NM-Espresso: Tiraspolul vrea să organizeze «propriul referendum», în Orhei a fost reținut primarul, iar conturile șoriștilor au fost șterse de pe Facebook și Instagram
Full Article 4 minutes read

NM-Espresso: Tiraspolul vrea să organizeze «propriul referendum», în Orhei a fost reținut primarul, iar conturile șoriștilor au fost șterse de pe Facebook și Instagram

Alegeri și referendum

Regiunea transnistreană intenționează să organizeze propriul referendum «privind atitudinea față de UE». La Tiraspol, această inițiativă a fost justificată prin «intențiile autorităților de la Chișinău de a ignora poziția poporului transnistrean, deoarece Chișinăul nici măcar nu a încercat să propună deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei».

Biroul pentru Reintegrare a catalogat această inițiativă drept «o manipulare, organizată la indicația unor forțe externe» și a reamintit că toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul lor de reședință, sunt așteptați la alegerile prezidențiale și la referendum. Pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului, vor fi deschise 30 de secții de votare în Zona de Securitate, în localitățile controlate de autoritățile constituționale.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat că unii cetățeni ai Moldovei au fost înregistrați, fără consimțământul lor, pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului la secțiile de votare din Rusia. CEC a observat că numărul celor înregistrați în Rusia în cadrul «înregistrării prealabile» era nejustificat de mare. Iar unii cetățeni din Moldova s-au plâns că nu se regăsesc în listele electorale din localitățile lor. Astfel, există posibilitatea unei încercări de a denatura datele despre numărul real al cetățenilor care doresc să voteze în Rusia.

Noul șef al statului major

Președintele Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Vitalie Micov în funcția de șef al statului major al Armatei Naționale a Republicii Moldova. El a fost primul atașat militar al Moldovei în SUA și Canada.

Șor: arestări și rețele sociale

La Primăria Orhei au avut loc percheziții în dosarul de corupție și alte infracțiuni. Sunt vizate 18 persoane, dintre care patru au fost reținute, inclusiv primarul de Orhei, Tatiana Cociu, susținută la alegeri de fugarul Ilan Șor. Conform anchetei, funcționarii publici primeau bani ilegal pentru sprijinirea unor partide și persoane.

Autoritatea Națională de Integritate a descoperit o diferență între veniturile și valoarea proprietăților deputatului Alexandr Nesterovschi — peste 364 de mii de lei. În mai anul trecut, acesta a aderat la partidul «Renaștere», asociat cu Șor.

Compania Meta a eliminat zeci de conturi false de pe Facebook și Instagram, destinate vorbitorilor de limbă rusă din Moldova. Aceste pagini publicau conținut critic la adresa președintelui Maia Sandu, politicienilor pro-europeni și apropierii Moldovei de România, susținându-l totodată pe Șor și partidele proruse.

GagauziyaLand

Parcul de distracții GagauziyaLand, construit de echipa oligarhului fugar Ilan Șor, riscă să rămână fără carusele. Conform surselor NewsMaker, unul dintre antreprenori a decis să retragă echipamentele, nevrând să fie asociat cu Șor.

«Sub acoperire»

O jurnalistă de la Ziarul de Gardă s-a infiltrat în rețeaua lui Ilan Șor și a participat timp de trei luni la întâlnirile susținătorilor, a distribuit pliante și a observat cum circulă banii pentru finanțarea ilegală a partidelor și pentru mituirea alegătorilor, precum și cum sunt racolați oamenii pentru a sprijini Kremlinul și pe Șor.

Incident pe un șantier

Un muncitor a fost prins sub un mal de pământ pe un șantier din Chișinău. Acesta a căzut într-o groapă lângă zidul unei case cu două etaje.

Salvatorii au intervenit pentru a-l ajuta, iar bărbatul a fost predat echipei de la spitalul de urgențe.

Incendiu la Ciocana

Un incendiu a izbucnit într-un apartament dintr-un bloc cu cinci etaje de pe strada Vadul lui Vodă din Chișinău. Doi bărbați au fost salvați. După stingerea incendiului, pompierii au găsit trupul neînsuflețit al unei femei de 58 de ani.

Sezonul de încălzire

În Bălți, sezonul de încălzire va începe pe 12 octombrie. Spitalele, grădinițele și școlile vor fi primele conectate la încălzirea centrală.

Aurora boreală în Moldova

În noaptea de 11 octombrie, locuitorii Moldovei s-au bucurat de spectacolul oferit de aurora boreală, provocată de o furtună geomagnetică puternică. Martori din Chișinău, Soroca și Ungheni au publicat imagini cu fenomenul neobișnuit pe rețelele de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: