Știri de la președinte
Președinta Maia Sandu a continuat consultările pentru organizarea unui referendum privind integrarea europeană. Ea s-a întâlnit cu reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și cu membrii organizațiilor afiliate acesteia. În cadrul întrevederii, șefa statului a remarcat rolul sindicatelor în protecția drepturilor lucrătorilor și crearea locurilor noi de muncă.
Știri de la premier
Premierul Dorin Recean a anunțat schimbări în componența Guvernului. Rodica Iordanov a părăsit funcția de ministru al mediului și va fi înlocuită de deputatul PAS, Sergiu Lazarencu. Recean a subliniat că «este esențial ca proiectele importante de mediu să prindă un ritm accelerat». Rodica Ivanov a calificat demisia ei drept o «decizie politică» luată de către partidul de guvernământ și de către Dorin Recean, ulterior adăugând că ea însăși și-a prezentat demisia.
Recean a numit «minciunoase» promisiunile bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, de a realiza livrări directe de gaze rusești către autonomie la un preț special. Comentând recentele vizite ale politicienilor moldoveni în Rusia, premierul a spus că «cei care lucrează împotriva statului» pot fi trași la răspundere.
Știri guvernamentale
Guvernul a aprobat indexarea pensiilor cu 6% de la 1 aprilie 2024. În plus, Cabinetul de Miniștri a aprobat un proiect de lege conform căruia copiii care frecventează școala în altă localitate decât cea de reședință, vor fi transportați gratuit cu un autobuz școlar. Profesorii care îi însoțesc vor primi un adaos la salariu.
În plus, Guvernul a aprobat semnarea unui acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Chișinăul va primi cei 20 de milioane de euro pe parcursul a șase ani. Banii vor fi utilizați pentru construcția de locuințe sociale, renovarea căminelor studențești. și a caselor de bătrâni.
Cabinetul de Miniștri a aprobat și un mecanism de gestionare a procesului de integrare europeană. Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, prezent la şedinţa Guvernului, şi-a exprimat dorinţa ca reprezentanţii administraţiei publice locale să fie implicaţi mai activ în procesul de integrare europeană. În replică, Dorin Recean le-a solicitat să participe mai activ la reuniunile Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană.
Popșoi în vizită la Kiev
Ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, în cadrul vizitei de lucru la Kiev, s-a întâlnit cu colegul său, Dmitri Kuleba. Într-o conferință de presă comună, Kuleba a declarat că Ucraina sprijină pe deplin «integritatea teritorială a Moldovei și condamnă orice încercare de a implica Rusia în rezolvarea problemelor interne ale Moldovei». Popșoi a adăugat că în cadrul întâlnirii s-a discutat, printre altele, despre organizarea unei noi întâlniri trilaterale Moldova-Ucraina-România, care ar urma să aibă loc la Chișinău, în luna mai.
În Ucraina, între timp, au publicat o listă cu surse de dezinformare. Lista include două canale Telegram din Moldova: «Приднестровец» și «Гагаузская Республика».
CFM și salariile
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a raportat că angajații Întreprinderii de Stat «Calea Ferată din Moldova» au început să primească salariile restante. Până la sfârșitul lunii martie, lucrătorii urmează să primească salariile pentru decembrie trecut.
Apelul minorităților naționale către Sandu
Activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții minorităților naționale au făcut din nou apel către președinta Maia Sandu, conducerea Parlamentului și deputați ca să fie revizuit proiectul de lege privind publicarea Monitorului oficial. În cazul în care proiectul va fi votat fără a fi revizuit, Monitorul oficial nu va mai fi publicat în limba rusă. Semnatarii apelului consideră proiectul controversat.
Criptomoneda în Moldova
Bitcoin a depășit un alt maxim istoric — 73 de mii de dolari. În Moldova, însă, nu este tocmai simplu să cumperi criptomonede — de anul trecut, activitatea schimburilor de criptomonede a fost interzisă. Chiar și așa, persoanele fizice pot cumpăra criptomonede, deși suma totală a achizițiilor lunare este limitată.
Despre cum puteți cumpăra în continuare criptomonede și dacă puteți face profit din așa tranzacții, citiți în articolul lui Nicolai Paholinițchi.
Din străinătate
Parlamentul European a adoptat pentru prima dată o lege care va reglementa activitatea inteligenței artificiale. Sistemele bazate pe inteligența artificială au fost împărțite în patru «categorii de risc» — scăzut, mediu, ridicat și inacceptabil. Au fost introduse restricții și măsuri corespunzătoare de control pentru fiecare categorie. Sunt interzise sistemele care încalcă securitatea personală a oamenilor. Deepfake-urile pot fi calificate ca și fapte penale.
Ce ne așteaptă astăzi?
- La ora 08:00 Sergiu Lazarencu a preluat funcția de ministru;
- Startup Moldova Summit 2024 va începe la ora 09:00;
- Ședința Parlamentului va începe la ora 10:00.