Anatolie Golovco/Facebook

„Noi distrugem monopolul și asta a pus pe cineva în gardă”. Dodon, despre schimbările la Aeroportul Internațional Chișinău

Președintele Igor Dodon a declarat că a aflat din presă despre faptul că investitorul Nat Rothschild renunță la interesele privind compania Avia Invest, care a obținut dreptul de gestionare a Aeroportului Internațional Chișinău. În cadrul unui briefing care a avut loc astăzi, 23 decembrie, Igor Dodon și-a exprimat opinia că decizia a fost luată inclusiv din cauza inițiativei guvernului de a construi și alte aeroporturi în Republica Moldova. 

„Această decizie care a fost publicată evident că nu a fost discutată cu autorităților din Republica Moldova. Probabil că această decizie fost luată, inclusiv, din cauza că se vor deschide și alte aeroporturi pe teritoriul Republicii Moldova. Monopolul care este acum insturat pe serviciile aero din Republica Moldova noi îl distrugem și asta pe cineva a pus în gardă”, a argumentat președintele țării.

Igor Dodon a subliniat faptul că obiectivul Chișinăului rămâne același: de a întoarce guvernului dreptul exclusiv de gestionare a aeroportului. Președintele a explicat, totodată, că în prezent, tehnic vorbind, toate activele Aeroportului Internațional Chișinău, la fel ca și cele ale companiei Air Moldova sunt blocate.

Întrebat de jurnașiști dacă este adevărat că noul proprietar al companiei care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău va deveni miliardarul rus, top manager al Gazpromului, Andrei Gonciarenko, Igor Dodon a spus că nu știe nimic despre aceste informații.

„Posibil această informație a fost publicată în timp ce noi eram în ședință. Indiferent cine va fi proprietarul, vom anula contractul de concesionare”, a precizat Dodon.

Amintim că ieri, 22 decembrie, compania NR Investments Ltd, deținută de miliardarul Nat Rothschild, a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că renunță la cele 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: