Demisia lui Popescu și noile numiri
Principala știre din ajun a fost demisia lui Nicu Popescu din funcția de vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). În timpul conferinței de presă, el a menționat că timp de doi ani și jumătate, împreună cu Maia Sandu și echipa guvernului, au reușit să atingă mai multe obiective fundamentale pentru Moldova, cel mai important dintre ele fiind începerea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în ciuda demisiei, fostul ministru a promis că va continua să lucreze pentru ca Moldova să devină membră a familiei europene și pentru asigurarea păcii, stabilității și liniștii în țară. Popescu nu a precizat ce planuri are pentru viitor și dacă va avea o nouă funcție guvernamentală.
Maia Sandu i-a înmânat lui Popescu Ordinul Republicii, distincție conferită încă în decembrie anul trecut. Președinta țării a menționat că Nicu Popescu «este un diplomat vizionar și probabil, cel mai remarcabil ministru al afacerilor externe și integrării europene pe care l-a avut vreodată țara noastră». Șefa statului a mai menționat că, datorită profesionalismului și energiei lui Nicu Popescu, Republica Moldova și cetățenii săi au reușit să depășească obstacolele, să transforme visul european într-o realitate palpabilă, să construiască parteneriate solide cu multe state și să protejeze pacea.
Noul șef al MAEIE a fost numit în aceeași zi. Este vorba despre Mihai Popșoi, deputat PAS și vicepreședinte al parlamentului (în locul lui Popșoi, funcția de vicepreședinte al parlamentului va fi ocupată de Doina Gherman). Totodată, secretarul de stat al MAEIE, Cristina Gherasimov, va deveni ministru «fără portofoliu» și va fi responsabilă exclusiv de integrare europeană. Ea va conduce Biroul de Integrare Europeană. Astfel, Popșoi și Gherasimov vor împărți responsabilitățile lui Popescu.
În timp ce experții speculează dacă Popescu va fi inclus în echipa de negociatori pentru aderarea la UE, Uniunea Europeană va prezenta în martie, după procesul de screening, o «foaie de parcurs» pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Despre cum demisia lui Popescu poate afecta negocierile de aderare la UE și de ce Moldova are doi miniștri de externe — aflați din materialul «Popescu a plecat» al Ecaterinei Dubasova.
Sfârșitul Partidului «ȘOR»
Comisia pentru lichidarea Partidului «ȘOR» și-a încheiat activitatea după cinci luni, scoțând formațiunea politică din registrul de persoane juridice al Moldovei. În 2017, Ministerul Justiției a înregistrat partidul ca succesor al partidului «Ravnopravie», fondat în 1999.
Conflict nou între Recean și judecători
Prim-ministrul Dorin Recean a criticat din nou munca unor judecători și le-a dezvăluit public numele. Este vorba despre judecătorii care au luat decizii în cazurile privind furtul miliardului.
Asociația Judecătorilor din Moldova a condamnat din nou comportamentul prim-ministrului, afirmând că independența sistemului judiciar este fundamentul oricărui stat de drept. Recean a fost rugat să se abțină de la declarații care pun în pericol independența și integritatea sistemului judiciar.
Protest la Tiraspol și reținerea jurnaliștilor
La Tiraspol a avut loc un nou miting față de noile prevederi ale Codului vamal, care impune taxe vamale pentru companiile din stânga Nistrului. Jurnaliștii Viorica Tataru și Andrei Captarenco, care reflectau protestul, au fost reținuți. Asociația Promo-LEX a cerut intervenția guvernului și a apelat la misiunile diplomatice, OSCE și Biroul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova. Ulterior, cei doi au fost eliberați. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a inițiat un dosar penal în legătură cu acest incident.
Ceban merge în instanță
Partidul primarului capitalei, MAN, a intentat un proces împotriva parlamentului și administrației prezidențiale. Conform formațiunii politice, autoritățile centrale au încălcat legea când l-au demis pe Octavian Armașu din funcția de șef al Băncii Naționale și au numit-o în locul său pe fosta ministră a finanțelor din România, Anca Dragu.
Consilierul premierului, Daniel Vodă, a dat asigurări că guvernul va apăra interesele cetățenilor. El a adăugat că, dacă 50% din impozitele locuitorilor Chișinăului vor rămâne în bugetul municipal, așa cum propune Ion Ceban, unele regiuni și localități din Moldova ar putea rămâne fără finanțare din partea autorităților centrale.
Justiție și corupție
Veronica Dragalin a prezentat raportul de activitate al Procuraturii Anticorupției pentru anul 2023. Conform acestuia, numărul dosarelor de corupție trimise în instanță a crescut, în timp ce numărul sentințelor pronunțate a scăzut. Dintre cele pronunțate, majoritatea se încheie cu condamnări la închisoare, se arată în document. De asemenea, în 2023, sesizările privind corupția în Moldova au devenit mai rare. Detalii suplimentare — în materialul realizat de Alexandru Nugmanov.
Diverse
Guvernul a extins lista țărilor ai căror cetățeni pot lucra în Moldova timp de 90 de zile fără permis de muncă, doar pe baza vizei. Potrivit autorităților, această măsură va face piața muncii mai flexibilă și va oferi companiilor un acces mai larg la inovații. Lista include 20 de țări, printre care Elveția, Georgia, Japonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Turcia, SUA, Ucraina și Australia.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda un împrumut de 150 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea drumului M2, centura orașului Chișinău, sectorul doi, prin extinderea acestuia la patru benzi de circulație și 85 de kilometri ai drumului M1, frontieră cu România — Leușeni — Chișinău — Dubăsari — frontiera cu Ucraina, a precizat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Germania a donat peste 50 de mașini și echipament tehnic poliției din Moldova. Investiția se ridică la aproape 4 milioane de euro.
Dan Perciun a declarat că elevii care manifestă lipsă de respect față de profesori vor fi sancționați — acum aceștia risca sancțiuni disciplinare. Ministrul Educației a subliniat că este necesar să se transmită părinților, elevilor și profesorilor că în școli nu există loc pentru violență.
Ce ne așteaptă astăzi?
- 10:00 — va fi prezentat programul «Erasmus pentru tinerii antreprenori»;
- 11:00 — miting de comemorare a victimelor Holocaustului;
- 13:00 — Nicu Popescu va susține o conferință de presă împreună cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei.