Noi percheziții într-o cauză penală cu privire la pregătirea „dezordinilor în masă”
Full Article 3 minutes read

Noi percheziții într-o cauză penală cu privire la pregătirea „dezordinilor în masă”

Oamenii legii au inițiat în dimineața de 11 noiembrie percheziții într-o cauză penală cu privire la pregătirea „dezordinilor în masă”. Informația a fost confirmată de Inspectoratul General al Poliției.

„La moment, angajații Direcției investigații criminalitate organizată a INI și cei ai Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu procurorii PCCOCS, desfășoară percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă. Cu detalii vom reveni pe parcursul zilei”, se arată în comunicat.

***

Amintim că, pe 4 noiembrie, IGP a publicat interceptări, dar și filmări realizate cu camera ascunsă, precum și altele realizate în timpul perchezițiilor și protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Acestea au legătură cu perchezițiile desfășurate pe 4 noiembrie la Bălți, Chișinău, Drochia și Ungheni. Potrivit oamenilor legii, acestea s-au desfășurat într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, în perioada 18 septembrie și 16 octombrie 2022.

Procurorii au anunțat că au atribuit statut de bănuit față de opt persoane și au ridicat 380.000 lei în timpul perchezițiilor din 4 noiembrie. PCCOCS are bănuieli că banii ridicați au fost acumulați din activități ilicite. „Aceștia ar fi urmat să fie folosiți pentru recrutarea, organizarea, transportarea și remunerarea persoanelor instigate spre implementarea acțiunilor de dezordine în masă”, a precizat Procuratura.

Suplimentar, în cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu liste de persoane care conțin contacte telefonice, inclusiv anumite sume indicate, care se prezumă a fi sume bănești achitate în scopul înfăptuirii infracțiunii cercetate. Mai mult, au fost ridicate înscrisuri care relevă crearea unor pseudo autorități menite să uzurpeze puterea de stat.

Cele opt persoane bănuite, dintre care două femei, au vârstele cuprinse între 23 și 41 ani și sunt domiciliate în municipiile Bălți, Chișinău și raioanele Drochia și Ungheni.

Femeile sunt cercetate pentru că ar fi întreprins acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău, a mai multor persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități.

Tinerii, potrivit procurorilor, ar fi fost cooptați în vederea opunerii rezistenței violente față de oamenii legii care asigură ordinea publică.

Mai mult, printre bănuiți se regăsesc și persoane care aveau și rolul de identificare a angajaților din poliție, care asigurau ordinea publică la proteste, pentru ca să-i intimideze și discrediteze. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări.

Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 8 ani închisoare.

Reprezentanții Partidului „ȘOR” au declarat că guvernarea „a fabricat, peste noapte, un nou dosar și anume „pentru pregătirea dezordinilor în masă””.

***

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul „ȘOR” desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare.

Menționăm că, percheziții au avut loc și pe 2 noiembrie, la sediul central al Partidului „ȘOR” din Chișinău. Atunci au fost confiscate 321 700 lei. Banii ar fi fost destinați pentru plata neoficială a salariilor, achitate în plic angajaților partidului din partea grupului criminal organizat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: