Criza energetică: malul drept
Compania de stat Energocom a anunțat că nu a reușit să rezerve volumul necesar de energie electrică pentru acoperirea deficitului (484 MWh) pentru ziua de 14 ianuarie. Potrivit Ministerului Energiei, totuși, nu vor avea loc deconectări: Moldova va recurge la utilizarea «energiei electrice de urgență» (achiziția de energie electrică necontractată, care de obicei este semnificativ mai scumpă decât cea de pe piață). Autoritățile au promis, de asemenea, că acest deficit nu va duce la creșterea tarifelor la energia electrică.
Ministerul a reiterat apelul de a economisi energie electrică și a încurajat achiziționarea de contoare inteligente.
Criza energetică: Transnistria
«Uzina Metalurgică Moldovenească» din Râbnița și-a suspendat activitatea până pe 20 ianuarie din cauza sistării livrărilor de gaz rusesc în regiune. Peste 2000 de muncitori și angajați ai uzinei au rămas temporar fără loc de muncă.
Între timp, ministrul Educației din Moldova, Dan Perciun, s-a întâlnit cu directorii școlilor din localitățile din Zona de Securitate pentru a discuta despre problemele și necesitățile legate de asigurarea continuității procesului educațional.
Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate
Președinta Maia Sandu va organiza astăzi o ședință a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta situația din sectorul energetic și măsurile de sprijin pentru populație. La finalul ședinței, șefa statului va susține o conferință de presă.
Anterior, Sandu a revizuit componența Consiliului, excluzând din acesta pe ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, pe ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și pe directorul executiv al Institutului de Politici Europene și Reforme, Iulian Groza.
Compensații pentru resurse energetice
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că, în luna decembrie, 680 147 de familii au beneficiat de compensații pentru resurse energetice. Potrivit acestuia, suma medie a compensației a fost de 727 de lei, iar bugetul total alocat pentru compensații în decembrie a fost de 495 de milioane de lei.
Buzu a mai menționat că, după aplicarea compensațiilor, tariful nu depășește nivelul de anul trecut.
În perioada ianuarie-martie, toți beneficiarii de compensații vor primi și compensații pentru energia electrică.
Moldova și SUA
Președinta Maia Sandu și ministrul de Externe, Mihai Popșoi, s-au întâlnit la Chișinău cu adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien. Ei au discutat despre parteneriatul strategic, sprijinul și dezvoltarea relațiilor diplomatice. Administrația prezidențială a subliniat că «ajutorul oferit de SUA Moldovei începând cu februarie 2022 a ajuns la aproape 1 miliard de dolari, iar contribuția totală a SUA la dezvoltarea Moldovei depășește 2,6 miliarde de dolari».
Asistența UE
Uniunea Europeană a alocat suplimentar 148 de milioane de euro în calitate de ajutor umanitar pentru Ucraina și Moldova. Din această sumă, 140 de milioane de euro vor fi direcționați către proiecte umanitare în Ucraina, iar 8 milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților ucraineni din Moldova.
Veniturile Maiei Sandu
Compania sociologică iData a comparat venitul anual al Maiei Sandu cu salariul altor lideri din țările Uniunii Europene și a constatat că președinta Moldovei câștigă mult mai puțin.
Ministerul Economiei: 1,9 milioane de lei pentru o campanie de informare
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării caută agenții care să desfășoare o amplă campanie de informare. Scopul acesteia este sporirea gradului de informare a populației privind reformele realizate de către minister. Bugetul proiectului este de aproximativ 100 000 de dolari (1,9 milioane de lei).
Demiterea lui Parlicov: cum a avut loc
Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a povestit că premierul Dorin Recean i-a trimis un mesaj cu propunerea de a-și da demisia cu cinci minute înainte de conferința de presă din 5 decembrie, în care a cerut demiterea lui Parlicov, precum și a directorului Energocom și a unui membru al Consiliului de administrație al Moldovagaz.
Prețurile la carburanți
În ultimele două săptămâni, prețurile la carburanți au crescut cu 3-4%. Astăzi, acestea vor crește cu încă 20 de bani: benzina A95 va costa 24,12 lei pe litru, iar motorina — 20,88 lei pe litru.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat această creștere prin majorarea cotațiilor Platts pe burse, creșterea accizelor și deprecierea leului în raport cu dolarul.
Justiție
Moldova a inițiat procedura de extrădare a fostului consilier prezidențial din Kârgâzstan, Aidar Halikov, reținut săptămâna trecută în Moldova. Jurnaliștii kârgâzi susțin că, în țara sa, acesta «riscă torturi în subsoluri». Halikov a fost reținut pe 10 ianuarie la solicitarea Kârgâzstanului. Prin decizia instanței, el a fost arestat pentru 18 zile și se află în prezent în izolatorul nr. 13. Decizia privind extrădarea sa nu a fost încă luată.
Armată
Moldova a urcat nouă poziții în clasamentul celor mai puternice armate din lume, conform Global Firepower Index 2025. Țara noastră ocupă locul 134 din 145.
Sport
Sportivii moldoveni vor participa la Universiada Mondială de Vară, care va avea loc între 16 și 27 iulie 2025 în Germania.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!