facebook/Democrația Aacasă

Noapte albă în Portul Giurgiulești. Un grup de manifestanți a oprit mașinile cu grâu (VIDEO)

Câteva zeci de persoane, în frunte cu Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă” s-au adunat în noaptea de 30 martie în Portul Internațional Giurgiulești. Manifestanții au declarat că vor să oprească exportul ilegal de grâu din rezerva de stat. De cealaltă parte, poliția susține că grîul a fost scos pentru împrospătare. Demonstranții au petrecut toată noaptea în port și continuă să se afle acolo.

Liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a venit pe 29 martie la Portul Giurgiulești și a petrecut acolo toată noaptea. Câteva zeci de susținători au venit și ei acolo.

La fața locului a venit și poliția, care a solicitat organizatorilor să mențină ordinea publică și să protesteze pașnic. De asemenea, o reprezentantă a oamenilor legii a anunțat într-un live pe Facebook că „grîul este împrospătat”.

„Poliția va efectua în continuare acțiuni de menținere a ordinii publice. Vă informăm că Agenția de rezerve materiale efectuează, într-adevăr împrospătarea grîului alimentar, întru evitarea scăderii calității acestuia, conform Hotărârii de guvern nr. 454 din 1 iulie 2020. Astfel, în baza contractului încheiat cu agentul economic și urmare a depunerii unei garanții financiare în valoare echivalentă a grîului scos spre împrospătare, grîul a fost deblocat din rezerva de stat”.

Forțele de ordine au atras atenția că este încălcată legislația cu privire la libera circulație rutieră: „Se atestă încălcări la moment a Legii 26 și a Legii 255 – dreptul la libera circulație rutieră, care va fi calificată din punct de vedere juridic în funcție de prejudiciul provocat. Solicităm respectarea regulamentului circulației rutiere”.

***

Pe 27 martie, Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, a declarat că din rezerva de stat ar fi scoase tone de grâu, care urmează a fi exportate. Într-un live pe Facebook din 29 martie, Costiuc i-a solicitat președintei Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect.

La scurt timp, președinta Maia Sandu a solicitat guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat, în contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă.

Ulterior, a venit cu o reacție și ministrul interimar al Agriculturii. „Cu referire la informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat, precizez că informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate”, a declarat Ion Perju.

Portalul anticorupție.md a publicat un document care demonstrează că Ancom Agro este prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat. În februarie curent, această companie a solicitat acordul Agenției Rezerve Materiale să împrospăteze cantitatea de 16.855 de tone de grâu alimentar neîmprospătat în 2020. Societatea și-a justificat demersul prin faptul că această cantitate de grâu, 16.855 de tone, roada anului 2016, risca să se degradeze din punct de vedere al calității. Termenul de păstrare a acestui grâu, de patru ani, expirase în august 2020.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: