„Noi așteptăm dreptate”. Ceban și Nagacevschi au depus o plângere la Procuratură împotriva ANRE
Full Article 3 minutes read

„Noi așteptăm dreptate”. Ceban și Nagacevschi au depus o plângere la Procuratură împotriva ANRE

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi, au depus o plângere la Procuratura Generală pe decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care tarifele la gazul natural și agentul termic au fost majorate. Plângerea a fost depusă astăzi, 1 februarie. 

Potrivit lui Ion Ceban, reprezentanții Agenției sunt pasibili de dosare în această privință. „Astăzi am depus o sesizare la Procuratură împotriva acțiunilor ilegale a ANRE-ului, acțiuni la indicația Guvernului, care puteau fi omise ținând cont că ANRE este o instituție apolitică. Noi cerem să fie inițiat proces penal pe cei care trebuiau să omită aceste indicații grave ale Guvernului. Și unii și alții sunt pasibili de dosare în această privință. Noi așteptăm dreptate, dreptate pentru fiecare”, a declarat Ion Ceban.

Viceprimarul Fadei Nagacevschi a spus că „nu existau elemente care ar permite aplicarea retroactivă a tarifelor”.

„Conform prevederilor legale, aplicarea retroactivă a legii este prescrisă expres în ce caz este posibilă și doar în cazul în care aceasta aduce beneficii cetățeanului. Nu existau elemente care ar permite aplicarea retroactivă. ANRE-ul s-a bazat nu atât pe lege, cât pe indicația venită de la Guvernul Republicii Moldova. Conform legii cu privire la regimul de urgență este prescris expres că hotărârile legate de starea de urgență se aplică doar pe perioada stării de urgență. În condițiile date s-a emis o hotărâre care produce efecte eventual pentru un an de zile și este inadmisibil”, a conchis Nagacevschi.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

***

În cadrul ședinței din 31 ianuarie a Primăriei, primarul Ion Ceban a declarat că decizia ANRE, prin care tarifele la gazul natural și agentul termic au fost majorare, este ilegală.

Contactați de NM la acest subiect, reprezentanții ANRE au refuzat să comenteze declarațiile conducerii Primăriei Chișinău.

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Antastasia Taburceanu, a declarat că nu este vorba despre „indicații” date de Guvern.

„Este foarte important de menționat că nu este „o dare de indicații” cum afirmă domnii, ci semnarea unei decizii discutate și luată de CSE. Avem de-a face cu o situație de criză și o problemă de siguranță națională, iar responsabilitatea Guvernului este să ia deciziile care să sprijine ieșirea din acest impas, alături de măsurile (deja aprobate și aplicate în facturile cetățenilor) care să reducă povara oamenilor”, a declarat Taburceanu.

Amintim că, pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. De asemenea, a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare, acesta va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. Majorările vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Și Partidul Socialiștilor a anunțat că va contesta în instanța de judecată majorarea tarifelor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: