Cronicile coronavirusului
479 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat astăzi în Moldova, după ce s-au procesat 2465 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 42 183 de persoane. 30 437 dintre acestea s-au însănătoșit, 1114 au decedat (+9 în ultimele 24 de ore). Peste 10,6 mii de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 557 dintre ei fiind în stare gravă, iar 32 – conectați la aparatele de respirație asistată.
Inspectoratul General de Poliție a comunicat că la un spital din Bălți a decedat un colaborator de poliție din Briceni, în vârstă de 36 de ani, care s-a contaminat cu coronavirus. De la începutul pandemiei, patru polițiști au decedat din cauza COVID.
În consecință, regimul stării de urgență în sănătate publică a fost prelungit în Moldova până la 30 septembrie, dar a fost anulată interdicția privind organizarea nunților și cumetriilor cu participarea unui număr de cel mult 50 de persoane și cu respectarea măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului. Aha, cum să nu.
Ministerul Educației și măștile
Aproape imediat de la începutul anului de studii, pe rețelele sociale au apărut postări ale părinților despre faptul că ei sunt impuși, din bani proprii, să cumpere dezinfectanți în clase. La rândul lor, profesorii se plâng public că sunt nevoiți să achite câte 100-150 de lei săptămânal numai pentru măștile de unică folosință. Ministerul Educației a comunicat pentru NM că s-au procurat cantități suficiente de dezinfectanți, inclusiv pentru sălile de clasă, iar școlile trebuie să asigure profesorii cu măști.
În același timp, Igor Șarov, ministrul educației, a criticat „conducerea de vârf a țării” pentru lipsa de măști, în special, pe președintele Igor Dodon, după vizita acestuia la o școală din raionul Drochia. Șarov a menționat pe pagina sa de Facebook că „intrând în școală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici, sunt încălcate deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică”. „Dubla măsură, practicată de unii reprezentanți ai autorităților puterii din Repuhttps://newsmaker.md/rus/
Sentința lui Botnari
În timpul emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon a fost rugat să comenteze sentința aplicată lui Vasile Botnari, fostul director al SIS, care s-a ales cu o amendă pentru extrădarea ilegală a profesorilor turci. Președintele a declarat că nu intervine în sistemul justiției și de aceea nu poate comenta sentința pronunțată lui Botnari, dar consideră că e corect că instanța l-a obligat pe fostul director al SIS să plătească banii pe care guvernul trebuia să-i plătească drept despăgubiri familiilor profesorilor extrădați.
NM a decis să reamintească, cum președintele (nu) a intervenit în justiție în alte dosare și a reacționat oare el la „lipsa clarității” sentinței.
Apropo, Fadei Nagacevschi, ministrul justiției, este convins că nu s-a pus punct în dosarul lui Botnari, iar „pe cazul profesorilor turci noi vom evalua situația juridică prin prisma Convenției CEDO”. La rândul său, Galina Tüfekçi, soția lui Feridun Tüfekçi, unul dintre profesorii turci care au fost expulzați ilegal, încearcă să obțină reexaminarea cauzei împotriva fostului director al SIS. Avocații Promo-LEX au înregistrat deja un recurs la Judecătoria sectorului Buiucani.
Plahotniuc și metalele
Colegii noștri de la RISE Moldova au obținut acces la sute de documente și conturi ale fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc. Ei au aflat cum Plahotniuc câștiga la „Metalferos”, cui a cumpărat case, pe ai cui copii i-a învățat la Oxford și cum, din mijloacele obținute, s-a pregătit de emigrare. NM relatează cele mai importante lucruri care au devenit cunoscute din șirul de investigații RISE Moldova.
Între timp, o companie a lui Plahotniuc a fost sancționată cu o amendă de 1,85 milioane de lei. Pentru ce și ce contribuție are în acest sens portalul nostru, citiți în articolul NM.
Greva foamei lui Horjan
Vești îngrijorătoare vin din Transnistria. Oleg Horjan, liderul Partidului Comunist din Transnistria aflat în opoziție, fostul deputat al Sovietului Suprem al Transnistriei, care își ispășește pedeapsa în stânga Nistrului fiind acuzat de „acțiuni violente împotriva unui reprezentant al puterii”, nu se poate deplasa de sine stătător deja de mai bine de două săptămâni și se află la un pas de moarte din cauza grevei foamei pe care o ține de aproape 40 de zile. În pofida stării critice a sănătății, administrația închisorii refuză să-i ofere asistență medicală specializată și-i cere să înceteze greva foamei.
Sexul și politica
În ultimii 10 ani, mai multe campanii electorale din Moldova nu au trecut fără scandaluri cu tentă sexuală. Prin imagini și video-uri intime, se fac încercări de a nimici concurenții, de a impune la tăcere apărătorii drepturilor omului și chiar de a rezolva conflictele internaționale. În ajunul unei noi campanii electorale, NM a decis să analizeze: de ce aceste instrumente funcționează până în prezent, cum video-urile înregistrate cu camera ascunsă au devenit parte a culturii politice din Moldova și dacă, de fapt, se poate lupta cu aceasta. Despre toate acestea – în noua înregistrare video.