sputnik.md

NM Espresso: unde vrea Dodon să construiască două aeroporturi noi, de ce-i trebuie Ucrainei datoria Moldovei pentru gaze și unde Plahotniuc cere azil politic

Furtul miliardului și aeroporturile: Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Președintele Igor Dodon a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate în noua componență. În cadrul acesteia, Dodon dorește să asculte opinia noului procuror general Stoianoglo despre investigația furtului miliardului, dar și să se discute despre restituirea Aeroportului Chișinău în proprietatea statului și deschiderea în Moldova a două aeroporturi noi (la nordul și la sudul țării). În opinia președintelui, acest lucru va permite atragerea în țară a companiilor aeriene low-cost și micșorarea prețurilor la biletele avia. De asemenea, la ședința Consiliului Suprem de Securitate se va discuta situația privind livrările de gaze în Moldova.

Acum toți sunt uniți: cum autoritățile au dat start sărbătorilor de iarnă

La 1 decembrie, în mai multe localități ale Moldovei concomitent, a avut loc deschiderea oficială a sărbătorilor de iarnă. Anunțând despre aceasta, Dodon a subliniat faptul că este pentru prima dată când guvernul, parlamentul, primăria de Chișinău și alte administrații locale au pregătit aceste manifestări. Iar la festivitățile care au fost organizate cu această ocazie în diferite localități au participat speakerul Greceanîi, premierul Chicu, primarul capitalei Ceban, bașcanul Găgăuziei Vlah și președintele Dodon.

Datoria Moldovei pentru gaze: ea ar putea fi «înhățată» de Ucraina?

Întreprinderea «Naftogaz» din Ucraina încearcă, prin intermediul instanțelor de judecată din diferite țări, să execute decizia Curții de Arbitraj din Stockholm, care a stabilit că «Gazprom»-ul rusesc îi datorează «Naftogaz»-ului 3 miliarde de dolari. În Moldova, «Naftogaz» încearcă să revendice, din contul acestor bani, cota «Gazprom»-ului din «Moldovagaz» (50%), precum și datoriile republicii pentru gaze. Experții consideră că dacă instanța va recunoaște aceste pretenții, piața gazelor din Moldova se va schimba radical.

Tichetele de masă: experții au găsit paradoxul

Bugetul public ar putea pierde anul viitor 7,5 milioane de lei din cauza impozitării tichetelor de masă. La această concluzie — paradoxală, la prima vedere — au ajuns experții iData, care au efectuat un studiu în acest sens. Despre cum e posibil așa ceva și cum bugetul public «câștigă» acum din tichetele de masă, care nu sunt impozitate, aflați din articolul «Бюджет садится на диету» («Bugetul este la dietă»).

Chișinău: primăria caută un loc nou

Primarul Ion Ceban a anunțat că a primit deja șase propuneri de la diferite companii de a arenda în clădirile lor spații pentru noul oficiu al primăriei capitalei. Ceban a spus că oficiul va fi ales în bază de concurs și a menționat că acesta nu trebuie să fie neapărat în centrul Chișinăului.

Transportatorii: sau tarife noi, sau proteste

Transportatorii amenință cu noi proteste dacă guvernul nu va majora tarifele de la 48 de bani pentru un kilometru până la 92 de bani. Totodată, transportatorii au reamintit că au fost gata și pentru un tarif mai mic (74-76 de bani), dar s-au săturat să aștepte, când autoritățile vor acorda atenție situației lor.

Plahotniuc: solicită azil politic?

Dodon susține că ex-liderul Partidului Democrat se află în SUA, unde încearcă să obțină azil politic: «El încearcă să evite extrădarea în Moldova sau Rusia, unde a fost anunțat în căutare în cadrul dosarelor penale care au fost intentate împotriva sa».

Ministrul apărării: ACUM nu are dreptate

Ministrul apărării Gaiciuc a respins acuzațiile blocului ACUM precum că el «prezintă drept exemplu pentru Armata Națională a Moldovei forțele militare separatiste din Donbass». Gaiciuc susține că afirmațiile sale au fost rupte din context. Ministrul a mai declarat că ACUM nu va reuși să implice armata în jocurile politice, «în timp ce ACUM va lucra la dezbinarea țării, armata va lucra la consolidarea și apărarea ei».

Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 decembrie

  • Consiliul Superior al Magistraturii va încerca din nou să se întrunească în ședință. Câteva ședințe anterioare nu au avut loc din lipsă de cvorum.
  • Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.
  • Deputații Partidului DA vor susține o conferință de presă.
  • În ajunul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, Ministerul Sănătății va comunica, ce se face în Moldova pentru susținerea acestor persoane.
  • La ora patru după-amiază, la Chișinău va începe o excursie prin locurile ce țin de pogromul evreilor din anul 1903: startul va fi lângă Academia de Științe. Iar seara, scriitorul Vasile Ernu va prezenta la Librăria din Centru noua sa carte — trilogia «Izgoniții», dedicată acestor evenimente.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: