Găgăuzia, fără parade LGBT
Avocatul Poporului Ceslav Panico a criticat decizia Adunării Populare a Găgăuziei (APG) de a interzice organizarea festivalurilor LGBT pe teritoriul autonomiei. «Posibilitatea exercitării dreptului la libertatea de exprimare este una dintre cele mai importante într-o societate democratică», a declarat Avocatul Poporului.
Consiliul Suprem de Securitate, despre prețuri și înarmare
Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a aprobat la 27 mai câteva recomandări care ar urma să atenueze consecințele creșterii prețurilor în Moldova. Președintele Maia Sandu a menționat, după ședință, că în parlament urmează să fie creată o comisie care va studia măsurile adoptate pentru monitorizarea inflației în ultimele 18 luni.
După ședința CSS, Sandu a mai declarat că autoritățile încă nu au discutat cu alte țări despre furnizarea de armament pentru Moldova. Ea a menționat că autoritățile vor lua o decizie în privința solicitării sprijinului din partea statelor NATO după ce vor discuta despre necesitățile Armatei Naționale cu conducerea militară a țării.
Noutățile NewsMaker
Compania SRL News Maker, care conduce portalul online NewsMaker.md, și-a schimbat echipa de asociați. În componența acestora a intrat actuala conducere a publicației: directorul Olga Cenușa, redactorul-șef Galina Vasilieva și redactorul-șef adjunct Olga Gnatcova. Ele vor continua să își exercite funcțiile deținute și până în prezent
Fondatorul NewsMaker, jurnalistul Vladimir Soloviov, nu mai este proprietarul publicației. Până în prezent, acesta deținea 100% din cota parte a capitalului SRL News Maker. Din ianuarie 2018, Vladimir Soloviov nu mai este redactorul-șef și directorul NewsMaker.md, însă rămânea singurul proprietar al SRL News Maker. În continuare, acesta se va ocupa de propriile proiecte.
Iar echipa NewsMaker va continua să facă jurnalism de calitate împreună cu voi.
P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu — trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.
Bună dimineața.