Gaz pentru Transnistria
Miercuri, Moldovagaz a transmis Transnistriei încă 3 milioane de metri cubi de gaz pe datorie pentru a menține funcționarea neîntreruptă a sistemului de transport al gazelor până când în regiune va ajunge gaz prin «schema maghiară».
De asemenea, pentru prima dată, Moldovagaz a cumpărat gaz pentru Transnistria de pe bursa românească, utilizând plata în avans efectuată de Tiraspoltransgaz.
Între timp, Tiraspolul, respectând condițiile «schemei maghiare» de furnizare a gazului, a început demontarea posturilor de control instalate ilegal în Zona de Securitate. Acestea au fost instalate acum cinci ani în jurul localităților aflate sub controlul Chișinăului, fiind justificate prin pandemia de coronavirus.
De asemenea, în Transnistria, respectând aceleași condiții, a fost eliberat al doilea «deținut reținut ilegal» — Stanislav Menzarare, răpit de forțele de securitate în 2020. Pe de altă parte, primul eliberat de către Tiraspol, Anton Malîșev, a fost reținut ulterior de Chișinău, deoarece și pe malul drept al Nistrului acesta este implicat în dosare penale legate de droguri.
RealPolitik: analiză a crizei gazului
De ce a refuzat Tiraspolul cele 60 de milioane de euro? Va ajuta Rusia regiunea? Ce și dacă a pierdut malul drept, acceptând «schema maghiară» de furnizare a gazului? Ce urmează pentru țară în viitorul apropiat? Despre toate acestea urmăriți în noul episod al RealPolitik cu Dașa Slobodcicova. Invitați: fostul deputat și membru al Consiliului de administrare al Energocom, Alexandr Slusari, și politologul, fost deputat în Sovietul Suprem al Transnistriei, Anatolii Dirun.
Vizita secretarului general al Consiliului Europei
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Chișinău cu secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset. Vizita a fost prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la aderarea Moldovei la Consiliul Europei.
Părțile au discutat despre noul plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Moldova, destinat susținerii reformelor democratice, consolidării statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova.
Vetting
Vetting-ul procurorilor va fi reluat în curând, după ce a fost suspendat din cauza înghețării programelor USAID de către președintele SUA, agenție care finanța și reforma justiției din Moldova. Costurile vetting-ului vor fi acoperite de Comisia Europeană.
Cine va conduce ANRE
Noul președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea fi unul dintre actualii directori ai agenției, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov. Candidatura sa urmează să fie prezentată în curând spre aprobare în Parlament.
Creșterea prețurilor
Prețurile în Republica Moldova au crescut cu aproape 10% într-un an. Principalul motiv — majorarea tarifelor la încălzire, gaze și energie electrică. De asemenea, medicamentele s-au scumpit considerabil. NM a analizat ce se va întâmpla în continuare cu prețurile și pe cine a afectat inflația scăpată de sub controlul Băncii Naționale.
Incendiu la «Romașka» și în Leova
Ieri seara, la Chișinău, a izbucnit un incendiu puternic într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica, cunoscut sub numele de «Romașka». În apartamentul de la etajul 17, unde a izbucnit incendiul, au fost găsite corpurile neînsuflețite a două persoane.
Cu o zi mai devreme, în satul Borogani din raionul Leova, un bărbat de 20 de ani, cu dizabilități, a murit în urma unui incendiu izbucnit din imprudență.
Sandu și Iohannis
În ziua în care Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat demisia, Maia Sandu a publicat un mesaj dedicat acestuia. Ea a declarat că «în timpul mandatului președintelui Iohannis, ne-am putut baza întotdeauna pe ajutorul României», iar parcursul european al Republicii Moldova «nu ar fi fost posibil fără sprijinul sincer și necondiționat al României».
Sandu i-a mulțumit lui Iohannis, în numele cetățenilor Republicii Moldova, «pentru tot ceea ce am realizat împreună».
Summitul de la Dubai
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a plecat la Dubai pentru a participa la Summitul Mondial al Guvernelor. Acesta se va întâlni cu ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, precum și cu oficiali ai țărilor partenere ale Republicii Moldova.
În plus, Mihai Popșoi va avea o întrevedere cu diaspora moldovenească din Emiratele Arabe Unite.
Dronă la Taraclia
În Republica Moldova, pe un câmp din apropierea satului Salcia, raionul Taraclia, a fost descoperită o dronă. Zona a fost securizată, iar geniștii au examinat cu atenție obiectul. Substanțe explozive nu au fost găsite. Riscuri pentru siguranța cetățenilor din regiune nu există.
Dragalin vs. Ministerul Justiției
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a acuzat Ministerul Justiției de sabotarea extrădării lui Ilan Șor din Israel. Ea a declarat că ministerul a refuzat să transmită textul cererii de extrădare, care corespundea formei de pe site-ul Comisiei Europene și fusese coordonat cu procurorii israelieni.
Ministerul Justiției a respins acuzațiile Veronicăi Dragalin, subliniind că, din 2020, se ocupă de extrădarea lui Șor în conformitate cu toate regulile.
Prim-ministrul Dorin Recean a evitat să comenteze acuzațiile Veronicăi Dragalin, afirmând că «toți au obosit de vedetele din justiție».
Agenda zilei:
- 13:00 — Ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective.