NM Espresso: PAS «pupă icoane», PSRM s-a dezbinat din cauza Găgăuziei, iar Rusia face presiuni asupra regiunii transnistrene
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: PAS «pupă icoane», PSRM s-a dezbinat din cauza Găgăuziei, iar Rusia face presiuni asupra regiunii transnistrene

PAS: în loc de vremuri bune — evul mediu?

Inițiativa PAS de a transmite Mitropoliei Basarabiei una dintre clădirile Bibliotecii Naționale a provocat un scandal serios. Internetul a fost asaltat de comentarii mânioase și indignate, guvernarea a fost împroșcată cu acuzații de populism — Dodon nici n-a visat așa ceva. Astfel, în opinia activistului civic Vitalie Sprânceană, PAS se ia la întrecere cu PSRM la tema «cine va pupa mai multe icoane». Un alt activist, Ion Andronache a numit această decizie ca fiind o «inițiativă de pupincurism a celor de la PAS», remarcând că autoritățile nu se vor opri aici.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a început să colecteze semnături pentru a nu admite transmiterea clădirii către Mitropolia Basarabiei. În opinia autorilor petiției, această decizie populistă a celor de la PAS «ar putea duce la distrugerea întregii Biblioteci Naționale». S-au colectat deja peste 400 de semnături.

De notat că reprezentanții Mitropoliei Basarabiei susțin că transmiterea clădirii nu va afecta activitatea bibliotecii, iar deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc a numit inițiativa de transmitere «un act de bunăvoință», deoarece «mitropolia avea nevoie de un spațiu».


Și judecătorii sunt împotrivă

La 10 martie, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Asociația Judecătorilor «Vocea Justiției» au expediat opiniei publice o declarație comună despre reforma justiției. Aceștia sunt nemulțumiți de evaluarea judecătorilor, cunoscută ca Pre-vetting și acuză PAS de faptul că evaluarea pare să fie mai degrabă «o promisiune electorală» și nu o reformă funcțională. Asociațiile au făcut apel către Guvern și Parlament cu privire la promovarea și adoptarea unor legi care să contribuie la îmbunătățirea stării de lucruri în justiție.


Moldova, în contextul războiului și al păcii

Statele Unite ale Americii notează că, potrivit informațiilor proprii, acum nu există pericole pentru securitatea Moldovei. Războiul este deocamdată departe de granițele noastre. În același timp, Washingtonul consideră că Moscova va încerca în continuare să slăbească guvernul actual — prin intermediul politicienilor pro-ruși și al protestelor.

Ministrul Apărării din Moldova, Anatolie Nosatîi a oferit un interviu unui post de televiziune local în care a menționat că regiunea transnistreană va reveni în componența Moldovei pe cale pașnică, însă pentru aceasta, este necesar ca Ucraina să învingă în războiul cu Rusia. Scenariul de reintegrare a Moldovei include demilitarizarea regiunii din stânga Nistrului, susține ministrul.

NM a vizionat atent filmul despre așa-zisul atac terorist pregătit la Tiraspol, care a fost difuzat la un post de televiziune din regiunea transnistreană. Și a depistat mai multe neconcordanțe. De exemplu, «coordonatorul din SBU» din Ucraina are număr moldovenesc. Experții pe care i-am contactat consideră că toate acestea «sunt parte a agresiunii hibrid a Kremlinului» pentru a face presiuni asupra administrației din stânga Nistrului care, în ultima vreme, a avut un comportament pro-Rusia insuficient.

Iar ministrul de interne Ana Revenco se află la Bruxelles, unde a avut o întrevedere, la 10 martie, cu Mircea Geoană, Secretarul general adjunct al NATO, pentru a discuta despre cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică. După aceasta, au comunicat că «NATO va continua să coopereze cu Moldova».


Percheziții și proteste

La 10 martie, s-au efectuat percheziții în dosarul penal despre pregătirea dezordinilor în masă în țara noastră. Polițiștii au confiscat 11 mii de dolari și 400 de euro. Acești bani erau prevăzuți pentru organizarea dezordinilor. Pe lângă bani, în timpul perchezițiilor au fost depistate cătușe, droguri, înregistrări contabile și electronice.
Iar simpatizanții partidului «Șor» și ai lui Cavcaliuc au organizat în această perioadă proteste lângă Curtea de Apel și MAI. Aceștia au insistat asupra «importanței privind respectarea principiilor democrației» și chiar i-au citat, pe pancarte, pe Josep Borrell și pe Ned Price. Incredibil, dar adevărat!


Alaiba declară război birocrației

Ministrul economiei Dumitru Alaiba a susținut o conferință de presă la 10 martie. În cadrul acesteia, el a prezentat măsurile de combatere a birocrației. În opinia lui Alaiba, acest lucru va permite economii anuale de 50 milioane de lei pentru afaceri și cetățeni. Pentru a învinge birocrația, Ministerul Economiei intenționează să elimine «pașaportul albastru medical» pentru sectorul HoReCa, să excludă raportările privind salariații către centrele militare, modificări în Codul muncii privind programarea concediilor pentru angajați, precum și să interzică organelor de control să aplice amenzi antreprenorilor în primii trei ani de activitate a acestora.

Cei din PSRM nu au putut împărți candidatul la alegerile bașcanului Găgăuziei și s-au dezbinat. Partidul intenționează să-l susțină pe Grigorii Uzun, dar favoritul deputatului socialist Vasile Volea este Victor Petrov. În privința lui Bolea «va fi luată o decizie» conform statutului formațiunii.

Iar Ion Ceban, «emigrantul» din cercurile PSRM-iste, a declarat la o emisiune televizată că nu are ambiții prezidențiale, dar partidul său MAN are deja trei femei candidate. El nu a dezvăluit numele acestora, dar Ceban-feministul — e și asta o noutate.


Ce ne pregătește SIS?

La 10 martie a avut lor sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția, la care a fost prezent și Alexandru Musteață, directorul SIS. Comisia a aprobat opinia comună asupra proiectelor de legi privind Serviciul de Informații și Securitate. Acestea urmează să fie ajustate în vederea asigurării adoptării unui cadru normativ corespunzător celor mai bune practici ale statelor cu democrație avansată.


Incendiatorul lui Lenin, găsit

Identitatea persoanei care a încercat să incendieze monumentul lui Lenin de la Anenii Noi a fost stabilită. Răufăcătorul are 54 de ani. Acesta a săvârșit infracțiunea fiind în stare de ebrietate. A avut de suferit nu numai Lenin, dar și alte obiecte din oraș pe care scandalagiul le-a deteriorat. Ce-i de făcut cu acesta și cum va fi sancționat — deja se decide.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: