Noi percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice afiliate lui Șor. Ce au găsit oamenii legii?
Full Article 4 minutes read

Noi percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice afiliate lui Șor. Ce au găsit oamenii legii?

Procuratura Anticorupție și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au documentat mai multe persoane care efectuau tranzacții Cash-In în conturile activiștilor partidului „Șansă”. Acțiunile au avut loc în dimineața zilei de 13 septembrie, în cadrul unor percheziții desfășurate într-un dosar penal deschis pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, într-un volum considerabil. Totodată, investigațiile vizează posibile fapte de spălare de bani comise de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari.

Membrii organizațiilor teritoriale ale unor partide politice din Republica Moldova sunt remunerați lunar cu sume de bani nereflectate în contabilitatea oficială a formațiunilor, a constatat Procuratura Generală în cadrul urmăririi penale. Aceste fonduri sunt oferite pentru activități legate de viitoarele alegeri prezidențiale, inclusiv participarea la mitinguri, flash-moburi și proteste.

Pentru a sprijini activitățile partidelor, coruperea electorală și boicotarea referendumului, sume de bani le-au fost transferate reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor prin intermediul bancomatelor din diverse localități ale țării.

Totodată, investigațiile au identificat mai multe persoane implicate în operațiuni Cash-In pe conturile activiștilor partidului „Șansă”. Acestor persoane li s-au creat conturi bancare la „Promsvyazbank” în Federația Rusă, iar prin aplicația „PSB”, au primit transferuri în ruble rusești, variind între 10.000 și 155.000 de ruble (echivalentul a 1.800 – 27.900 MDL), pentru a susține activitățile politice și influența alegerile.

În timpul perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri de ciornă, carduri bancare unde au fost transferate sumele de bani, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru anchetă.

Anchetatorii vor continua să desfășoare acțiuni pentru a stabili toate detaliile cazului, cu scopul de a lua o decizie conform legii, despre care publicul va fi informat.

***

Amintim că pe 9 septembrie, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, în colaborare cu Procuratura Anticorupție, au efectuat zeci de percheziții în aceeași cauză penală privind finanțarea ilegală a partidelor politice, grupurilor de inițiativă și concurenților electorali, toate realizate în proporții mari. Detalii AICI.

***
Amintim că în primăvara acestui an, mai exact pe 23 aprilie, oamenii legii au descins cu peste 150 de percheziții, marea majoritate la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce au fost informați că mai multe persoane care au participat, inclusiv, la Moscova, la crearea blocului „Victoria”, urmau să aducă în țară, prin contrabandă, mijloace bănești ce depășeau 16 mii unități convenționale, echivalentul a 800 de mii de lei. Banii erau destinați finanțării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Șor”, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Potrivit autorităților de drept, suma totală găsită depășește 20 de milioane de lei. Pentru „serviciile” lor, „curierii” oligarhului fugar Ilan Șor au fost remunerați cu bani. Sumele oscilează între 300 și 500 de euro. Detalii AICI.

Ulterior, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții referitor la finanțarea ilegală a partidelor politice de către Ilna Șor. La începutul lunii iulie, Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat o înregistrare audio cu mai multe discuții ale persoanelor afiliate oligarhului Ilan Șor, care au fost reținute în dosarul pentru spălare de bani, finanțarea ilegală a unui partid și falsificarea rapoartelor financiare. Potrivit înregistrării audio, persoanele respective vorbesc despre recrutarea tinerilor și bani trimiși în Republica Moldova de la Moscova. Detalii AICI.

Politicianul fugar Ilan Șor a recunoscut într-un interviu pentru presa din Rusia că finanțează mai multe partide politice din Republica Moldova. Deși nu a oferit un număr exact, Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a menționat că este gata să sprijine financiar toate partidele care își doresc să lupte împotriva partidului de guvernare.  Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: