Facebook/Maia Sandu

NM Espresso: despre vizita lui Sandu la Edineț, recordurile vaccinării în Moldova și despre cărțile copilăriei de la NM

Sandu

Președintele Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru la 1 iunie la Edineț. Ea a avut acolo câteva întrevederi cu primarii localităților din raion, directorii școlilor, reprezentanții administrației publice locale, cu medici și antreprenori.

Iar la sosirea în Edineț, Sandu a fost întâmpinată de câteva zeci de protestatari care au scandat lozinci antiprezidențiale. Comentând această situație, Sandu a declarat că respectă dreptul cetățenilor la protest și că va depune toate eforturile pentru a schimba în bine viața locuitorilor țării, indiferent de viziunile politice ale acestora.

Electorală

Și Partidul Legii și Dreptății și-a depus actele la CEC pentru a participa la alegeri. Mariana Durleșteanu, ex-ministrul finanțelor, pe care socialiștii au desemnat-o în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, este pe prima poziție în lista candidaților acestei formațiuni politice.

Comisia Electorală Centrală a publicat declarațiile cu privire la veniturile concurenților electorali. Ce venituri are și ce deține Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, care ulterior a devenit președinte al Partidului Acasă Construim Europa – puteți afla din articolul «6.5 млн и вилла в дар» („6,5 milioane și o vilă cadou”).

CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să amâne numirea președintelui interimar al Curții de Apel Chișinău. Unii membri ai CSM au pus la îndoială faptul că decretul lui Sandu cu privire la demiterea lui Vladislav Clima din această funcție a intrat deja în vigoare. Iar Asociația Judecătorilor din Moldova, al cărei președinte este Clima, a declarat despre ilegalitatea decretului lui Sandu.

Situația epidemiologică

55 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5440 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 255 241 de persoane. 247 609 dintre acestea s-au vindecat, 6114 au decedat (7 – în ultimele 24 de ore). 1518 persoane bolnave continuă tratamentul, 83 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 15 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

Un lot din 45 mii de doze de vaccin AstraZeneca va fi livrat săptămâna aceasta în Moldova prin programul COVAX. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, peste 400 mii de persoane sau aproape 10% din populația Moldovei s-au imunizat deja cu prima doză a vaccinului împotriva coronavirusului.

După succesul maratoanelor imunizării din Chișinău, Ministerul Sănătății a decis să organizeze astfel de maratoane și în raioanele țării. Primul se va desfășura la Briceni. Cei de la minister au reamintit că în țara noastră au fost deschise 400 de centre de imunizare unde cetățenii se pot vaccina în orice zi.

OMS a aprobat vaccinul chinezesc Sinovac. Anterior, OMS a inclus vaccinul chinezesc Sinopharm în lista vaccinurilor anti-COVID aprobate pentru administrare.

Platon

Revizuirea dosarului penal pe numele lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, se apropie de final. După ce la ședința precedentă procurorul a renunțat la toate acuzațiile, la ședința din 1 iunie au avut loc dezbaterile părților. Platon este sigur că în dosarul său, legea „nu mai prevede o altă opțiune decât o sentință de achitare”.

Aliexpress

Poșta Moldovei a reluat livrarea mărfurilor achiziționate pe platforma online Aliexpress. Pentru cetățenii Moldovei este accesibilă opțiunea care prevede comanda produsului cu livrere gratuită sau ieftină.

Cărțile copilăriei de la NM

Datorită căror eroi din cărțile pentru copii noi am devenit cei care suntem astăzi? Cu ocazia Zilei protecției copiilor, jurnaliștii de la NewsMaker au decis să reamintească despre cele mai îndrăgite cărți din copilărie și despre eroii preferați. Despre aceasta, aflați din prezentarea personală a NM «На каких детских книгах мы выросли» („Cu ce cărți pentru copii am crescut”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 iunie

La Chișinău se va desfășura o masă rotundă despre „poluarea zero” a planetei.

La Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va fi semnat un memorandum care prevede sprijinirea tehnologiilor informaționale în școli.

Asociația juriștilor ortodocși va susține o conferință de presă despre vaccinare.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noapte tensionată pentru Evghenia Guțul: „Bărbați necunoscuți, în civil, se plimbau prin curte”. Precizările poliției

Noapte tensionată pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată în arest la domiciliu. Fiind prezentă la ședința de judecată din 3 iulie, aceasta a relatat presei că, în noaptea de miercuri spre joi, între orele 00:00 și 03:00, persoane necunoscute, îmbrăcate în civil, se aflau în curtea blocului în care locuiește.

„Câteva ore, începând cu ora 12 noaptea până la ora 3, noi încercam să aflăm cine e în curte. Trei-patru bărbați, îmbrăcați în civil, se plimbă. Ne uităm pe camere de supraveghere și nu înțelegem cine sunt”, a povestit bașcana pentru presă.

În cele din urmă, bașcana a menționat că a sesizat poliția, dar s-a adeverit că persoanele date erau, de fapt, responsabili legali, care monitorizau respectarea de către Evghenia Guțul a măsurii de arest la domiciliu.

„Soțul meu a ieșit și i-a întrebat cine sunt. Persoanele au hotărât să nu explice. Au spus că ei acolo stau și au dreptul să o facă, deși ei nu sunt locatari ai blocului. Am chemat poliția, pentru că nu cunoaștem cine sunt, dacă erau hoți. S-a adeverit că sunt supraveghetori suplimentari”, a relatat Guțul.

Aceasta s-a arătat deranjată de faptul că nu a fost informată despre prezența agenților în zona casei sale.

„Din păcate, poliția acum se luptă cu pensionarii și opoziția. Acum câteva echipaje de polițiști sunt la mine acasă. Noi nu suntem împotrivă, dar să spună și să explice că uite, noi o să fim cu voi. Cel mai important e că dimineața, tot acești oameni au spus că da, noi o să fim cu dumneavoastră. Dar au putut face acest lucru de la început. Este greu atâta timp emoțional”, a declarat ea.

Solicitată de NewsMaker, ofițera de presă a Poliției, Mariana Bețivu, a explicat că, având în vedere măsura de arest la domiciliu în privința bașcanei, prezența agenților în zona locuinței sale este legală.

„În urma hotărârii judecătorești din 13 iunie, persoana a fost plasată în arest la domiciliu. Conform prevederilor legale, poliția are obligația de a monitoriza respectarea acestei măsuri fără obligația de a anunța în prealabil persoana în cauză”, se arată în comunicatul poliției.

Oamenii legii au precizat că, pentru prevenirea oricăror incidente, pot fi prezenți în apropierea locuinței „în scopul supravegherii discrete și al asigurării unui climat de siguranță pentru întreaga comunitate”.

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: