Andrei Mardari / NewsMaker

Noi detalii în cazul cetățeanului turc, membru al unei grupări criminale, ucis la Chișinău

Noi detalii în cazul cetățeanului turc, membru al unei grupări criminale și anunțat în căutare internațională, care a fost ucis în Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) neagă declarațiile Procuraturii Generale (PG) potrivit cărora din cauza instanțelor de judecată s-a tergiversat timp de doi ani pronunțarea unei decizii în privința cererii de azil respinse pe care bărbatul a contestat-o. CSM susține că procesul de judecată a durat atât datorită „unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități implicate în examinarea cazului”. Precizăm că, în lipsa unei hotărâri irevocabile referitoare la cererea de azil, conform legii, străinul nu a putut fi extrădat. 

Potrivit CSM, pe 27 iunie 2022, Ministerul Justiției a înregistrat un demers cu privire la extrădarea cetățeanului turc la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La cauza respectivă, au fost conexate alte trei demersuri similare, depuse pe parcursul anilor 2022-2024.

Din cauza faptului că cetățeanul turc a contestat decizia Inspectoratului General pentru Migrației (IGM), prin care i-a fost respinsă cererea de azil, iar o hotărâre judecătorească irevocabilă în privința acesteia nu a fost adoptată, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, conform legii, nu a putut examina în fond demersurile de extrădare

CSM a precizat că, în perioada anilor 2022-2024, pe rolul Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău s-au aflat patru cauze de contencios administrativ împotriva IGM cu privire la contestarea actului administrativ individual defavorabil. În trei cauze, instanța de judecată a declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată a cetățeanului turc împotriva Inspectoratului General pentru Migrație privind contestarea actului administrativ defavorabil, obligarea emiterii actului administrativ individuNoial favorabil. În a patra cauză, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 3 iulie 2024 s-a respins ca neîntemeiată acțiunea depusă de cetățeanul străin împotriva IGM.

Conchidem că afirmația expusă public, precum că în urma unor acțiuni de tergiversare a examinării cazului de la judecătorie și Curtea de Apel, hotărârea emisă pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei Inspectoratului General pentru Migrație, a fost luată abia peste doi ani, nu corespunde realității. Consiliul Superior al Magistraturii notează că tergiversarea examinării cauzei se datorează unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități implicate în examinarea cazului dat”, a comunicat CSM pe Facebook.

CSM  a menționat că examinează posibilitatea propunerii unor modificări legislative pentru îmbunătățirea procedurilor de examinare a cauzelor în materie de azil, în comun cu alte instituții de stat. „În vederea examinării cu celeritate a cauzelor de acest gen, Consiliul va veni cu recomandări către instanțele de judecată”, a spus CSM.

***

Precizăm că, pe 10 iulie, un bărbat de origine turcă, în vârstă de 41 de ani, a fost împușcat mortal la o terasă din Chișinău. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului și încă nu a fost reținut. Poliția a reținut două persoane care au statut de suspecți, complici la comitarea crimei.

Victima era membru al unei grupări criminale, condamnat în Marea Britanie și anunțat în căutare internațională prin Interpol. Bărbatul a ajuns în Republica Moldova în mai 2022, fiind reținut și plasat în arest preventiv în vederea extrădării, care a fost solicitată de Marea Britanie (o cerere de extrădare a fost depusă la Ministerul Justiției, iar încă trei la PG). Acesta a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație, care a fost respinsă. Hotărârea IGM a fost contestată în instanță, iar procesul de judecată a durat doi ani. În lipsa unei decizii judecătorești irevocabile referitoare la cererea de azil depusă, potrivit legii, cauza privind extrădarea lui nu a putut fi examinată. Bărbatul a petrecut în arest preventiv 520 de zile, după care a fost eliberat. Potrivit ministrului de Interne Adrian Efros, din punct de vedere legal, acesta nu a putut fi menținut în arest preventiv mai mult timp.

Anterior, Procuratura Generală a declarat că o hotărâre judecătorească pe caz a fost luată de abia peste doi ani din cauza „unor multiple peregrinări” de la judecătoria de fond și Curtea de Apel Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: