Gaz pentru Transnistria
Datorită noului acord dintre Chișinău și Tiraspol, regiunea transnistreană este asigurată cu gaze până la sfârșitul lunii februarie. Chișinăul a acceptat «schema maghiară» de livrare a gazelor, iar Tiraspolul s-a angajat să respecte câteva condiții, însă este prematur să vorbim despre încheierea crizei. În materialul «Transnistria are din nou gaz „rusesc“», NM a analizat aspectele politice ale acordului dintre Chișinău și Tiraspol și modul în care criza energetică a influențat relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului.
Între timp, Operatorul sistemului de transportare al gazelor” (GTS) din Ucraina a confirmat că poartă negocieri cu MET Group din Ungaria privind tranzitul de gaze către Transnistria. Discuțiile vizează capacitățile disponibile și rutele de transport, inclusiv gazoductul transbalcanic și conducta care traversează Ucraina și nordul Moldovei.
În același timp, compania de stat Energocom a anunțat că a achiziționat pentru Transnistria 26,456 milioane de metri cubi de gaz de pe bursele din România, cheltuind în întregime cei 20 de milioane de euro oferiți de Uniunea Europeană.
Lista crește
În Transnistria a fost eliberat primul deținut din lista prezentată de Chișinău. Eliberarea a cinci deținuți «politici», considerați astfel de către autoritățile de la Chișinău, a fost una dintre condițiile stabilite în cadrul «schemei maghiare» de furnizare a gazului către Transnistria.
Biroul de Reintegrare a confirmat informația privind eliberarea primului deținut și adăugarea a încă trei nume pe lista inițială a deținuților transnistreni. Cu toate acestea, instituția nu a oferit explicații privind extinderea listei.
Compensații pentru resursele energetice
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că peste 705 mii de familii din Moldova au primit compensații pentru luna ianuarie, suma totală ajungând la 706 milioane de lei sau cu 211 milioane de lei mai mult decât în decembrie. Pentru lunile februarie și martie, suma alocată va rămâne aceeași, a precizat ministerul.
Adunarea Generală a Procurorilor
Adunarea Generală a Procurorilor a ales noii membri ai Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor și ai Colegiului de disciplină și etică al procurorilor. Aceștia au fost aleși dintre procurorii care au trecut verificarea integrității profesionale și etice (vetting).
Dragalin în vizor
Acțiunile șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, sunt analizate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Procurorilor. Plângerea împotriva ei a fost depusă de fosta membră a comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducan, care și-a dat demisia după ce Dragalin i-a pus la îndoială integritatea.
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a acuzat Procuratura Anticorupțiecă «mimează reformele, umflă artificial rapoartele și își atribuie meritele Procuraturii Generale». Potrivit lui Stoianoglo, cele patru sentințe în dosare de rezonanță transmise de PA Comisiei Europene au fost pronunțate pe baza probelor acumulate în perioada în care el conducea Procuratura Generală.
Dispute în jurul Gaudeamus
Fostul viceprimar al Chișinăului, actual consilier municipal, Victor Chironda, insistă că în locul fostului cinematograf Gaudeamus urmează să fie construită o clădire cu 15 etaje. Potrivit acestuia, ar putea fi un bloc de birouri, întrucât în 2025 Consiliul Municipal Chișinău a permis construirea unor clădiri de 15 etaje în zonele comerciale, categorie în care a fost inclus și terenul fostului cinematograf.
Ministerul Culturii și Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor intenționează să se adreseze în instanță pentru anularea acestei autorizații. Problema principală este că terenul se află în centrul istoric al capitalei și într-o zonă protejată, iar dezvoltatorul nu a obținut avizul Ministerului Culturii.
Controale în saloanele de înfrumusețare
După moartea unei femei de 35 de ani într-un salon de frumusețe din Chișinău, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat controale inopinate în 24 de saloane din capitală. În fiecare dintre ele, inspectorii au descoperit nereguli: lipsa licențelor și a autorizațiilor sanitare, precum și prestarea unor servicii neincluse în autorizația sanitară.
Protestele angajaților CFM
Federaţia Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova a anunțat că pe 14 februarie vor fi organizate proteste în fața clădirilor Guvernului, Parlamentului și Președinției. Proteste vor avea loc și în Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești.
Ferroviarilor cer achitarea restanțelor salariale, compensarea întârzierilor de plată, majorarea salariului minim de la 3500 la 5500 de lei și respectarea legislației muncii.
Dacă revendicările nu vor fi îndeplinite, aproximativ 4800 de angajați sunt gata să își dea demisia.
Limba moldovenească în recensământul populației
Biroul Național de Statistică (BNS) a explicat că în chestionarul pentru recensământul populației a fost inclusă «limbă moldovenească», deoarece aceasta a fost preferința respondenților din etapa pilot a recensământului. Deși în Constituție este specificată limba română, BNS a subliniat că era important să se obțină o imagine obiectivă și nepărtinitoare.
Podcastul «Ce zici de asta»
Podcastul săptămânal NM «Ce zici de asta» despre știință apare în fiecare marți. În cel mai recent episod, discutăm despre cum influențează nașterea și contraceptivele riscul de cancer, dacă un computer cuantic ne va ajuta să înțelegem cum a apărut Universul și multe altele.
Agenda zilei:
- 10:00 — Ședința Guvernului;
- 11:00 — Conferință de presă după ședința Guvernului.