Noi domenii incluse în Ghidul Drepturilor Omului pentru Moldova: restricții, reținere preventivă și participare civică

Trei noi domenii au fost incluse în Ghidul privind Drepturile Omului pentru Moldova. Evenimentul, organizat de Ambasada Drepturilor Omului și Societatea Baltică pentru Drepturile Omului, a reunit oficiali din instituțiile publice, organizații neguvernamentale, profesioniști din domeniul dreptului și parteneri internaționali. Evenimentul de prezentare a avut loc pe 11 noiembrie, la Chișinău.

Cele trei subiecte adăugate recent în ghid sunt: restrângerile drepturilor omului, reținerea și arestul preventiv și participarea civică. Aceste teme sunt deosebit de relevante pentru contextul actual al Moldovei și au fost concepute pentru a sprijini atât educația publicului larg, cât și formarea profesională a celor care lucrează în domeniul drepturilor omului.

Iurie Levinte, expert în cadrul Ghidului, a explicat importanța temei referitoare la reținerea și arestul preventiv, subliniind că dreptul la libertate este esențial și că multe dintre cazurile de detenție preventivă în Moldova au fost criticate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru abuzuri.

Natalia Turcan, avocată și expertă a Ghidului, a prezentat tema restrângerilor drepturilor omului, explicând care drepturi pot fi limitate în anumite condiții și cum cetățenii pot contesta astfel de restricții, mai ales în situații de urgență, cum ar fi războaiele sau crizele sanitare.

Un alt subiect important, participarea civică, a fost detaliat de expertul Evghenii Alexandrovici Goloșceapov. Aceasta subliniază importanța implicării active a cetățenilor în viața publică și în procesul decizional, nu doar prin vot, ci și prin participarea la organizații neguvernamentale, dezbateri, sau proteste.

„Anul acesta, a fost aleasă și tema «participarea civică» pentru a completa Ghidul. Aceasta este singura temă din Ghid care nu se referă numai la drepturi, ci și la modul în care oamenii pot lua parte activ la viața țărilor lor și pot influența deciziile luate de autorități. Această temă arată că participarea noastră nu se încheie atunci când alegem un nou Parlament, Președinte și votăm la referendum. Putem participa în moduri foarte diferite și putem influența dezvoltarea țării și a societății noastre. Noi înșine ne putem alătura partidelor politice și putem participa la alegeri în calitate de candidați. Putem forma și participa la organizații neguvernamentale și sindicate. De asemenea, putem participa la dezbaterea și îmbunătățirea proiectelor de legi, organizarea de demonstrații și greve, voluntariat și crearea de oportunități pentru participarea tinerilor, a grupurilor vulnerabile și a minorităților, astfel încât vocea fiecăruia să fie auzită”, a menționat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov.

Ghidul privind Drepturile Omului pentru Moldova a fost lansat în noiembrie 2023 și este disponibil online în limbile română, rusă și engleză pe platforma humanrightsguide.md. În prezent, acoperă zece teme principale, inclusiv discriminarea, procesele echitabile și drepturile familiilor.

Proiectul, parte a Platformei Europene pentru Educația în Domeniul Drepturilor Omului, a fost dezvoltat inițial în regiunea baltică și extins ulterior în 11 țări europene, inclusiv Moldova, Ucraina și Georgia. În Republica Moldova, proiectul este realizat de Ambasada Drepturilor Omului și Societatea Baltică pentru Drepturile Omului, în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate, fiind finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

O prezentatoare TV și-a anunțat demisia în emisiune. Reacția Consiliului Audiovizualului, după ce a fost acuzat de cenzură

Prezentatoarea Iulia Fedorova a anunțat, în emisiunea sa „Po factam” de la Exclusiv TV, că părăsește televiziunea. Ea a motivat decizia prin faptul că „televiziunea de astăzi a devenit un loc în care libertatea cuvântului este sufocată”, adăugând că instituția audiovizuală impune „reguli absurde”, însă nu a exclus posibilitatea de a reveni în TV. Vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, a declarat că instituția își desfășoară activitatea conformitate cu legea, „având întotdeauna în vedere interesul public și dreptul publicului la o informare pluralistă”. Totodată, ea s-a referit un control inițiat în aprilie, în cadrul căruia, în prima etapă, au fost incluse cinci posturi TV, printre care și Exclusiv TV.

„Televiziunea de astăzi a devenit un loc în care libertatea cuvântului este sufocată, iar bunul simț este ignorat. (…) Un jurnalist liber și cu gândire critică, care își îndeplinește cu onestitate datoria în căutarea adevărului, s-a trezit încorsetat din toate părțile de statul democratic. Puterea în acest stat doar declară valorile europene. S-a ajuns până acolo încât Consiliul de televiziune și radio interzice literalmente să faci ironii în direct, în talk-show-uri – acum este vorba despre mine. Impun reguli absurde, transformând prezentatorul într-o păpușă comodă, o figură vorbitoare. Eu niciodată nu am fost și nu voi fi o păpușă. (…) Mai trebuie de amintit că cenzura este inacceptabilă pentru jurnaliști. Din acest motiv, sunt nevoită să închid, poate temporar, capitolul televiziunii din viața mea”, a declarat Fedorova pe 18 iunie.

Subiectul nu a rămas fără reacții din partea unor politicieni din partide extraparlamentare. „În țara asta nu poți fi jurnalist independent și critic în adresa guvernării. După Gheorghe Gonța, au „închis-o” și pe Iulia Fiodorova”, a scris pe o rețea de socializare fostul premier Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Și un membru al partidului Irinei Vlah, Vitalie Blanari, s-a referit la subiect. „Jurnaliștii ies din scenă. Cenzura intră pe scenă. După demisia Iuliei Fiodorova în direct, invocând cenzura Consiliului Audiovizualului, devine clar: libertatea presei în Moldova nu mai e o realitate, ci un act de curaj”, a scris acesta.

Reacția Consiliului Audiovizualului

Într-o discuție cu NewsMaker, vicepreședinta și membra Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, s-a referit la un control inițiat în aprilie curent în cadrul căruia, în prima etapă, au intrat 5 televiziuni, printre care și Exclusiv TV. Potrivit reprezentantei CA, rezultatele urmau să fie prezentate într-o ședință din data de 12 iunie, însă două servicii media, inclusiv Exclusiv TV, au cerut amânarea examinării raportului.

„Consiliul Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public pe segmentul audiovizualului, inițiază controale pe diferite aspecte, în conformitate cu Planul anual de acțiuni, dar și cu atribuțiile sale directe stipulate în Codul serviciilor media audiovizuale. Prin urmare, un control privind respectarea prevederilor articolului 13, alin. 6, 7 și 9 al CSMA (Codului serviciilor media audiovizuale nota red.) a fost inițiat de mine în aprilie 2025, în ideea de a avea un tablou grăitor despre felul în care principalele televiziuni se îngrijesc de informarea pluralistă a publicului. Criteriul conform căruia au fost alese televiziunile au fost cele mai recente cote de audiență, dar și statutul de servicii media publice. Astfel, în prima etapă în control au intrat 5 televiziuni: Moldova 1, Gagauzia TV, Cinéma 1, Exclusiv TV și Jurnal TV”, a comunicat Aneta Gonța.

Ea a adăugat că „rezultatele controlului urmau să fie prezentate și analizate în ședința CA din 12 iunie, raportul de control fiind transmis în avans tuturor televiziunilor”.

„Două servicii media, inclusiv Exclusiv TV au cerut amânarea examinării raportului, invocând necesitatea unei analize din partea lor, și deci, a timpului. CA a dat curs solicitării și a amânat examinarea subiectului. Acesta a fost inclus în ordinea de zi a ședinței din 25 iunie, deci săptămâna viitoare. Care vor fi rezultatele examinării rapoartelor de control vom ști doar după ședința CA. Și încă o precizare, chiar dacă nu am examinat rapoartele pe 12 iunie, eu m-am autosesizat în acea ședință pentru continuarea acestui control privind următoarele 5 servicii media audiovizuale de televiziune conform cotelor de audiență. Deci, nu pot spune decât că CA își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legea, având întotdeauna în vedere în primul rând interesul public și dreptul publicului la o informare pluralistă, echidistantă și de buna-credință”, a conchis reprezentanta Consiliului Audiovizualului.

***

În 2023, Ziarul de Gardă a scris că Exclusiv TV este un post de televiziune care aparține companiei „Exclusiv Media” SRL, deținută și administrată de soția socialistului Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: