Politică
Diplomatul Janis Mazeiks din Letonia va deveni noul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Această informație a fost confirmată pentru NM de o sursă informată. Mazeiks îl va înlocui în această funcție pe Peter Michalko, mandatul căruia va expira în luna august curent.
Coronavirus
316 persoane din Moldova au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Numărul celor din țara noastră care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 251 820 de persoane. În laboratoare s-au efectuat 4940 de teste. Din cele 316 cazuri noi de coronavirus, opt au fost importate din România, Ucraina, Egipt, Franța, Italia și Turcia.
Epidemiologii prognozează o creștere considerabilă a numărului de persoane infectate cu coronavirus în a doua jumătate a lunii mai. Potrivit afirmațiilor acestora, reducerea numărului de cazuri noi de coronavirus este motivată prin faptul că în timpul sărbătorilor, oamenii se adresează mai rar medicilor.
În cele două luni de la inițierea imunizării împotriva coronavirusului în Moldova s-a reușit vaccinarea a circa 151 mii de persoane sau aproximativ 4% din numărul total de locuitori ai țării.
Vaccinare
Moldova ar putea achiziționa 700 mii de doze de vaccin dezvoltat de companiile Pfizer и BioNTech. Igor Curov, secretar de stat al Ministerului Sănătății, a comunicat că acum se poartă deja negocieri și că totul depinde de faptul dacă producătorul dispune de cantitatea de vaccin de care avem noi nevoie.
Președintele Maia Sandu a anunțat că România va transmite Moldovei un lot de vaccin împotriva coronavirusului — 100 mii de doze. Șeful statului nu a precizat, cine este producătorul medicamentului.
Până la vară, în Italia va apărea propriul pașaport-COVID care va fi acordat celor care s-au imunizat sau care au fost bolnavi de coronavirus. Potrivit afirmațiilor prim-ministrului Italiei, Mario Draghi, Uniunea Europeană intenționează să introducă pașaportul-COVID abia la mijlocul lunii iunie. Oficialul a adăugat că Italia este pregătită deja să elibereze acest document chiar de la mijlocul lunii mai. Acest lucru va permite celor vaccinați să intre liber în Italia și să călătorească prin țară.
Alegerile din Moldova
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei condus de ex-premierul Ion Chicu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
Și partidul politic conservator din România «Alianța pentru Unirea Românilor», condus de George Simion, adeptul unirii Moldovei cu România, intenționează să participe la cursa electorală. Acesta a menționat că scopul principal al partidului este unirea acestor două țări. Unionistul a promis că dacă partidul său va accede în parlament, Moldova și România vor încheia, în anul 2024, un acord cu privire la unire.
Și Renato Usatîi are de gând să ajungă în parlament. Comisia Electorală Centrală a înregistrat la 5 mai blocul electoral «Renato Usatîi», din care fac parte partidul «Patria» și «Partidul Nostru». Maxim Lebedinschi, membru al CEC, a remarcat că înregistrarea blocului nu înseamnă înregistrarea automată a blocului în calitate de concurent electoral.
Ziua Europei și Ziua Victoriei
Șefii misiunilor diplomatice ale țărilor europene au felicitat cetățenii Moldovei, la 5 mai, cu ocazia Zilei Europei. Din cauza pandemiei de coronavirus, toate evenimentele planificate anul curent cu această ocazie se desfășoară în regim online. Și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko a ținut un discurs online, oficialul reamintind despre susținerea din partea Uniunii Europene. «Din primele zile ale pandemiei, Uniunea Europeană a fost alături de cetățenii Moldovei, la fel ca și mai devreme, realizând câteva proiecte de dezvoltare. Împreună, noi suntem uniți și solidari și împreună, noi putem fi mai puternici», a subliniat Michalko.
Între timp, Partidul Socialiștilor a anunțat despre organizarea acțiunii «Regimentul nemuritor» la 9 mai, în centrul Chișinăului. «Împreună, vom apăra memoria istorică și nu vom permite revanșiștilor să justifice crimele din trecut», a îndemnat Vlad Bătrâncea, deputat PSRM, pe pagina sa de Facebook.
În mod tradițional, subiectul despre 9 mai nu a trecut fără scandal. Ambasada Rusiei în Moldova a difuzat o declarație oficială în care a condamnat «declarațiile șovine revanșiste» ale unor politicieni din republică, care în ajunul Zilei Victoriei «batjocoresc memoria sfântă» despre ostașii sovietici. Cei de la ambasadă nu au precizat, la afirmațiile căror politicieni se referă. Însă anterior, într-o transmisiune video, Octavian Țâcu, deputat al Partidului Unității Naționale, a numit Complexul Memorial «Eternitate» un «monument al minciunii». Aflându-se la Complexul Memorial «Eternitate» din Chișinău, Țâcu a criticat, în transmisiunea video, fostele guvernări din cauza că pe timp de pandemie, acestea au inițiat lucrări de reparație a complexului memorial.
Scurt pe doi
Judecătoria sectorului Ciocana a respins, la 5 mai, cererea lui Veaceslav Platon prin care acesta a încercat să conteste decizia procurorului general Alexandr Stoianoglo de a transmite businessmanului Vladimir Rusu edificiile ASITO și Casa de Modă. Instanța a considerat că plângerea lui Platon este neîntemeiată și nu i-a returnat clădirile.
Datorită programului de stat de creditare ipotecară preferențială Prima Casă, lansat în primăvara anului 2018, locuitorii Moldovei au achiziționat deja 5873 de apartamente și case. Ministerul Finanțelor a anunțat că suma totală a creditelor acordate de către bănci a constituit 2,99 miliarde de lei, iar statul și-a asumat garanții în valoare de peste 1,49 miliarde de lei.
O delegație a parlamentului Moldovei în frunte cu Zinaida Greceanîi a plecat la 5 mai într-o vizită de două zile în Belarus, pentru a organiza întrevederi cu reprezentanții Adunării Naționale a republicii.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 6 mai
Va avea loc o masă rotundă dedicată jubileului de 70 de ani al compozitorului Gheorghe Mustea.
Consilierul municipal socialist Vasilii Chirtoca va susține o conferință de presă.