Miniștri noi în Guvern
Noii membri ai cabinetului Recean au depus jurământul. Din cei trei, doar doi sunt cu adevărat noi. Daniela Misail-Nichitin l-a înlocuit pe Adrian Efros la conducerea MAI, iar Ludmila Catlabuga a devenit ministra agriculturii. Vladimir Bolea a schimbat doar portofoliul de ministru al Agriculturii cu cel de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a explicat ce așteptări are de la noii miniștri.
Opoziția a criticat deciziile lui Recean și a cerut demisia întregului cabinet, considerând că înlocuirea doar a trei miniștri este insuficientă.
«Reparațiile cosmetice» din Guvern au stârnit un val de ironii și meme-uri: «Și râs, și plâns», «reanimare»… NM a colectat reacțiile politicienilor și ale persoanelor publice pe acest subiect.
Practic toți experții au fost de părerea că cetățenii Republicii Moldova aveau alte așteptări. Așteptările mari au fost alimentate chiar de partidul de guvernare, mai ales după recentele eșecuri electorale. Mai multe detalii despre impactul remanierilor guvernamentale, așteptarea de la miniștrii noi a unor schimbări radicale, dar și despre oportunitatea lor, citiți în analiza «Societatea vrea spectacol».
Au fost acestea într-adevăr schimbările așteptate de cetățeni? NM a decis să întrebe cititorii săi despre acest fapt într-un sondaj special.
Eurointegrarea
Ministrul de externe, Mihai Popșoi, s-a întâlnit la Bruxelles cu omoloaga sa română, Luminița Odobescu. Ei au discutat despre integrarea europeană și despre eforturile Rusiei de a influența alegerile și referendumul din Moldova.
MSF: agresiunea Rusiei și neutralitatea Moldovei
La Chișinău are loc prima ediție a Moldova Security Forum (MSF). Evenimentul de două zile este dedicat securității naționale și regionale, combaterii dezinformării, amenințărilor cibernetice și inteligenței artificiale.
În prima zi, 19 noiembrie, participanții au discutat războiul din Ucraina.
În cadrul discuțiilor a fost ridicată întrebarea privind riscurile statutului de neutralitate al Moldovei. Fostul ambasador al Moldovei în Rusia, Anatol Țăranu, a menționat că neutralitatea nu protejează Moldova, ci dimpotrivă, o face mai vulnerabilă.
1000 de zile de război în Ucraina
Ziua de marți, 19 noiembrie 2024, a marcat 1000 de zile de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Chișinăul a simțit din nou că se află aproape de războiul, după ce o dronă a căzut în apropiere de centrul comercial Port Mall și Arena Chișinău. Drona a fost observată de un trecător care a chemat poliția. La fața locului au descins și serviciile speciale.
Cu prilejul celor 1000 de zile de război, Președinta Maia Sandu a înregistrat un mesaj video de solidaritate cu poporul ucrainean. De asemenea, delegația UE în Moldova și-a exprimat admirația față de curajul ucrainenilor și a reiterat apelul către Rusia de a-și retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei.
Însărcinatul cu afaceri interimar al Ucrainei în Republica Moldova, Natalia Sirenco, a răspuns întrebărilor adresate de NewsMaker. Ea a vorbit despre momentul în care un nou ambasador ucrainean va fi numit la Chișinău, despre perspectivele evoluției situației cu Trump la Casa Albă, șansele de a ajunge la pace și impactul acestor aspecte asupra reglementării transnistrene și a depozitelor de muniții din Cobasna.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a discutat cu reprezentanta UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, despre «planul pentru iarnă» privind livrările de gaze către Transnistria, după sistarea tranzitului acestora prin Ucraina. Parlicov a prezentat două scenarii posibile.
În același timp, Vladimir Putin a aprobat un document conform căruia Rusia ar putea utiliza arme nucleare ca răspuns la o agresiune împotriva Rusiei sau a Belarusului cu utilizarea armelor convenționale.
Cazul medicului din Bălți
Cazul urologului din Bălți, Serghei Cozub, condamnat la doi ani de închisoare pentru «neglijență care a provocat moartea unui pacient» și arestat în sala de judecată, a devenit unul dintre cele mai răsunătoare din Moldova. NM a analizat sentințele judecătorești, a discutat cu părțile implicate în conflict și relatează dacă acest caz ar putea provoca schimbări în sistem.
Salariile profesorilor
Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că există bani pentru plata salariilor profesorilor din Chișinău, dar primăria trebuie să redistribuie resursele bugetare. Anterior, primarul Ion Ceban avertizase că profesorii riscă să rămână fără salarii și sporuri din cauza finanțării insuficiente din partea Guvernului.
Cod galben de frig
Meteorologii au emis cod galben de frig pentru perioada 21-23 noiembrie. Se așteaptă o scădere a temperaturii cu 5-7 grade, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, vânt și polei.
Reguli noi pentru examenele auto
Agenția Servicii Publice a prezentat noile reguli pentru susținerea examenelor de obținere a permisului de conducere. De exemplu, absolvenții școlilor auto vor avea la dispoziție un an pentru a susține examenele teoretice și practice.
Eurovision
A început procesul de depunere a cererilor pentru participarea la etapa națională de selecție pentru Eurovision. Termenul limită pentru înscriere este 27 ianuarie 2025. Piesele înscrise în concurs trebuie să fie compoziții originale, care nu au fost interpretate public până la 1 septembrie 2024.
Agenda zilei
- 09:30 — Ziua a doua a Moldova Security Forum
- 10:00 — Ședința Guvernului în noua componență
- 11:00 — Conferință de presă după ședința Guvernului