Noi domenii incluse în Ghidul Drepturilor Omului pentru Moldova: restricții, reținere preventivă și participare civică

Trei noi domenii au fost incluse în Ghidul privind Drepturile Omului pentru Moldova. Evenimentul, organizat de Ambasada Drepturilor Omului și Societatea Baltică pentru Drepturile Omului, a reunit oficiali din instituțiile publice, organizații neguvernamentale, profesioniști din domeniul dreptului și parteneri internaționali. Evenimentul de prezentare a avut loc pe 11 noiembrie, la Chișinău.

Cele trei subiecte adăugate recent în ghid sunt: restrângerile drepturilor omului, reținerea și arestul preventiv și participarea civică. Aceste teme sunt deosebit de relevante pentru contextul actual al Moldovei și au fost concepute pentru a sprijini atât educația publicului larg, cât și formarea profesională a celor care lucrează în domeniul drepturilor omului.

Iurie Levinte, expert în cadrul Ghidului, a explicat importanța temei referitoare la reținerea și arestul preventiv, subliniind că dreptul la libertate este esențial și că multe dintre cazurile de detenție preventivă în Moldova au fost criticate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru abuzuri.

Natalia Turcan, avocată și expertă a Ghidului, a prezentat tema restrângerilor drepturilor omului, explicând care drepturi pot fi limitate în anumite condiții și cum cetățenii pot contesta astfel de restricții, mai ales în situații de urgență, cum ar fi războaiele sau crizele sanitare.

Un alt subiect important, participarea civică, a fost detaliat de expertul Evghenii Alexandrovici Goloșceapov. Aceasta subliniază importanța implicării active a cetățenilor în viața publică și în procesul decizional, nu doar prin vot, ci și prin participarea la organizații neguvernamentale, dezbateri, sau proteste.

„Anul acesta, a fost aleasă și tema «participarea civică» pentru a completa Ghidul. Aceasta este singura temă din Ghid care nu se referă numai la drepturi, ci și la modul în care oamenii pot lua parte activ la viața țărilor lor și pot influența deciziile luate de autorități. Această temă arată că participarea noastră nu se încheie atunci când alegem un nou Parlament, Președinte și votăm la referendum. Putem participa în moduri foarte diferite și putem influența dezvoltarea țării și a societății noastre. Noi înșine ne putem alătura partidelor politice și putem participa la alegeri în calitate de candidați. Putem forma și participa la organizații neguvernamentale și sindicate. De asemenea, putem participa la dezbaterea și îmbunătățirea proiectelor de legi, organizarea de demonstrații și greve, voluntariat și crearea de oportunități pentru participarea tinerilor, a grupurilor vulnerabile și a minorităților, astfel încât vocea fiecăruia să fie auzită”, a menționat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov.

Ghidul privind Drepturile Omului pentru Moldova a fost lansat în noiembrie 2023 și este disponibil online în limbile română, rusă și engleză pe platforma humanrightsguide.md. În prezent, acoperă zece teme principale, inclusiv discriminarea, procesele echitabile și drepturile familiilor.

Proiectul, parte a Platformei Europene pentru Educația în Domeniul Drepturilor Omului, a fost dezvoltat inițial în regiunea baltică și extins ulterior în 11 țări europene, inclusiv Moldova, Ucraina și Georgia. În Republica Moldova, proiectul este realizat de Ambasada Drepturilor Omului și Societatea Baltică pentru Drepturile Omului, în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate, fiind finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: