NM Espresso: despre vizita lui Sandu la Edineț, recordurile vaccinării în Moldova și despre cărțile copilăriei de la NM
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre vizita lui Sandu la Edineț, recordurile vaccinării în Moldova și despre cărțile copilăriei de la NM

Sandu

Președintele Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru la 1 iunie la Edineț. Ea a avut acolo câteva întrevederi cu primarii localităților din raion, directorii școlilor, reprezentanții administrației publice locale, cu medici și antreprenori.

Iar la sosirea în Edineț, Sandu a fost întâmpinată de câteva zeci de protestatari care au scandat lozinci antiprezidențiale. Comentând această situație, Sandu a declarat că respectă dreptul cetățenilor la protest și că va depune toate eforturile pentru a schimba în bine viața locuitorilor țării, indiferent de viziunile politice ale acestora.

Electorală

Și Partidul Legii și Dreptății și-a depus actele la CEC pentru a participa la alegeri. Mariana Durleșteanu, ex-ministrul finanțelor, pe care socialiștii au desemnat-o în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, este pe prima poziție în lista candidaților acestei formațiuni politice.

Comisia Electorală Centrală a publicat declarațiile cu privire la veniturile concurenților electorali. Ce venituri are și ce deține Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, care ulterior a devenit președinte al Partidului Acasă Construim Europa – puteți afla din articolul «6.5 млн и вилла в дар» („6,5 milioane și o vilă cadou”).

CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să amâne numirea președintelui interimar al Curții de Apel Chișinău. Unii membri ai CSM au pus la îndoială faptul că decretul lui Sandu cu privire la demiterea lui Vladislav Clima din această funcție a intrat deja în vigoare. Iar Asociația Judecătorilor din Moldova, al cărei președinte este Clima, a declarat despre ilegalitatea decretului lui Sandu.

Situația epidemiologică

55 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5440 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 255 241 de persoane. 247 609 dintre acestea s-au vindecat, 6114 au decedat (7 – în ultimele 24 de ore). 1518 persoane bolnave continuă tratamentul, 83 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 15 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

Un lot din 45 mii de doze de vaccin AstraZeneca va fi livrat săptămâna aceasta în Moldova prin programul COVAX. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, peste 400 mii de persoane sau aproape 10% din populația Moldovei s-au imunizat deja cu prima doză a vaccinului împotriva coronavirusului.

După succesul maratoanelor imunizării din Chișinău, Ministerul Sănătății a decis să organizeze astfel de maratoane și în raioanele țării. Primul se va desfășura la Briceni. Cei de la minister au reamintit că în țara noastră au fost deschise 400 de centre de imunizare unde cetățenii se pot vaccina în orice zi.

OMS a aprobat vaccinul chinezesc Sinovac. Anterior, OMS a inclus vaccinul chinezesc Sinopharm în lista vaccinurilor anti-COVID aprobate pentru administrare.

Platon

Revizuirea dosarului penal pe numele lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, se apropie de final. După ce la ședința precedentă procurorul a renunțat la toate acuzațiile, la ședința din 1 iunie au avut loc dezbaterile părților. Platon este sigur că în dosarul său, legea „nu mai prevede o altă opțiune decât o sentință de achitare”.

Aliexpress

Poșta Moldovei a reluat livrarea mărfurilor achiziționate pe platforma online Aliexpress. Pentru cetățenii Moldovei este accesibilă opțiunea care prevede comanda produsului cu livrere gratuită sau ieftină.

Cărțile copilăriei de la NM

Datorită căror eroi din cărțile pentru copii noi am devenit cei care suntem astăzi? Cu ocazia Zilei protecției copiilor, jurnaliștii de la NewsMaker au decis să reamintească despre cele mai îndrăgite cărți din copilărie și despre eroii preferați. Despre aceasta, aflați din prezentarea personală a NM «На каких детских книгах мы выросли» („Cu ce cărți pentru copii am crescut”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 iunie

La Chișinău se va desfășura o masă rotundă despre „poluarea zero” a planetei.

La Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va fi semnat un memorandum care prevede sprijinirea tehnologiilor informaționale în școli.

Asociația juriștilor ortodocși va susține o conferință de presă despre vaccinare.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: