„Noi puteam merge înainte ca un tanc politic”. PAS și DA nu mai sunt aliați? Analiză NM
Full Article 8 minutes read

„Noi puteam merge înainte ca un tanc politic”. PAS și DA nu mai sunt aliați? Analiză NM

Declarațiile recente ale liderilor Partidelor PAS și DA, care au format blocul ACUM înainte de alegerile parlamentare, nu lasă loc de îndoieli că ei intenționează să lupte separat pentru președinție. Experții menționează că „acolo niciodată nu a fost dragoste”, dar oricum, nu trebuie să tragem concluzii pripite despre destrămarea definitivă a ACUM. NM a studiat, ce se întâmplă între aliații de odinioară din ACUM și cum vor influența toate acestea asupra configurației forțelor la alegerile prezidențiale.

Sandu despre șansele lui Năstase

Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu a comentat, la 10 mai, pe Facebook, viitoarele alegeri prezidențiale, menționând că unii politicieni proeuropeni, inclusiv liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase, și-au anunțat deja participarea la alegerile președintelui. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, în legătură cu aceasta, opoziția de dreapta va trebui să promoveze o „campanie electorală corectă”, pentru a nu dăuna candidatului care va trece în turul doi.

„Poziția noastră este clară: noi dorim să câștigăm aceste alegeri. Doar așa noi putem tăia capul sistemului mafiot. De aceea ar trebui să mergem la alegeri cu un candidat care are cele mai mari șanse de a învinge”, a declarat Sandu.

Sandu estimează că șansele lui Năstase de a învinge la alegerile prezidențiale nu sunt prea mari. Întrebată într-un interviu pentru portalul Unimedia despre șansele lui Năstase de a învinge în turul întâi, Maia Sandu a spus că la această întrebare „pot răspunde rezultatele sondajelor de opinie”.

Maia Sandu a mai spus că în vara anului trecut, când blocul ACUM a format coaliția cu PSRM, Năstase i-a spus că își dorește să participe la alegerile prezidențiale. „Eu i-am răspuns că îl voi susține dacă totul va indica șansele la victorie. Acum însă lucrurile stau altfel”, a concluzionat Sandu.

Slusari despre ultimii romantici

În replică la declarația Maiei Sandu, Alexandru Slusari, vicepreședintele DA, a spus că la alegerile prezidențiale, la fel ca și la cele parlamentare, DA a dorit să fie într-un bloc unic cu PAS, însă PAS avea altă părere și DA trebuie să respecte această opinie.

Slusari a mai reamintit despre alegerile prezidențiale precedente, când Năstase a susținut ideea de a înainta un candidat unic al forțelor de dreapta. „Atunci, după o colectare unui număr record de semnături în susținerea alegerii directe a președintelui și având un partid bine structurat, cu o poziție sistemică antioligarhică, Platforma DA putea să meargă înainte ca un tanc politic și să critice orice candidat care a făcut parte din sistemul politic [de guvernare]”, a subliniat Slusari.

Însă după patru ani în politica moldovenească, potrivit lui Slusari, el înțelege „cât de romantici” erau membrii DA: „Andrei [Năstase] se va supăra pe mine, dar el este romanticul numărul unu, pentru că el este sursa tuturor inițiativelor unificatoare. Astăzi, noi vedem că nicio inițiativă nobilă nu rămâne nepedepsită în politica de pe râul Bâc”.

Slusari a mai spus că dacă în anul 2016, toți ar fi judecat așa ca Maia Sandu acum, în turul doi al alegerilor prezidențiale toată lumea s-ar fi gândit, pentru cine „dintre candidații acceptați de Plahotniuc să voteze: pentru Lupu sau pentru Dodon”.

„Eu însă am înțeles această formulă. Unitate este atunci când toți o susțin pe Sandu. În alte situații, țara se va descurca și fără unitate. Dacă propun un alt candidat unic, ideea unității nu mai funcționează. Atunci ne bazăm pe sondaje”, a menționat Slusari. Totodată, el a subliniat că la alegerile locale din primăvara anului 2018, „și sociologii de curte ai lui Plahotniuc declarau că Andrei Năstase nu are șanse în turul al doilea” al alegerilor primarului de Chișinău: „Noi toți ne aducem aminte ce a fost după aceasta. Eu vă voi reaminti: Andrei Năstase a câștigat două din trei cele mai dificile bătălii electorale împotriva regimului”.

El a mai spus că la alegerile parlamentare din luna februarie 2019, Sandu a ales Paris, Viena, Nice și Berlin, în timp ce „criminalii lui Țuțu și ai lui Plahotniuc îl goneau pe Năstase în fiecare seară pe străzile din Băcioi, Durlești, Sângera și Trușeni” (Sandu a candidat atunci în Circumscripția uninominală nr. 50 „Europa de Vest”, iar Năstase – în Circumscripția uninominală nr. 33, care a inclus câteva localități din sudul Chișinăului). „De aceea atunci când noi vorbim despre șanse, avem o abordare diferită”, a menționat vicepreședintele DA. Totodată, el asigurat-o pe Sandu că DA va promova o campanie electorală corectă și „va spune adevărul, fără să atace candiddații de pe flancul drept”.

În același timp, potrivit afirmațiilor lui Slusari, „diferențele strategice în abordarea” alegerilor nu vor influența activitatea parlamentară a celor două partide și DA este gata să-și unească eforturile pentru a demite guvernul, dar numai cu condiția că nu va fi nevoie „să încheie un nou pact cu diavolul”.

Experții, despre dragoste și mingile de probă

Politologul Victor Ciobanu a comentat situația creată în blocul ACUM, menționând că „acolo niciodată nu a fost dragoste”. „Poate că ei au avut niște înțelegeri, însă în politică, acordurile durează exact atât de cât timp e nevoie pentru a le pronunța. Azi se repetă situația din anul 2016: Sandu spunea și atunci că va urmări rezultatele sondajelor de opinie”, a menționat Ciobanu.

El a reamintit că în anul 2016, ratingurile lui Sandu și Năstase în sondaje erau aproape aceleași, însă acum, situația s-a schimbat și ratingul lui Sandu este cu mult mai mare decât cel al lui Năstase: „Îmi este greu să-mi imaginez că într-o perioadă atât de scurtă [până la alegerile prezidențiale] ratingul politic poate crește semnificativ. La fel de greu este să ne imaginăm că ei vor merge la alegeri cu un candidat unic”.

Victor Ciobanu a menționat că forțele de dreapta din Moldova nu s-au manifestat niciodată prin capacitatea de a se înțelege, dar nu consideră că dezacordurile din blocul ACUM sunt critice: „Aici, totul e simplu: cine ajunge în turul al doilea, acela e șeful”. În opinia expertului, un factor negativ al acestui conflict ar putea fi reacția electoratului: „Electoratul lor se implică în această polemică și din această cauză, în turul doi, alegătorii care au susținut un candidat nu îl vor vota pe al doilea. Dar tradițional, în turul al doilea oricum este votat candidatul de dreapta”.

Victor Ciobanu consideră este prematur să se vorbească despre modul în care PAS și DA vor participa la alegeri parlamentare anticipate – în bloc sau nu. „Alegerile parlamentare anticipate înaintea celor prezidențiale sunt deja imposibile. Pe viitor, totul va hotărî modul în care alegerile prezidențiale vor schimba configurația forțelor”, a subliniat el.

Angela Colațchi, doctor în politologie, a menționat că dacă am examina situația pe termen scurt, am putea ajunge la concluzia că neînțelegerile nu aduc rezultate pozitive pentru nimeni. Dar dacă e să vorbim dintr-o perspectivă pe termen lung, „orice partid trebuie să se gândească la consolidarea și extinderea sa”, a menționat experta. „ACUM a fost creat ca bloc electoral la alegerile parlamentare și nu e corect să încercăm să judecăm despre viitorul comportament al partidelor, ținând cont de situația de atunci și de actualele reguli ale jocului. Iar reacția lui Slusari este reacția liderului unui partid, fie și prietenos, dar al unui partid separat”, a menționat Colațchi, subliniind că PAS și DA sunt partide tinere și acum are loc procesul de stabilire și consolidare a lor.

În opinia sa, înainte de alegeri, evenimentele politice vor lua amploare, iar cetățenii ar trebui să se obișnuiască cu ideea că într-o societate democratică, discuțiile se poartă nu doar între concurenți, dar și între aliați și că uneori, aceste discuții sunt destul de dure. „Nu trebuie să ne grăbim să etichetăm și să afirmăm că ei [PAS și DA] s-au certat. Acum are loc procesul de pregătire pentru alegerile prezidențiale și fiecare partid se pregătește de ele, reieșind din experiența pe care a acumulat-o. Iar toate aceste declarații sunt niște mingi de probă. Eu le spun mereu studenților: sunt zvonuri sperietori, dar sunt zvonuri așteptări. În acest caz, noi avem zvonuri așteptări. Politicienilor le este interesant să vadă, cum vor reacționa alegătorii în acest caz”, a concluzionat experta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: