NM Espresso: pentru ce vor fi alocate cele €600 milioane de la UE, cum a ajuns Moldova printre liderii imunizării și cât a câștigat Șor în ultimii doi ani
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: pentru ce vor fi alocate cele €600 milioane de la UE, cum a ajuns Moldova printre liderii imunizării și cât a câștigat Șor în ultimii doi ani

Electorală

Comisia Electorală Centrală a înregistrat încă trei partide pentru a participa la alegeri – „Alianța pentru Unirea Românilor”, „NOI” și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de ex-premierul Ion Chicu.

Iar NM a studiat declarațiile pe care liderii partidelor le-au prezentat la CEC și a relatat în articolul „O, «Maybach»!”, ce venituri au aceștia și ce bunuri dețin. Spoiler: veniturile liderilor partidelor au constituit în ultimii doi ani de la zero până la 17 milioane de lei. De notat că mai mult de o jumătate din aceștia sunt „milionari”. Pe acest fundal, veniturile acumulate timp de doi ani de Ilan Șor sunt mai mult decât modeste – mai puțin de 160 mii de lei.

Politică

Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) va organiza la 7 iunie o acțiune de protest lângă sediul Consiliului Concurenței (CC), împotriva majorării prețurilor. Cei de la DA consideră că CC închide ochii la faptul că aceste companii convin asupra prețurilor la produsele agricole, chimicate, carburanți ș.a.

Blocul electoral PCRM-PSRM a propus Partidului PAS să semneze „angajamente comune în fața cetățenilor” despre politica pe care aceștia (nu) o vor promova în viitorul parlament. Printre altele, blocul îi propune PAS să-și asume angajamentul să nu majoreze vârsta de pensionare, să nu lichideze raioanele, să nu reducă numărul primăriilor, să nu permită vânzarea terenurilor agricole străinilor. În replică, cei de la PAS au propus socialiștilor să-și asume mai întâi angajamentul de a „returna banii murdari pe care aceștia i-au primit în pungi și din offshore-urile din Bahamas”.

€600 milioane

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere la Chișinău cu delegația Comisiei Europene care a venit pentru a discuta despre „planul de relansare economică a Moldovei”. Prin acest plan, CE este dispusă să aloce 600 milioane de euro, dar cu condiția că Moldova va realiza reformele corespunzătoare. 

Sandu a comunicat după întrevedere că acești bani vor fi distribuiți în cinci direcții principale: managementul finanțelor publice (€220 milioane), susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (€100 milioane), dezvoltarea infrastructurii (€230 milioane), susținerea educației (€25 milioane), reforma justiției și combaterea corupției (€25 milioane).

Judecători

Sandu a mai anunțat că Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO și este obligată să plătească €2 milioane. „De ce statul trebuie să plătească 2 milioane de euro pentru deciziile ilegale ale unor judecători?”, s-a indignat Sandu. Săptămâna trecută, președintele a declarat în cadrul întrevederii cu magistrații Consiliului Superior al Magistraturii că „sistemul judecătoresc este o amenințare pentru securitatea Moldovei”.

Dosarul lui Braguța

Patru din cei 13 polițiști acuzați de tortură în dosarul lui Andrei Braguța s-au ales cu termene reale de detenție – de la trei ani și jumătate până la patru ani de închisoare. Ceilalți – cu termene cu suspendare. Familia lui Braguța și avocatul consideră că sentința este prea blândă și nu exclud că o vor ataca la Curtea de Apel.

România

Cetățenii Moldovei care nu dețin cetățenia României vor trebui să stea două săptămâni în carantină la venirea în țară. Excepție sunt cei care s-au imunizat complet ori au fost bolnavi de COVID în ultimele trei luni. Regulile de intrare în țară au fost precizate de Ambasada României.

Situația epidemiologică

48 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5922 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 255 402 persoane. 247 935 dintre acestea s-au vindecat, 6129 au decedat (4 – în ultimele 24 de ore). 1338 de persoane bolnave continuă tratamentul, 64 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 9 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

În Moldova a fost livrat un nou lot de 45 mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului AstraZeneca, prin programul COVAX. Însă cei de la Ministerul Sănătății sunt nemulțumiți de ritmurile de imunizare în țară, în pofida cifrelor-record: săptămâna trecută, s-au imunizat circa 100 mii de persoane. Cei de la minister au precizat că imunizarea se desfășoară în special în Chișinău, unde s-au vaccinat deja 17 la sută din populație. Iar oamenii din raioane nu se grăbesc să se imunizeze împotriva coronavirusului. Ministerul Sănătății speră că maratoanele de imunizare care se organizează în raioane vor contribui la ameliorarea situației.

NM a decis să compare situația din Moldova cu modul în care decurge vaccinarea în alte țări din cadrul Parteneriatului Estic, dar și în România și în Rusia. S-a constatat că Moldova este în fața tuturor vecinilor. Ei, sau aproape.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: