Caniculă
În ultimele zile, viața în Moldova a devenit puțin mai insuportabilă decât de obicei. De aproape o săptămână, termometrele înregistrează temperaturi extrem de ridicate. Containerele de gunoi de pe străzile din Chișinău se topesc și otrăvesc aerul. Cetățenii sunt rugați să nu arunce mucurile de țigară lângă acestea. Din cauza caniculei, plăcile de beton de pe șosele s-au ridicat din nou, de data aceasta pe un drum din raionul Strășeni. La Cahul, un incendiu a distrus 10 hectare de pădure. În Chișinău, s-a descoperit că doar jumătate dintre troleibuze au aer condiționat, din care cauză, mulți pasageri și șoferi se simt rău.
Prim-ministrul Dorin Recean a îndemnat cetățenii să respecte regulile de siguranță antiincendiară și să utilizeze apa rațional: «Rog pe toți să fie atenți și disciplinați, să nu dea foc la vegetație nici din greșeală, dar nici intenționat». Șeful Guvernului a menționat că în câteva zile, incendiile au distrus deja 120 de hectare de vegetație.
Energetică
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a îndemnat oamenii să economisească energia electrică, mai ales seara, când consumul crește. Ministrul energiei, Victor Parlicov, a dat asigurări că tariful la electricitate în Moldova nu va crește, deși din cauza caniculei, costul de achiziție al energiei electrice din România a crescut de patru ori. Criza energetică este evitată, inclusiv prin aportul panourilor solare, care produc energie verde.
Politicienii și călătoriile lor
Maia Sandu a plecat într-o vizită de lucru în Marea Britanie și Irlanda. Ea va participa la Summitul Comunității Politice Europene, unde, împreună cu colegul său francez, Emmanuel Macron, va prezida un grup de lucru pe tema protecției democrației.
Dorin Recean și Vladimir Bolea vor pleca și ei într-o călătorie, dar spre sudul Moldovei. Ei vor trebui să se familiarizeze cu modul în care seceta a afectat agricultura din regiune și să «aibă grijă» de fermieri.
Ancheta continuă…
Șeful MAI, Adrian Efros, nu a confirmat și nici nu a infirmat informația dacă polițiștii au identificat ucigașul care a împușcat un bărbat în sectorul Râșcani al capitalei, dar care «a reușit să fugă în România», conform zvonurilor lansate de Renato Usatîi. Efros a promis că în curând va oferi mai multe detalii despre anchetă.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că persoanele căutate în cazul Interpolului «nici măcar nu au călcat pe pământul moldovenesc». Ele au încercat să obțină azil de la distanță, acționând prin intermediul oficialilor noștri. Schema criminală a funcționat de la sfârșitul anului 2022 până în prezent. Dragalin a dat asigurări că momentan «niciun fugar» nu mai folosește această schemă.
Un candidat nou
Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a anunțat că va candida pentru funcția de Președinte al Moldovei. Despre cariera ei politică și dacă are șanse de victorie, citiți în materialul «Cum s-a călit Vlah».
Prima casă
Guvernul a aprobat modificări la Legea privind implementarea programului de stat de credite ipotecare preferențiale Prima Casă. În special, cetățenii vor putea lua acum un credit de până la 2,5 milioane de lei pe o perioadă de până la 30 de ani. Programul va deveni disponibil și pentru liber-profesioniști, cum ar fi avocați, notari, actori și taximetriști. În plus, programul va putea fi utilizat și de persoanele care dețin deja o locuință în mediul urban cu o suprafață de până la 50 mp. Toate detaliile despre cum să beneficiați de program, citiți în materialul lui Nicolae Paholinițchi.
Schimbând Moldova
Guvernul a hotărât că elevii care vor fi transferați din școlile mici în instituții de învățământ mai mari vor primi, timp de doi ani, câte o mie de lei pe lună. Aceasta ar trebui să ajute la asigurarea accesului tuturor copiilor la un proces educațional de calitate.
În Moldova se va repara și drumul de acces între punctele vamale Reni-Giurgiulești și Giurgiulești-Galați. Costul proiectului este de 15,5 milioane de Euro, din care 7,7 milioane de Euro reprezintă un grant al Uniunii Europene.