Михаил Каларашан

NM Espresso: pe cine a sfătuit Dodon «să nu ardă podurile», Chicu obține sau nu indicații de la președinte și de ce apa din Moldova e moartă

Președintele: despre coaliție și cheltuielile sale

Președintele Igor Dodon i-a sfătuit pe socialiști să nu se grăbească să ia o decizie despre o eventuală coaliție cu democrații. Iar partidelor PAS și DA, Dodon le-a sugerat «să nu ardă podurile», pentru că în politică totul este posibil, chiar și negocieri noi despre o coaliție dintre PSRM și partidele ACUM: «Lăsați ușa deschisă, așa cum noi am lăsat».

Președintele a mai comunicat, câți bani a cheltuit timp de trei ani pentru deplasări și cât a economisit pentru zborurile cu cursele aeriene obișnuite. Conform calculelor lui Dodon, economiile au constituit 5,5 milioane de lei.

Totodată, Dodon a cerut scuze din partea «Ziarului de Gardă» pentru articolul despre vacanțele în străinătate ale președintelui și ale familiei sale. Președintele consideră că publicând imagini din vacanțe, ziarul a încălcat dreptul său la viață privată.

Premierul: ce a comunicat într-un interviu pentru NM

Premierul Ion Chicu a vorbit despre multe: de exemplu, de ce este atât de sensibil la comentariile din rețelele sociale, obține sau nu indicații de la președinte, cât are de gând «să se țină» guvernul său, cum intenționează să lanseze, până în luna iulie, curse charter din aeroportul Mărculești și ce se va întâmpla cu «Air Moldova».

Economia: ce va fi cu ea anul acesta

Dacă e s-o spunem pe scurt, economia noastră va trăi, numai că nu prea bine. De fapt, noi ne-am obișnuit deja cu aceasta. Cheltuielile vor crește mai repede decât veniturile, vor crește importurile și cererea internă, ceea ce va afecta și mai mult balanța comercială. Și ar putea fi probleme grave și cu recoltele.

Omor triplu la Bălți: ar fi putut fi evitat?

MAI din Transnistria a învinuit poliția moldovenească de faptul că la Bălți a fost eliberat un criminal care a venit la poliție de bunăvoie și a recunoscut că a omorât un om la Tiraspol. După ce a fost eliberat, el a săvârșit un triplu omor la Bălți. NM a încercat să afle, cum s-a întâmplat așa ceva.

Chișinău: Ceban va rezolva problema parcărilor?

Primarul Ion Ceban a promis că va repara toate pasajele subterane (ce-i drept, în patru ani) și că se va apuca de soluționarea problemelor parcărilor. A promis că peste o lună, va face public planul de amplasare și amenajare a parcărilor.

Apa din Moldova: vie sau moartă?

Cea mai mare parte a apei din robinete și din fântânile din Moldova nu este bună pentru a fi consumată. NM a investigat, ce nu e în regulă cu apa noastră, cum a devenit ea «moartă», de ce nu au avut efect investițiile de milioane și cum, totuși, poate fi corectată această situație.

Baby box: sunt necesare în Moldova?

Istoria micuțului pe care o mamă tânără l-a abandonat recent în scara unui bloc din capitală este discutată în continuare în rețelele sociale. Dacă în Moldova ar fi baby box-uri, totul ar fi putut să fie altfel. Ce înseamnă baby box, cum acestea contribuie la salvarea copiilor și ar putea ele să provoace abandonul copiilor — despre toate acestea vă relatăm în noua ediție a podcastului NewsMaker Talks.

Coronavirusul: OMS a anunțat situație excepțională

OMS a anunțat situație excepțională din cauza răspândirii coronavirusului la nivel mondial. Poșta Moldovei a instalat lămpi infaroșu cu cuarț în încăperile în care se păstrează coletele. La fel, cei de la poștă au dat asigurări că în China, sunt dezinfectate toate coletele din provincia Hubei.

Transnistria a interzis intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini care au venit din China sau din alte țări unde au fost înregistrate cazuri de coronavirus.

În Rusia și Marea Britanie au fost confirmate primele cazuri de contaminare cu coronavirus. Virusul din China a pătruns deja pe teritoriile a peste 20 de țări.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: