Transnistria: «1+1», amenzi pentru presă
Întâlnirea reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului, programată pentru 3 aprilie, nu a avut loc. Biroul de Reintegrare a anunțat că Tiraspolul a refuzat întâlnirea «1+1» la Chișinău, insistând ca aceasta să aibă loc la Bender și a respins chiar și o întâlnire online. Chișinăul afirmă că «Tiraspolul încearcă astfel să ducă dialogul într-un impas». În regiunea transnistreană, însă, refuzul Chișinăului de a se întâlni la Bender a fost calificat drept «sabotaj» și «lipsă de interes».
Între timp, autoritățile de la Tiraspol au decis să amendeze jurnaliștii străini care nu obțin acreditarea locală. Prevederea se va aplica și în cazul instituțiilor media de pe malul drept al Nistrului. Autoritățile transnistrene au explicat inițiativa prin necesitatea de a «combate dezinformarea» și «subminarea încrederii populației în structurile locale».
Organizația Promo-LEX a declarat că aceasta este o tentativă de a limita libertatea de exprimare.
Sancțiuni împotriva lui Tauber și «Eurasia»
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva participanților la «operațiunea pro-Kremlin responsabilă de destabilizarea Moldovei»: organizația «Eurasia», asociată cu Ilan Șor, fondatoarea «Eurasia» și fosta contabilă a partidului «ȘOR», Natalia Parasca, precum și deputata afiliată fugarului Ilan Șor Marina Tauber. Activele acestora au fost înghețate, iar intrarea în Regatul Unit le-a fost interzisă.
Președinta Maia Sandu a salutat sancțiunile impuse de Marea Britanie și le-a calificat drept «rezultatul unei colaborări strânse cu Guvernul Republicii Moldova».
Legea privind agenții străini în Moldova
Partidul Comuniștilor a transmis Biroului Parlamentului un proiect de lege privind agenții străini. Autorii inițiativei consideră că o astfel de lege este necesară pentru «asigurarea transparenței persoanelor fizice și juridice care primesc bani din surse externe și participă la procesele politice, economice și sociale din Moldova».
Conform proiectului de lege, vor fi considerați agenți străini toate organizațiile și persoanele fizice care sunt implicate în viața politică, economică, socială sau educațională a țării și care primesc peste 50% din venituri din finanțare externă.
Cazul Guțul: scrisoare către ONU
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată în arest preventiv, a trimis o scrisoare secretarului general al ONU, António Guterres. Ea susține că este deținută într-una dintre «cele mai terifiante închisori din Europa», unde a fost plasată «pe baza unor acuzații politice fabricate». Guțul afirmă că dosarul împotriva ei este folosit pentru «distrugerea autonomiei găgăuze» și cere oprirea «atacului asupra destinului unui întreg popor».
La una dintre ședințele de judecată în cazul Guțul a venit și sora acesteia. Ea a dat asigurări că bașcana «se va întoarce curând la locul său de muncă», deoarece are «caracter găgăuz».
Noua ediție RealPolitik
Evenimentele din Moldova devin tot mai intense. Deja a două săptămână este căutat Alexandr Nesterovschi, au fost expulzați angajați ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău, iar Evghenia Guțul a fost arestată. Despre acestea și multe altele — în noul episod al emisiunii RealPolitik cu Dașa Slobodcicovași invitații săi: deputatul PAS Lilian Carp și liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.
Moldova și Germania
Maia Sandu s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, care a venit într-o vizită oficială la Chișinău. Oficialii au discutat despre integrarea europeană, securitatea regională și cooperarea economică dintre Moldova și Germania.
Baerbock s-a întâlnit și cu prim-ministrul Dorin Recean. Programul vizitei sale a inclus, de asemenea, vizitarea unei școli profesionale și întâlniri cu primarii mai multor localități din Moldova.
Noi buletine de identitate
În Moldova se poate deja aplica pentru noul buletin de identitate de tip european — ID-card. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că și-a depus deja cererea pentru obținerea documentului și a reamintit că primul milion de solicitanți îl vor primi gratuit. ID-cardul include o semnătură electronică, care oferă acces la servicii online.
Ce se întâmplă în închisorile din Moldova
Supraaglomerare, o cultură infracțională în creștere, o lipsă critică de personal și o infrastructură într-o stare deplorabilă — acestea sunt condițiile din închisorile moldovenești. Consiliul pentru prevenirea torturii insistă asupra necesității unor reforme urgente în sistemul penitenciar. Despre ceea ce se întâmplă în închisorile noastre (mai ales noaptea) — în articolul «Celule cu covoare, „căzuți în dizgrație“ și sectoare în care gardienii nu îndrăznesc să intre».
Vânzarea oficiilor pe locul «Gaudeamus»?
Compania SKY HOUSE vrea să construiască un complex comercial cu 15 etaje pe locul fostului cinematograf «Gaudeamus». Ministerul Culturii a suspendat autorizația de construcție. Cu toate acestea, dezvoltatorul a început deja să vândă spațiile comerciale din complex, publicând anunțuri pe rețelele sociale. Detalii — în materialul «Obraznicia dezvoltatorului nu cunoaște limite».
Înghețuri în Moldova
Spre sfârșitul săptămânii se așteaptă o răcire a vremii, cu posibile înghețuri și lapoviță. Pentru luna aprilie, acest fenomen este unul normal. Totuși, deoarece copacii au început deja să înflorească, înghețurile ar putea afecta recolta.
Ce se va întâmpla astăzi, 3 aprilie:
- 10:00 Ședința Guvernului.
- 11:00 Conferință de presă privind rezultatele ședinței Guvernului.