Consiliul European dă undă verde
Consiliul European a aprobat începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană. În plus, Consiliul European a acordat statutul de țară candidată Georgiei și a promis Bosniei și Herțegovinei începerea negocierilor «o dată ce țara atinge nivelul necesar de conformitate cu criteriile de aderare». «Un semnal clar de speranță pentru popoarele acestor țări și pentru continentul nostru în ansamblu», a subliniat șeful Consiliului European, Charles Michel.
Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a scris un mesaj de felicitare în engleză și în română: «Europa este Moldova, Moldova este Europa!». A venit cu o reacție și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen: «O decizie strategică și o zi care va rămâne înscrisă în istoria Uniunii noastre. Mândri că ne-am respectat promisiunile și suntem încântați pentru partenerii noștri», a scris președinta Comisiei Europene.
Șeful diplomației europene Josep Borrell consideră că decizia Consiliului European este «o dovadă a angajamentului și devotamentului partenerilor noștri față de valorile noastre comune și reformele UE». Și liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a salutat decizia Consiliului European, pe care a catalogat-o ca fiind «istorică». Președintele României a felicitat Republica Moldova și Ucraina și și-a manifestat convingerea că, de acum încolo, lucrurile «vor merge bine».
Președinta țării Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare pentru cetățenii Republicii Moldova și a menționat că este o victorie comună și o pagină nouă în istoria țării. «Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE», a scris Maia Sandu pe Facebook.
Iar speakerul Igor Grosu a calificat decizia Consiliului European drept «un mesaj consolidat al unei Europe încrezătoare ce apără pacea și construiește un viitor democratic solid dat întregii lumi». La rândul său, premierul Dorin Recean a menționat că autoritățile sunt pline de determinare în ceea ce privește continuarea reformelor, pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene. «Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE», a menționat prim-ministrul țării.
Economie
Expertul economic Veaceslav Ioniță a comentat fenomenul scăderii semnificative a exportului în anul 2023. Potrivit acestuia, motivul este reducerea exportului de produse petroliere. «Dacă să vorbim real, exporturile noastre scad deja de un an de zile și noi doar acum am observat aceasta», a explicat Ioniță.
Autoritățile intenționează să extindă lista rezidenților din parcul IT, incluzând centre de apel și servicii de externalizare a personalului. Aceste entități vor beneficia, de asemenea, de regim fiscal favorabil. De cealaltă parte, profesioniștii din domeniul IT se opun acestor inovații. De exemplu, șefa MITP, Natalia Donțu, consideră că astfel de modificări nu vor contribui la dezvoltarea parcului IT. În Ministerul Economiei, însă, se crede că aceste noutăți vor îmbunătăți mediul de afaceri, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă. Detalii în materialul semnat de Nicolai Paholinițchi.
Dosarul Pavlescu
Judecătorii au ajuns la concluzia că Ministerul Apărării și Armata trebuie să achite compensații în mărime de 120 000 mii lei pentru Marin Pavlescu, un tânăr care a fost agresat în timp ce efectua serviciul militar, din cauza orientării sale sexuale. Acesta a solicitat însă compensații de 1,5 mln lei și a anunțat că va contesta decizia primei instanțe.
Două spitale
Ministerul Sănătății a reiterat, prin intermediul unei declarații publice, că nu se intenționează închiderea spitalului «Toma Ciorbă» și a celui de Dermatologie, ci doar comasarea conducerii celor două instituții pentru o gestionare mai eficientă și o creștere a calității serviciilor medicale. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a lansat un apel către medici: «Stimați colegi din ambele instituții, nu vă lăsați prinși în capcana politică a celor care fac totul pentru a distruge țara, utilizând cu acest scop chiar și medicina».
Grosu își dorește o evaluare «la sânge» pentru judecători
Spiritele încinse între judecători și partidul de guvernare nu contenesc. Astfel, Asociația Judecătorilor a publicat o declarație după ce speakerul Parlamentului Igor Grosu a spus într-o emisiune că magistrații ar trebui evaluați «la sânge». Judecătorii consideră declarația drept inadmisibilă și au anunțat că așteaptă scuze publice de la șeful Legislativului.
Limita pentru colete, din nou modificată
Ministerul Finanțelor a decis să renunțe la limita de până la 45 de euro pentru coletele neimpozitate, transmise de peste hotare de persoanele fizice. Din 2024, coletele care vor ajunge în țara noastră atât de la persoane fizice, cât și magazinele online din străinătate, vor fi supuse taxelor vamale doar dacă valoarea lor va depăși 150 de euro. Modificările propuse de Ministerul Finanțelor la noul Cod Vamal au fost aprobate de guvern.
Percheziții la Administrația de Stat a Drumurilor
Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală privind «abuz în serviciu», în care sunt vizați factori de decizie ai Administrației de Stat a Drumurilor. Dosarul se referă la verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta, servicii estimate la peste 250 mln lei. Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii au confirmat faptul că în acest dosar au fost desfășurate descinderi. Potrivit legii, dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă până peste 117 mii lei sau până la 7 ani de închisoare.
De bine
Președinția Republicii Moldova a dat start sărbătorilor de iarnă. Și în acest an, toți cei care doresc să admire Pomul de Crăciun de la Președinție o vor putea face până pe 15 ianuarie, de luni până vineri, între orele 17:00 și 18:00, iar sâmbătă — între orele 12:00 și 13:00.
Alpinista Olga Țapordei a escaladat cel mai înalt vârf din Antarctida — Vinson, la −55 grade Celsius.
Ce ne așteaptă vineri?
- 10:00 ședința Parlamentului
- 7:00 Gala Moldova Eco Energetică 2023.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!